5x de favoriete kerstchansons van Marlien

Ik besluit de radio nu maar uit te zetten. Voor de derde keer klinkt Mariay Carey met  All I want for Christmas is you door de speakers. Ik geef toe dat ik dit de leukste kerstmeezinger aller tijden vind, maar drie keer op één dag is echt voldoende. Franse kerstchansons hoor je jammer genoeg zelden of nooit op de radio. Een dikke week geleden begon ik te grasduinen in dit repertoire. Tot mijn grote verbazing kwam ik toch een aantal pareltjes tegen die ik nooit eerder hoorde. Ik beluisterde en herbeluisterde ze. Nu bombardeer ik ze tot mijn persoonlijke kerst top 5.

Door Marlien Buyens

1. Charles Aznavour – Noël d’Autrefois

Dit is absoluut het mooiste kerstnummer ooit gemaakt. Aznavour zingt in dit heel herkenbare chanson over hoe hij vroeger Kerstmis vierde. Hij vertelt over het bezoekje aan de kerk, de prachtig versierde boom en de heerlijke maaltijd die hij met zijn moeder klaarmaakte. Kerst heeft veel van zijn warmte verloren, daar geef ik Aznavour gelijk in. Kaarsjes werden vervangen door lampjes en de priester is nu live te zien op tv. Laten we het dit jaar daarom nog eens lekker ouderwets gezellig maken!

2. Charles Trenet – Chanson de Noël

Charles Trenet is en blijft de beste Franse zanger voor mij. Niet alleen zijn guitige gezicht, zijn warme persoonlijkheid, maar vooral zijn vrolijk nostalgisch klinkende nummers toveren keer op keer een glimlach op mijn gezicht. Bij dit kerstnummertje doet Trenet het weer. Of je nu gelovig bent of niet, die kerstchanson moet je gewoon mooi vinden.

3. Lucienne Boyer – Je ne crois plus au Père Noël

Ik kan heel wat chansons smaken, maar heb toch een voorliefde voor de oudere liedjes. Heerlijk krakende plaatjes met daarop de zoete stemmen van Fréhel, Colette Renard of deze Lucienne Boyer. Ook dit nummer zit vol met nostalgische heimwee. Boyer zingt over haar heerlijke kindertijd toen ze nog gewoon in de kerstman mocht geloven. Ze leefde onbezonnen in haar eigen paradijs. Nu is ze te oud en kan ze zichzelf alleen nog maar sussen met herinneringen aan die mooie tijd.

4. Dalida – Petit Papa Noël

Petit Papa Noël  is misschien wel één van de meest bekende Franse kerstchansons uit de geschiedenis. Het werd dan ook al miljoenen keren gecoverd. De versie van Tino Rossi, de koning van het kerstlied, is het beluisteren waard. Maar wie kent de versie van Dalida nog? Met haar bijzondere stemgeluid weet ze warmte te blazen in dit sneeuwwitte kerstnummer. Met haar engelachtige, blonde lokken zou ze ook niet misstaan bij de kerststal.

5. Johnny Hallyday – Mon plus beau Noël

Johnny Hallyday kenden we vooral als de stoere vrouwenmagneet van Que je t’aime. Dat deze ruige rocker ook een peperkoekenhartje had, bewees hij onder andere met dit chanson. Je kan niet anders dan smelten voor deze mooie ode aan zijn geadopteerde dochtertje Jade. In de laatste seconden van dit liedje zet Jade trouwens de eerste stapje in haar eigen muzikale carrière.

Comments

comments