5x de Tour de France in chansons | deel 1

Terwijl voetbalkijkend Europa zich vergaapt aan de spannende matchen van het EK, maken de wielerfanaten zich op voor de start van de Ronde van Frankrijk. Zo ook onze redactrice Marlien Buyens. Niet alleen kijkt ze uit naar het ‘wielen’, maar ook naar de beelden van idyllische bergdorpjes en dromerige stadjes én de Franse muziek die plots overal opduikt. Daarom volgen we, in drie delen, het spoor van de renners bij de verschillende etappes. En chanson!

559811_TDF_002Door Marlien Buyens

1. Alain Souchon – J’aimais Mieux Quand C’était Toi
De eerste etappe van de Tour start dit jaar in Normandië bij de Mont Saint-Michel om vervolgens langs de kust richting Utah Beach te gaan. Onderweg passeren de renners het Granville waar Alain Sauchon zijn geliefde per boot mee naartoe nam, na een romantische nacht op één van de naburige eilanden.

2. Les Wampas – Manu Chao
Als het personage waarover Didier Wampas zingt veel geld had, zou hij alvast een aantal fijne reisjes boeken. Helaas: hij verdient nét genoeg om met zijn koeien in Normandië te blijven plakken en net zoals onze renners een uitstapje te maken naar Saint-Lô. Lekker punknummertje met een gekke twist.

https://www.youtube.com/watch?v=DEtVBYT3SNQ

3. Nana Mouskouri – Les Parapluies De Cherbourg 
In 1964 bracht Jacques Demy ‘Les Parapluies De Cherbourg’ uit, de musicalfilm die Cathérine Deneuve in één keer tot gevierd actrice zou maken. De film speelt zich af in het regenachtige Normandische plaatsje Cherbourg, waar Madame Emery en haar dochter Geneviève, je raadt het niet, paraplu’s verkopen. Het romantische liefdesverhaal inspireert Mouskouri om Frankrijk te veroveren met een gelijknamig en zoetgevooisd chanson. Het fictieve parapluwinkeltje zullen de tourrenners naar alle waarschijnlijkheid niet passeren. De kans dat het grijs en regenachtig is tijdens de tweede etappe is stukken reëler.

4. Kent – 60 Millions de Poulidor
Wielrenner Raymond Poulidor staat bekend als de ‘Eeuwige Tweede’,  maar vooral als publiekslieveling ‘Pou pou’. Vandaag woont en geniet Poulidor van zijn welverdiende pensioen in Saint-Léonard-de-Noblat in het departement Haute-Vienne. Toeval of niet, de Tour passeert dit jaar opnieuw zijn dorp. Zouden de renners uit eerbetoon even zwaaien?

5. Jean-Louis Murat – Au Mont Sans-Souci 
Vanaf de thuishaven van Poupou rijden de renners zuidwaarts en begint het echte klimwerk. Mont Sans-Souci in La Bourboule laten ze hierbij links liggen. De naam van deze heuvel klinkt romantischer dan het plaatsje vandaag de dag werkelijk is. We vinden er alleen nog een mistroostige paardenmanege. Het zalige liedje van Murat is echter wél de moeite waard om even te beluisteren.

Wat zijn jouw wielerliedjes? Welke nummers mogen er tijdens de Tour echt niet ontbreken? Deel het hieronder met ons. Volgende week: deel 2!

Comments

comments