5x chansons waarvan je helemaal zen wordt

Niets is zaliger op een zonnige zomerdag dan een gezellige plek op te zoeken en met de  warme zonnestralen op je gezicht te verdrinken in een goed boek. Een rustgevend muziekje op de achtergrond kan ook geen kwaad, als is het maar om de aandacht van die schreeuwerige buurtkinderen af te leiden. Je kan in je favo muziekapp zoeken naar zo’n ‘Lazy Sunday’-lijstje of een loungeplaat opzetten, maar de kans dat je iets Frans tegenkomt is waarschijnlijk eerder klein. Wij zochten en vonden gelukkig ook een aantal Franse chansons waarvan je helemaal zen wordt.

Door Marlien Buyens

1. Keren Ann – Ailleurs

Laat je betoveren door één van de mooiste onbekende plekjes van Parijs. De clip bij dit dromerige nummer en bij de al even dromerige stem van Keren Ann, werd namelijk opgenomen in en rond de  ‘Promenade Plantée’. Wie een tripje naar Parijs op het programma heeft staan, moet beslist eens een wandeling maken door deze tussen de daken verstopte spoorwegtuin. Wedden dat je helemaal relaxed naar je hotelkamer terugkeert?

2. Zazie – Zen

De titel van dit liedje laat niets aan de verbeelding over. Zazie roept al haar luisteraars op om koelbloedig te blijven en helemaal ‘zen’ te worden. Een boodschap die we allemaal wel kunnen gebruiken in deze jachtige tijden waarin sociale media ons leven lijken te dicteren en mails ons zelfs blijven achtervolgen tot in onze slaapkamer. Geen idee hoe je tot rust kan komen? Neem een voorbeeld aan Zazie in de heerlijke clip bij dit chanson.

3. Benjamin Biolay & Chiara Mastroianni – La Plage

Als er één soort plekje op deze aardbol je volledig tot rust kan krijgen, dan is het wel het strand. En dan bij voorkeur een parelwit strand met metershoge palmbomen, een azuurblauwe zee en zalmroze flamingo’s. Nee, we hebben het dus niet over die Spaanse Costa waar mensen als sardientjes naast elkaar liggen en kinderen joelend zand naar elkaar smijten.

4. Bénabar – A la campagne

Voor wie echt eens wil onthaasten, is er natuurlijk ook nog altijd het platteland. Bénabar gooit in dit vrolijke nummertje alle clichés over de boerenbuiten op een hoopje. Oké, misschien word je niet helemaal ‘zen’ van dit liedje, maar je blijft in ieder geval wel achter met een glimlach op je gezicht. Je beseft plots weer dat je het leven niet altijd te serieus moet nemen en dat relativeren de sleutel is tot een zachter en gelukkiger bestaan.

4. Juliette Gréco – La Javanaise

Mijn persoonlijk zen-liedje is met stip deze ‘Javanaise’. Het verhaal gaat dat Serge Gainsbourg op bezoek was bij Gréco en dat ze samen naar muziek luisterden. Hoe later op de avond, hoe gezelliger het werd. Er werd gedronken en gedanst. Toen Gainsbourg ’s nachts terug naar huis keerde, kon hij de slaap niet vatten. Hij nam pen en papier en schreef in één trek dit nummer. Daarna friste hij zich even op en trok met het chanson naar Gréco. Zij sloot het nummer onmiddellijk in haar hart en brengt het sindsdien met veel flair en een absoluut ‘zen-gevoel’ voor al wie het horen wil.

Welk nummer maakt jou zen en hoort absoluut in een lijstje thuis? Laat het ons gerust weten!

Comments

comments