5x de Franse verkiezingen in chansons

Het wordt een spannende dag voor Frankrijk. Kiest het land voor de 39-jarige liberaal Emmanuel Macron of wordt het toch de rechtse (ex-)voorzitter van Front National Marine le Pen? Ook wij kijken, met een klein beetje met angst en beven, mee vandaag. Wat er ook gebeurt: er is altijd muziek. En de toekomstig president van Frankrijk kan er in ieder geval op rekenen dat er nummers over hem of haar geschreven gaan worden. Daar zijn Franse artiesten namelijk behoorlijk goed in…

Door Tess van der Zwet

de franse verkiezingen 2017 het chanson offensief

1. Léo Ferré – Ils ont voté (1968)

De grootste anarchist van muzikaal Frankrijk was ongetwijfeld Léo Ferré. Wat zijn mening ook was: nooit werd deze onder stoelen of banken geschoven. En ook politiek geladen liedjes maken deed Ferré als geen ander. We kunnen er eindeloos veel opnoemen, maar houden het voor nu even bij deze: Ils ont voté uit 1968. Een bittere, gedesillusioneerde Ferré zingt – na een jaar van politieke onrust en revolte- over de (vervroegde) parlementsverkiezingen, waarbij de autoritaire de Gaulle alsnog de overwinning behaalde.

2. Gilbert Bécaud – Tu le regretteras

Lang niet iedereen was anti-de Gaulle, zo bleek wel uit de verkiezingsuitslagen. Ook de culturele wereld bevatte heel wat voorstanders van de voormalig leider van het Franse verzet gedurende de oorlog. Onder andere Serge Lama en Gilbert Bécaud zagen hem graag blijven. ‘Je gaat er spijt van krijgen’, zong Bécaud, waarmee hij hoopte de mensen die de Gaulle moe waren tóch nog over te halen. Een jaar na de herverkiezing, trad de Gaulle echter al af, nadat hij bij een nieuw uitgeschreven referendum over een wijziging in de grondwet dit keer niet de meerderheid aan zijn kant kreeg.
Ook dit jaar is de verdeeldheid groot, maar tot nu toe hebben wij in ieder geval nog geen enkele befaamde Franse artiest positief over Le Pen horen zingen…

https://www.youtube.com/watch?v=aszfwZjG-6w

3. Carla Bruni – Le Pingouin

Bruni zag haar liefde Sarkozy verliezen van Hollande en schreef er volgens haar luisteraars en de media een liedje over: Le Pingouin. ‘Even Hollande flink te kakken zetten’, horen we haar denken. Het nummer deed echter nogal wat stof opwaaien en tot op de dag van vandaag heeft Bruni nooit toegegeven dat het daadwerkelijk over de straks oud-president van Frankrijk gaat. ‘Ieder zijn pinguïn’, reageerde ze politiek correct. Toch bombardeert ze het bestuur van Hollande tot ‘The Ministry of Silly Walks’ in deze melige video.

4. Barbara – Regarde

Bestaat het politieke chanson dan echt alleen maar uit protestsongs? Is er altijd wat te ‘zeuren’? Absoluut niet. Begin jaren tachtig stond er verandering op de agenda van Frankrijk. Presidentskandidaat François Mitterand had een groot deel van de bevolking achter zich geschaard en ook zangeres Barbara was zeer van hem gecharmeerd. Haar chanson Regarde, dat zij in onderstaande video vol overgave zingt, gaat dan ook over de geliefde man die veertien jaar lang president van Frankrijk was.

https://www.youtube.com/watch?v=ugCuhqw0ftU

5. Renaud – Elle est facho

Kom er maar in met die uitgesproken countryrock, Renaud. Hij was jaren geleden duidelijk al niet bepaald gecharmeerd van Front National. Je kunt overigens een verzamelalbum maken van alle politiek geëngageerde liedjes van Renaud, van mooi en positief tot venijnig negatief. Sla je onderstaande uithaal naar FN liever over? Luister dan naar de chansons die hij over had voor Francois Mitterand, Tonton en Baltique. Laatstgenoemde stamt uit het jaar 2002, het jaar waarin ‘de hond van’ stierf, zes jaar nadat zijn baasje het leven liet.

Er zijn uiteraard nog veel meer politieke chansons. Deel ze vooral met ons!

Comments

comments