5x de Amerikaanse verkiezingen in Franse chansons

Wat een stroom aan reacties op de sociale media vanmorgen toen bekend raakte dat Donald Trump de winnaar is van de presidentsverkiezingen in Amerika. We waren er bijna rotsvast van overtuigd dat Clinton het toch nog nét zou halen van Trump, maar de stemmende Amerikanen dachten daar duidelijk anders over. Wij gingen op zoek naar vijf toepasselijke chansons.

Nougayork Chanson

Door Marlien Buyens / Foto: © Patrice Pernot

1. Gérard Lenorman – Si j’étais président
Gérard Lenorman realiseerde zich vele jaren geleden al dat onze wereldleiders niet allemaal even vriendelijk omspringen met de burgers en de omgeving waarin zij leven. Hij fantaseert een heel eigen regering waarin humor en blijdschap centraal staan. Stel je voor: Tarzan, minister van Ecologie en Zorro op Justitie. En wat dacht je van fonteinen met limonade en draaimolens op ieder plein. Trump zien we nog niet direct met zulke ideeën rondlopen.

2. Serge Gainsbourg – New York USA
Donald Trump werd geboren en groeide op in New York. Moest Gainsbourg nog in leven zijn, zou hij Trump daar waarschijnlijk wel voor hebben benijd. Hij was immers gefascineerd door de levendige stad. Hij zingt zijn bewondering dan ook uit in dit lied.

3. Claude Nougaro – Nougayork
Nog een liefhebber van New York was Claude Nougaro. Hij weet in dit aanstekelijke nummer zijn accent uit Toulouse perfect te combineren met een Amerikaans klinkend melodietje. De titel van dit nummer is uiteraard een samentrekking van zijn familienaam en de naam van de wereldstad.

4. Marc Lavoine – Les rêves américaines
Of Marc Lavoine zijn Amerikaanse dromen nog gaat zien uitkomen na de presidentskeuze vandaag, valt sterk te betwijfelen. Hij ziet in dit chanson  vooral de roze wolkjes kant van het continent. Misschien maar goed dat hij niet de andere kant opkeek. Les rêves américaines hadden dan wel eens nachtmerries kunnen zijn.

5. Joe Dassin – L’Amérique
Heb je na dit overdonderende nieuws nood aan iets luchtiger? Luister dan vooral nog eens naar deze meezinger van Joe Dassin. Trump mag dan wel een donkere wolk boven het Amerikaanse continent tevoorschijn toveren, Amerika is en blijft ook gewoon nog steeds een fantastisch boeiende plek. Bij wie staat bijvoorbeeld New York niet op het vakantieverlanglijstje?

Comments

comments