5x de Parijse metro in chansons

De Parijse metro is niet meer weg te denken uit het straatbeeld van de Franse hoofdstad. Geen wonder dat het een inspiratiebron werd voor talloze artiesten. Wij gingen alvast op zoek naar de mooiste en origineelste metrochansons.

MetroParis
Tekst door Marlien Buyens

Florent Pagny : Châtelet Les Halles
Het dagelijks drukst bezochte metrostation van Parijs is ongetwijfeld ‘Châtelet Les Halles’. Deze wirwar van monotone gangen en trappen staat in het lied symbool voor de dagelijkse sleur oftewel ‘metro-boulot-dodo’, iets wat de meeste Parijzenaars maar al te goed kennen. Gelukkig is er het weekend, wanneer de metro hen naar heel andere oorden brengt dan grijze wolkenkrabbers. De clip bij dit nummer is op zijn minst bijzonder te noemen dankzij de beelden van een ‘leeg’ metrostation en de special effects op het einde. Kijken tot de laatste noten!

Java – Le Métro
Het voordeel van rapper zijn, is dat je heel veel tekst in één nummer krijgt. Dit lied bevat zowat alle Parijse metrostations die er zijn. Ideaal didactisch materiaal voor lijstjesmensen en quizfanaten die de namen uit het hoofd willen leren.

Edith Piaf – Le Métro de Paris
Ook straatmus Edith Piaf bezong de Parijse metro en alles wat daar bij komt kijken: van deuren die sluiten en de rennende mensen tot de Parijse daken die je te zien krijgt wanneer de metro even zijn ‘hol’ verlaat. In het liedje zingt Piaf met de vaart waarin de metro onder Parijs doorraast.

Léna Luce – Oberkampf (Quand je pense à ma vie)
De carrière van de bevallige Léna Luce startte pas echt in 2013, toen deze vrolijke meid op de proppen kwam met de originele plaat: Métropolitaine. Elk liedje op dit album draagt niet alleen een titel, maar ook de naam van een Parijs metrostation.  De enkele clips die Léna Luca al opnam zijn speels en kleurrijk, zoals deze bij Oberkampf (Quand je pense à ma vie).

Serge Gainsbourg – Le Poinçonneur des Lilas
Uiteraard mag de koning van de Parijse metro niet ontbreken in dit lijstje. Le Poinçonneur des Lilas schetst het portret van een kaartjesknipper die zijn dagen onder de grond slijt. Het nummer staat bol van de woordspelingen, waardoor het een poëtisch tintje krijgt. Het succes dat Gainsbourg met dit lied oogstte, krijgt trouwens in 2023 nog een leuk staartje. Dan opent immers naar alle waarschijnlijkheid op lijn 11 het metrostation ‘Lilas – Serge Gainsbourg’. Naar aanleiding van het grote ‘Gainsbourgjaar’ bracht de Belgische Daan Stuyven onlangs dit nummer  tijdens een intieme livesessie in zijn eigen studio.

Comments

comments