5x de favoriete kerstchansons van Tess

Fransen laten zich niet snel veramerikaniseren en zul je dan ook niet heel gauw betrappen op superhyperactieve kerstliedjes. Gelukkig maar, want die horen we genoeg. Sterker nog: het Franse kerstchanson zit juist vol satirische liedjes met knipogen én rauwe nummers, waarin duidelijk wordt gemaakt dat het lang niet overal hosanna is. En onder andere dáárom zijn ze zo goed.
Dit zijn dit jaar mijn favoriete kerstchansons.

Door Tess van der Zwet


1. Barbara – Joyeux Noël

Hoewel het voor velen en gruwelijk idee zou zijn, bezingt Barbara met haar ongelooflijk prachtige, heldere stem het verhaal van twee mensen die zich op Kerstavond naar hun geliefden spoeden, maar onderweg vallen voor de charmes van een ander. Alles behalve zwaar en dramatisch, is Joyeux Noël juist een steelse knipoog naar een spannend liefdesverhaal rondom de kerstdagen.

2. Tino Rossi – Noël sous les tropiques

Had ik dit liedje de afgelopen jaren toch maar gehoord: ik zat toen in Vietnam, Thailand en Australië en hoewel soloreizen tijdens de kerst in een paradijselijk, tropisch oord mooi klinkt, bleek de werkelijkheid voor mij toch anders. Dobberend in het warme water en hikend door de jungle had ik enorme heimwee naar het kerstgevoel van thuis. Noël sous les tropiques had mijn soundtrack kunnen zijn. Cœur de pirate bracht een paar jaar geleden een mini-cd met drie ‘droevige liedjes voor kerst’ uit, met daarop óók een versie van dit nummer.

3. Georges Brassens – Le Père Noël et la Petite Fille

Le Père Noël et la Petite Fille is hét kerstnummer voor hen die niet van overdadige ‘jinge bells’ in muziek houden, een chanson dat het hele jaar door geluisterd kan worden. Het werd geschreven door Georges Brassens, die er al een handje van had de draak te steken met religies en tradities, maar nu ook de Kerstman niet spaart. Of is het gewoon een lief liedje? Zeg het maar…

4. Charles Aznavour – Noël à Paris

Aznavour kon alles. Waar hij ook over zong: het komt binnen. Hoe kreeg hij het voor elkaar om een chanson nostalgisch te doen klinken (met hints van heimwee naar kerst met vrienden en familie), zonder dat het zijn romantiek verliest? Al sneeuwt het niet, maar regent het en vier je kerst ‘slechts’ samen met je geliefde in de restaurants en hotels van een grijs Parijs, dan is toch niets sprookjesachtiger?

5. Édith Piaf – Le Noël de la rue

Om af te sluiten met wellicht de grootste aller tijden: Piaf zingt hoe het niet voor iedereen Kerstmis is. Dat in ons achterhoofd houdende: laten we goed, tolerant en lief zijn voor elkaar. Niet alleen tijdens Kerstmis, maar het hele jaar door. Laten we elkaar helpen, elkaar inspireren en blijven praten met elkaar. Laten we openstaan voor andermans verhalen en leren van elkaar. Laten we ons realiseren dat we het toch écht allemaal samen moeten doen.

Welke kerstchansons mogen er volgens jullie niet ontbreken? We horen het graag, het is immers nog een paar uur lang Kerstmis.

Comments

comments