25 jaar na de val van de Muur: 5x Franse liedjes over Berlijn

Honderden liedjes zijn er geschreven over Parijs. Geen zanger die het aandurfde de naam van de lichtstad NIET minimaal één keer in zijn of haar repertoire op te nemen. Maar waren de Franstaligen dan helemaal niet onder de indruk van andere steden zoals… Berlijn? Jawel: ook de Duitse hoofdstad is best een aantal keer bezongen. Ook in het Frans. Het is vandaag 25 jaar geleden dat de Muur viel. Daarom vijf liedjes over Berlijn en/of de val van de Berlijnse Muur door Franstalige artiesten.

headerberlin

1. Daniel Balavoine – Les aventures de Simon et Gunther Stein
Daniel Balavoine releasde in 1977 een conceptalbum over het leven van twee broers, van elkaar gescheiden door de Muur. Les aventures vertelt het tragische verhaal van broers in een notendop:  hoe de twee in de oorlog van elkaar gescheiden worden en elkaar in ’61 bij het optrekken van het Gordijn weer uit het oog verliezen. De jongere broer Simon bevindt zich aan de Oost-zijde; Gunther aan de West-zijde. Het hele album is een aanrader en luistert weg als een Queen-musical.

2. Edith Piaf – L’homme de Berlin
Als het in Piaf’s liedjes niet ging over Parijs, ging het wel over de liefde, een man of een combinatie van die twee. Zo ook in L’homme de Berlin. Hierin ziet ze zichzelf voor altijd van die ene man in Berlijn, waar er maar één van is, houden. Dat zou overigens niet heel lang geweest zijn, want dit lied was Piaf’s allerlaatste opname voor haar dood.

3. Salvatore Adamo – Berlin ce jour-là
We zochten ons een ongeluk naar ‘Berlin ce jour-là’ van Adamo, maar uiteindelijk vonden we gelukkig een mooie live-versie op Daily Motion. Hoe romantisch kan een lied zijn over geliefden die van elkaar gescheiden zijn? Best wel, zo bewijst Adamo. Een schitterende boodschap, een lied dat eigenlijk veel bekender zou mogen zijn.
Bekijk de video hier.

4. Yves Duteil – L’autre côté
Een schitterend intro en dito melodie: Duteil vertelt in dit nummer, dat in 1990 uitkwam, kort het verhaal van de Muur vanaf het moment van opbouw en beschrijft hoe hij hoopt dat de muren elders in de wereld ook zullen vallen. Een prachtig symbolisch lied dat, net als Adamo’s pareltje, ten onrechte weinig bekendheid geniet. Dit was overigens de enige goede opname die we konden vinden; alvast onze welgemeende excuses voor de zeer bijzondere afbeeldingkeuzes van de maker ervan.

5. Patrick Bruel – Combien de murs
Combien de murs is eigenlijk een heel sceptisch nummer. ‘Hoeveel muren zitten er verstopt achter een muur die valt?’, vraagt Bruel zich af. ‘Hoeveel graven werden er gedolven, hoeveel stierven er in het harnas, hoeveel verdriet, schaamte en haat is er nog steeds om deze gebeurtenis? Leren we dan niets van ons verleden?’ De muur is dan wel gevallen; de pijn blijft. Dit bittere lied is misschien wel het bekendste van allemaal…

Meer Franse liedjes over Berlijn? We horen ze maar wat graag! Deel ze met ons via Facebook, Twitter of het contactformulier.

Comments

comments