5x de Tour de France in chansons | deel 2

De renners zijn ondertussen goed op dreef en naderen stilaan Zuid-Frankrijk, dé vakantiebestemming bij uitstek. Vergeet de clichés van pastis tot jeu de boules en laat die castagnetten maar klinken. Dit jaar steekt de Tour immers even de grens over voor wat gevorderd klimwerk in Andorra. Onze muziekkeuze voor deze week is volledig geïnspireerd op deze steile bergpassen en het zomerse Zuiden.

header

Door Marlien Buyens

1.Kraftwerk – Tour de France
Het Duitse Kraftwerk maakt voornamelijk elektronische muziek, dus dit nummertje kunnen we bezwaarlijk onderbrengen in de categorie ‘chanson’. Toch illustreert het maar al te goed de etappes waaraan de renners zijn begonnen. Kraftwerk weet immers in dit lied het geluid van de hijgende coureurs perfect na te bootsen. Op bepaalde momenten herken je zelfs het ratelen van de fietsen tijdens een afdaling. De titel gaf alvast de doorslag om dit nummertje in deze ’top 5′ op te nemen.

2. Charles Trenet – La porte du garage
Charles Trenet ademt het Zuiden in heel wat van zijn liedjes. In ‘La porte du garage’ rijdt Trenet vrolijk van Narbonne naar Carcasonne in zijn splinternieuwe automobiel. Gelukkig is hij sportief genoeg en sluit hij zijn ‘belle journée’ al fietsend af. Benieuwd of hij onze renners nog inhaalt.

3. Benjamin Biolay et Chiara Mastroianni – La Plage
Van Carcassonne gaan we richting Montpellier. Tijd voor een luie dag op het strand is er niet in de Tour. Nochtans doet dit zomerse, rustige liedje van Biolay en Mastroianni goesting krijgen in een paar uurtjes luilekker pootje baden in de Middellandse Zee.

4. Johnny Hallyday – Montpellier
Op 15 juni werd Johnny Hallyday 73. Een vos verliest zijn haren, maar niet zijn streken.  Deze stoere zanger is daar het ideale voorbeeld van, want ook op zijn gezegende leeftijd laat hij nog steeds menig vrouwenhart sneller slaan. In dit liedje meet hij zichzelf niet alleen de status van ‘macho’ aan, maar ook die van ‘snelheidsduivel’, een status die tevens heel wat renners is toebedeeld.

5. Pierre Bachelet – Théo, je t’écris
Op de tocht richting de legendarische Mont Ventoux, passeert de Tour dit jaar Saint-Rémy-de-Provence. Deze plek moet bij de kunstliefhebber een belletje doen rinkelen. Vincent Van Gogh verbleef er immers gedurende enige tijd in een psychiatrische instelling. In het liedje ‘Théo, je t’écris’, kruipt Pierre bachelet in de huid van Vincent en schrijft hij een brief aan zijn broer. Dit emotionele, maar sterke relaas is het resultaat.

Volgende week het derde en laatste deel van deze reeks!

Comments

comments