5x Franse chansons om Moederdag te vieren

Het is Moederdag! Op deze dag denken we een beetje extra aan onze moeders, waar ze ook zijn. Zo kan ik me nog goed voor de geest halen hoe Moederdag altijd een hele happening was. In ieder geval op de peuter- en basisschool, waarbij de kunstwerken voor mama ruim van te voren werden vervaardigd. Geweldig lelijke prullen, die mijn moeder meer dan twintig jaar na dato nog altijd koestert in de vensterbank. Verkleurd door de tijd. Mama verkleurt echter niet: ze wordt alleen maar mooier, hoewel ze zelf vindt van niet. Deze vijf chansons zijn niet alleen een ode aan mijn moeder, maar aan alle mooie moeders ter wereld. Merci, les mamans!

Door Tess van der Zwet

1. Grégoire – La plus belle maman

Deze ode aan ‘de mooiste moeder van de wereld’ (dus: die van ons allemaal!) op fluistertoon, klinkt als: op de zondagochtend van Moederdag, voordat iedereen goed en wel ontwaakt is, nog even warm bij je moeder kruipen om te knuffelen. Zeker als er door de kieren van de gordijnen een waterig, slaperig zonnetje naar binnen schijnt. Pas daarna komen de (aangebrande) croissantjes.

2. Charles Aznavour – La Mamma

Charles Aznavours vurige, liefdevolle chanson over ‘La Mamma’ op haar sterfbed, omringd door haar Italiaanse familie, is misschien ietwat intens voor een relaxte Moederdag Top 5, maar ik vond dat hij toch niet mocht ontbreken. Want welk chanson is meer een ode aan de moeder dan deze klassieker uit 1964?

https://www.youtube.com/watch?v=FSRGHZZVqJk

3. Arno – Les yeux de ma mère

Het heeft wel iets als een waanzinnige rocker, met een doorgerookte stem en een smeulende sigaret tussen de vingers, een ballade over zijn moeder zingt. Tegelijkertijd past dit rauwe randje het moederschap perfect. Het is immers niet altijd pais en vree en dat opvoeden moet niet makkelijk zijn (geweest). Gelukkig begrijpt Arno’s moeder hem, zelfs als hij zo dronken als een tor thuis komt. Onvoorwaardelijke moederliefde klinkt als dit nummer.

4. Véronique Sanson – Et je l’appelle encore

Afgelopen jaar releasde Véronique Sanson een nieuwe plaat, waarmee ze bewees nog altijd aan de top te staan van het Franse chanson. Met dit nummer kunnen velen die hun moeder verloren zijn zich vast identificeren. Want wat zou je graag nog even je moeder bellen. Voor advies. Voor een kletspraatje over koetjes en kalfjes. Of gewoon, om haar stem nog even te kunnen horen. Hoe vaak zou haar zoon Chris (van papa Stephen Stills) zijn moeder bellen?

5. Francis Cabrel – Une star à sa façon 

Of je moeder nu altijd thuis met thee en koekjes op je zat te wachten tot je van school kwam, of ze altijd keihard werkte om de eindjes aan elkaar te knopen. Of ze een uitbundige, energieke wervelwind is of een kalme, stille kracht die altijd met goede raad komt. Of ze nu veertig, vijfenzestig of honderd is. Of ze hier of ‘elders’ is: je moeder is uniek, een vedette op haar manier. Ze mag geëerd worden!

Welke muzikale ode mag in dit rijtje eigenlijk niet ontbreken? Welk nummer doet jou aan je moeder denken? Deel het hieronder met ons.

Comments

comments