5x chansons over Parijs die je nog niet kende

Parijs:  ‘lichtstad’, ‘stad van de liefde’, maar ook ‘stad van de muziek’. Het was op deze plek dat het Franse chanson het levenslicht zag. Het is dan ook verwonderlijk dat er over Parijs zelf al duizenden liedjes werden geschreven. De stad is een onuitputbare inspiratiebron voor romantici, nostalgische zielen en zelfs voor protestzangers. Tijd dan maar om eens in dat repertoire te grasduinen en op zoek te gaan naar vijf minder bekende chansons die de bekendste plekjes van de Franse hoofdstad bezingen. Dit zijn vijf chanson over Parijs die je nog niet kende.

door Marlien Buyens

JulietteGreco_WalterCarone_Het Chanson Offensief
Juliette Gréco in Parijs © Walter Carone

1. Mouloudji – Complainte de la Tour Eiffel

Bij het eerste nummer van dit lijstje geven we het antwoord op een quizvraag cadeau. Welke chansonnier zong er de meeste liedjes over Parijs? Het antwoord is ‘Mouloudji’. Deze straatrat kende een armzalige kindertijd door een geesteszieke moeder  en een analfabete vader. Toch wist de dromerige Marcel Mouloudji zich uit dit troosteloze bestaan weg te rukken en zich te ontpoppen tot een succesvolle artiest. Hij was acteur, schilder, maar ook zanger van zijn eigen geschreven en gecomponeerde chansons. Hij zong naast liefdesliedjes ook heel wat klaagzangen. La Complainte de la Tour Eiffel is er daar één van.

2. M et Vanessa Paradis – La Seine

Parijs is letterlijk onlosmakelijk verbonden met de Seine, meer nog de stad ontstond aan de Seine. Deze rivier kent een bewogen geschiedenis die niet altijd even rooskleurig was. Toch associëren wij de Seine vandaag vooral met romantische bruggen en ontspannende boottochtjes met de ‘Bateaux Mouches’. Alweer heel wat inspiratie voor chansons, niet? Wij pikten dit liedje van Matthieu Chedid en Vanessa Paradis uit 2011 op. Het was toen in de eerste plaats de titelsong van de film Un monstre à Paris. Bibo Bergeron kreeg met het maken van de clip in 2012 een prijs tijdens ‘Les Victoires de la Musique’.

3. Juliette Gréco – Moulin Rouge

Tussen 1890 en 1914 waren de Parijzenaars uitzonderlijk optimistisch. Ze genoten tijdens de ‘Belle Epoque’ volop van het leven. In de Moulin Rouge, die in 1889 werd geopend, speelde men hier handig op in door er muzikale voorstellingen en cabaret te organiseren. Met de Eerste Wereldoorlog werd de zaal verwoest door een brand, maar gelukkig kort daarna weer opgebouwd en zelfs vergroot. Eventjes was de Moulin Rouge zelfs een bioscoopzaal. Sinds 1944 kan je er terecht voor spektakeldiners. Heerlijk culinair genieten met de French Cancan op de achtergrond, of met dit liedje van André Claveau in de versie van Juliette Gréco.

4. Gilbert Bécaud – A midi sur les Champs-Elysées

Wanneer we over de ‘Champs-Elysées’ flaneren, weerklinkt haast onvermijdelijk het liedje van Joe Dassin in ons hoofd. We vroegen ons daarom af of er geen ander liedje bestaat over de bekendste avenue van Parijs.  Ja hoor, niemand minder dan Gilbert Bécaud zong ooit dit schitterende A midi sur les Champs-Elysées. En wat helemaal bijzonder is, is dat dit liedje uitkwam in 1954, dus nog voor het nummer van Joe Dassin de hitlijsten bereikte. Het nummer werd ook geschreven door  Pierre Delanoë, die later beweerde met Dassin’s nummer een origineel liedje te hebben geschreven. De waarheid is echter dat hij de tekst van het chanson van Bécaud gewoon handig wist te recycleren tot een wereldhit.

5. Joe Dassin – Le Jardin de Luxembourg

Joe Dassin was één van de weinige populaire Franse zangers die ook buiten Frankrijk een enorm succes boekte. Hij scoorde de ene hit na de andere. In 1976 zong hij het 12 minuten durende Le Jardin de Luxembourg, een romantisch en nostalgische nummer over het gezelligste park van Parijs. Zelfs met de korte versie had hij niet echt  een groot succes. De fans van Dassin vergaven hem dit muzikaal experimentje en genoten nog meer van een namiddag in de ‘Luco’, want zo noemen de Parijzenaars het park dat werd aangelegd dankzij Catherine de Médicis.

Ken je nog onbekende pareltjes waarin de ‘stad van de liefde’ wordt bezongen. Laat het ons hieronder weten!

 

Comments

comments