5x Franse filmmuziek (en eens géén Amélie Poulain)

Wie associeert Franse filmmuziek ook niet direct met La valse d’Amélie uit Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain? En dames, hebben we niet allemaal meegezwijmeld met La complainte de la butte in de versie van Rufus Wainwright uit Moulin Rouge (dames?)? Exactement… Er is echter nog veel meer te ontdekken. Vijf Franse filmliedjes die het luisteren waard zijn.

hugoheader

Door Marlien Buyens

1. Zaz – Coeur volant uit Hugo
Hugo is een Amerikaanse 3D-film van Martin Scorese uit 2011. Het is de verfilming van het kinderboek The Invention of Hugo Cabret en speelt zich grotendeels af in de Parijse Gare Montparnasse. De hoofdrolspelers Hugo en Isabelle gaan in de film op zoek naar de sleutel tot een geheime boodschap van Hugo’s overleden vader. De titelsong van de film werd ingezongen door niemand minder dan ZAZ.  Met haar herkenbare, bijzondere stem weet ze dit nummer een sprookjesachtig karakter te geven. Wees gewaarschuwd, dit liedje werkt verslavend!

https://www.youtube.com/watch?v=0egY2Uwm2oc

2. An Pierlé – Jours peinards uit Le Tout Nouveau Testament
Le Tout Nouveau Testament
 van Jaco Van Dormael vertelt het surrealistische verhaal van God, die een boosaardige dronkenlap uit Brussel blijkt te zijn. Na zijn zoveelste pesterij zint zijn dochter Ea op wraak en neemt ze het heft in eigen handen. Naast een prachtige instrumentale soundtrack heeft deze film ook een vrolijke titelsong. Jours peinards past volledig bij het happy end van misschien wel de beste film uit 2015.

3. Yann Tiersen – Summer 78 uit Goodbye Lenin
Yann Tiersen is ondertussen onlosmakelijk verbonden met Amélie Poulain. Hij maakte vóór deze film op het witte doek verscheen echter al jaren muziek voor theater en films. Ook na Amélie componeerde hij nog een aantal fantastische soundtracks, zoals deze voor de film Goodbye Lenin. Dit kleine meesterwerk gaat over de lotgevallen van een Oost-Duitse familie na de val van de Berlijnse Muur. Bezorgd om de gezondheid van hun moeder die net uit een coma is ontwaakt en de veranderingen in Duitsland niet zou overleven, laat haar familie de DDR voortbestaan in haar slaapkamer. Summer 78 is een meeslepend instrumentaal nummer.

4. Françoise Hardy – A quoi ça sert? uit Jeune et Jolie
Jeune et Jolie
is een Franse film uit 2013, geregisseerd door François Ozon. Het liedje van Hardy kon niet beter gekozen zijn voor deze film die het verhaal vertelt van de jonge Isabelle en haar zoektocht in de wereld van liefde en seksualiteit. Wanneer Isabelle wordt benaderd door een man die haar zijn nummer geeft en vervolgens een docu over jonge prostituees ziet, besluit ze om ook zichzelf in het geheim te prostitueren. Een onvoorziene gebeurtenis brengt echter haar geheim aan het licht.

6. Geneviève Grad – Douliou-douliou Saint-Tropez uit Le Gendarme de Saint-Tropez
Mag er toch één cliché in de top 5? Bij het horen van dit liedje komen de vakantiekriebels vanzelf.  Het liedje komt voor in de Franse komische film Le Gendarme de Saint-Tropez, waarin smoelentrekker Louis de Funès op nudistenjacht gaat in de mondaine badplaats Saint-Tropez, terwijl zijn dochter het rijke burgerleven leert kennen. Wedden dat dit liedje nog een hele dag in het hoofd blijft hangen?

Fan van Franse filmmuziek? Belgische radiozender ‘Klara’ bracht in 2014 ‘The Original Soundtrack: The French Edition’ uit. Een aanrader voor iedere (Franse) filmfanaat.

Comments

comments