5x de Tour de France in chansons | deel 3

Het laatste en misschien wel pittigste deel van de Tour is begonnen. De vermoeidheid slaat toe, de blessures lopen op, de spieren beginnen te zeuren, kortom: het aftellen is begonnen. Wij steken de renners alvast een hart onder de riem tijdens de laatste etappes met deze fijne chansons.

article-2372532-1AED33F6000005DC-277_964x591Door Marlien Buyens

1. Jean Ferrat – La Montagne
Wim Sonneveld haalde voor ‘Het dorp’ (‘En laaaaaangs, het tuinpad van mijn vaaader’) zijn mosterd bij Jean Ferrat. Ferrat schreef in 1964 ‘La Montagne’ als eerbetoon aan zijn geliefde bergen in de Ardèche. Onze renners passeerden het decor van dit chanson al in de dertiende etappe, maar er zijn nog meer bergen op komst. De echo van dit lied zal dus nog even blijven klinken.

https://www.youtube.com/watch?v=tkI5wGVjfX8

2. Claude Nougaro – J’ai perdu le Montblanc dans la neige
Hoe kan je in godsnaam die immense ‘Mont Blanc’ uit het oog verliezen? Zelfs bedekt met sneeuw en gehuld in een dikke laag mist is deze steile top en de bergketen eromheen gemakkelijk terug te vinden. Vraag het maar aan de renners die er dit jaar een stevige klim aan zullen hebben. Nougaro heeft het in dit liedje dan ook niet over de berg in de Alpen, maar over zijn ‘Montblanc’: een peperdure pen die hij van zijn ‘Nadège’ kreeg. Volgende keer toch maar beter op je spullen letten, Claude.

3. Francis Cabrel – La dame de Haute-Savoie
De Haute-Savoie is met zijn ‘cols’ het speelterrein van de klimmers. Wie gaat er aan de haal met de bolletjestrui en wie toont de meeste strijdlust? Zolang onze renners maar geen tussenstop maken bij de dame waarover Cabrel zingt in zijn gelijknamige chanson ‘La dame de Haute-Savoie’ …

4. Yves Montand – La Bicyclette
Dit heerlijke wegdroomnummertje, dat vorige zomer nog werd gecoverd door Davine, geeft ons een instant vakantiegevoel. In dit chanson pakken Montand en zijn vrienden uit met hun wielerkunsten om de mooie ‘Paulette’ te kunnen verleiden. Stel je voor dat er in de Tour ook voor een mooie vrouw werd gestreden in plaats van voor het grote geld. Zouden de renners zich dan überhaupt nog druk maken om die gele trui?

5. Joe Dassin – Les Champs-Elysées
De aankomst is in zicht. De renners maken zich op voor de laatste rondjes in de Lichtstad en de triomfaankomst op de Champs-Elysées. Dit gedoodverfde clichéchanson mag hierbij absoluut niet ontbreken.

Vraag jij je ook af waar de inspiratie voor deze lijstjes vandaan komt? Via deze link kom je terecht op een wel heel bijzondere kaart van Frankrijk. Elk vlaggetje op de kaart verwijst naar een Frans chanson over een plaats of streek. In een handomdraai creëer je zo je eigen Tour de France in chansons.

Comments

comments