5x ‘Frengelse’ liedjes die je nog niet kende

Aznavour zong For me, Formidable en bracht daarmee de Franse en Engelse taal dichter bij elkaar. Leonard Cohen deed dat met The Partisan. De Amerikaans-Canadese Rufus Wainwright maakte klassieker La complainte de la butte met succes tweetalig en iedereen leerde dankzij Talking Heads’ Psycho Killer ‘Qu’est-ce que c’est’ spellen en uitspreken. En dan was er nog Lady Marmelade (de charmante en ordinaire versie), waardoor ‘Voulez-vous coucher avec moi ce soir’ het nieuwe ‘Papa fume une pipe’ werd. Muziek vervaagt de taalgrenzen, zeker wanneer een nummer tweetalig is. Daarvan worden er tegenwoordig heel wat gemaakt. Hieronder vijf ‘Frengelse’ liedjes die je (misschien) nog niet kende.

videodrome_saule_feat_charlie_winston_dusty_men_v3lrf

1. Saule feat. Charlie Winston – Dusty men
De Londense Charlie Winston heeft vooral en France succes. En hoe paai je als Engelsman de Fransen? Juist: door een potje Frans te zingen. Hij vond zijn partner in crime in Saule, een Belgische singer-songwriter die zich ook op het country- en rockpad begeeft. Niet alleen kreeg Saule vanaf dat moment wat meer aandacht in zijn thuisland én Frankrijk, ook is de wereld sindsdien een Frans-Engelse cowboy/westernsong rijker.

2. Tom Dice feat. Elisa Tovati – Il nous faut 
Nou nou, volgens Wikipedia haalde dit nummer de Nederlandse charts. Wie het ooit op de radio heeft gehoord, krijgt een luchtpaleis. Zijn wij te nuchter voor zoveel romantiek of hoe zit dat? Want mooi is het wel, dit duet, zowel in melodie als in tekst. De Vlaamse Tom Dice, die eigenlijk Tom Eeckhout heet, werd in 2008 tweede bij de Belgische X-factor en bereikte in 2009 de finale van het Eurovisie Songfestival. Zijn samenwerking met de Franse Tovati leverde hem niet per se meer faam in het Franse op, maar wel een nominatie voor ‘Beste Franstalige lied’ bij de NRJ Music Awards 2012 in Cannes.

3. Roch Voisine feat. Coeur de Pirate – Hélène
Eind jaren tachtig brak de uit Quebec afkomstige Roch Voisine (die niet vies is van een fijn staaltje Amerikaanse country, check bijvoorbeeld dit of deze dan) definitief door met zijn Frans-Engelse ‘Hélène’. Bekant een kwarteeuw later besluit hij het nummer opnieuw uit te brengen, met niemand minder dan de eveneens Canadese Béatrice Martin, alias Coeur de Pirate. Symfonischer en meer ‘Disneyesk’ dan het origineel, maar dat maakt dit duet tussen een piratenelfje met tatoeages en een strak in pak gestoken Canadese singer-songwriter juist zo betoverend.

4. Julien Doré – Campari
On adore Julien Doré en heus niet alleen om zijn looks, maar ook om zijn muzikale veelzijdigheid. Dit nummer met twee gezichten begint klein, gevoelig en ontwapenend in het Frans. De overgang naar deel twee krijgt niet alleen door de taalswitch een heel ander karakter, maar ook door de uitbouw naar een synthpopsound die Julien uit zijn geboortedecennium heeft meegenomen. Een andere aanrader: Chou wasabi, een duet tussen Doré en de Australische Mickey Green, een afscheid van een liefde, een vriendschap of, wie de clip als leidraad gebruikt, de kindertijd.

5. Noir Désir – Aux Sombres Héros De L’Amer
Van sommige nummers vraag je je af waarom ze de grens niet definitief hebben kunnen oversteken. Noir Désir is een band die in het buitenland bekender is om het controversiële verhaal van de moordende frontman dan om zijn muziek. Zonde. Want, nondedieu, wat was deze band goed. Dit zeemanslied, met aanstekelijk Engels refrein en mondharmonicasolo’s waar Bruce Springsteen jaloers van zou worden, is slechts een van de vele pareltjes uit het oeuvre van Bertrand Cantat en consorten.


Nog niet genoeg gehad? Luister dan ook naar Raise me up (Je respire encore) van Corson, het niets-aan-de-hand popliedje Love Life van John Mamann feat. Kika, deze versie van Simple Plan’s Jet Lag of Dear Darlin’ van Olly Murs en Alizée. Aanvullingen? Opmerkingen? Laat het hieronder weten!

Comments

comments