5x Franse chansons over Josephine, Sylvia, Patricia, Laura en Tess

Julien Clerc smeet met alles wat rijmt op Melissa, Claude François danste zich uit de naad voor Belinda, Christophe schreef de naam van Aline huilend in het zand, Gilbert Bécaud droomde over chocolademelk drinken met Nathalie en Jacques Brel had het zowel over Mathilde als Madeleine. Worden er vandaag de dag nog liedjes geschreven voor de dames? Het Chanson Offensief ging op onderzoek uit en vond… een schatkist vol! Dit kan een oneindige reeks worden, dus we beginnen met vijf stuks fijne chansons, speciaal voor eenieder die Josephine, Sylvia, Patricia, Laura of (vergeef mij de ijdeltuiterij) Tess heet…

Door: Tess van der Zwet

La Rue Ketanou - Het Chanson Offensief

1. Baptiste W. Hamon – Joséphine

Heet je Joséphine (of Josefien, mag ook)? Dan heb je geluk, wat de upcoming artiest Baptiste W. Hamon die opzwepende folk combineert met chanson heeft een verrukkelijk chanson over je geschreven. Wil je dat hij het speciaal voor jou zingt? Dat kan vast, want hij komt binnenkort voor een flink aantal shows naar Nederland. Klim op die tafel en dansen maar!

https://www.youtube.com/watch?v=LucwRNO28qM%20

2. Mathieu Boogaerts – Sylvia

Sylvia, even zonder dollen, zie nu eens wat deze man allemaal doet om je liefde te winnen. Hij tovert de meest ongelooflijke trucs uit zijn mouw, probeert je met magie te bezweren, kijk wat hij uit zijn hoge hoed haalt… Sylvia, wacht nou even, zo meteen komt de clue en sta je versteld. Syl? Kom nou effe, joh, die man staat zich toch niet voor niets zo uit te sloven? Abracadabr… Sylvia?

https://www.youtube.com/watch?v=tzz8aZd6bJI%20

3. Raphaël – Tess

Zodra ondergetekende Raphaël Haroche’s nummer Caravane hoorde, was het eeuwige liefde op het eerste gehoor. Die lichte, ietwat luie stem die klinkt alsof hij elk moment door de wind kan worden meegenomen, die songteksten die nooit echt helemáál te volgen zijn en –toegegeven- het aangezicht is ook niet verkeerd. Toen ik erachter kwam dat hij ook nog eens een verfijnd, liefdevol nummer had geschreven dat Tess heette, kon deze Parijzenaar bij mij in ieder geval niet meer stuk. Ook voor al mijn mede-Tessen, uiteraard. Ik deel Raph met liefde.

https://www.youtube.com/watch?v=xuOfp73xbAQ%20

4. La Rue Kétanou – Patricia

Een vrolijke ode brengen aan alle van het leven genietende Patricia’s van deze tijd, laat dat maar aan La Rue Kétanou over. Ben je niet zo van de vriendelijke, moderne zeemansliederen? Dan is het je geluksdag, want Albin de la Simone heeft óók een liedje over je geschreven. Alain Souchon is er zelfs ook in te horen. Je moet er echter wel van houden om ‘mon chihuahua’ te worden genoemd. Je moet het nummer alleen even opzoeken op Spotify, want op Youtube is deze niet te vinden.

https://www.youtube.com/watch?v=3SQMdjAPLaI%20

5. Vincent Vallières – Laura 

Baal je er ook zo van dat Jan Smit zo nodig een nummer moest maken met jouw naam erin? Of krijg je ook een nogal nare smaak in je mond als je jouw prénom weer over de lippen van Johnny Hallyday hoort gaan? Wellicht kan dit dan je goedkeuring wegdragen: een lief countryfolkliedje van Vincent Vallières, die je vertelt dat hij jou en jouw geruststellende woorden nodig heeft. Dat de liefde nog wel kan komen en dat zijn hond niet overleden is, bijvoorbeeld.

Er volgt vast nog een flink aantal reeksen op deze blogpost, maar wil je alvast jouw naamchanson delen? Post hem dan hieronder.

Comments

comments