5x goede voornemens in chansons

Het nieuwe jaar is ondertussen enkele weken aan het bollen en ik stel vast dat heel wat mensen in mijn omgeving hun ‘goede voornemens’ alweer hebben opgeborgen.  Ik had mezelf voorgenomen voor 2019 geen ‘bonnes résolutions’ te bedenken die mijn humeur vanaf het begin zouden verpesten en die ik toch weer niet zou kunnen volhouden. Nee, ik nam mij gewoon voor om dit jaar veel nieuwe dingen te leren en opnieuw meer tijd te stoppen in mijn creatieve kant. Ik begon haiku’s te schrijven, toverde een deel van mijn keukenmuur om tot krijtbord en kocht mij ondertussen ook een ukelele. Ik zocht en vond ook opnieuw schrijfinspiratie en dook net even in het chansonrepertoire op zoek naar liedjes over jawel, ‘goede voornemens’.

Door Marlien Buyens

1. La Grande Sophie – Les Bonnes Résolutions

Wie zich niet herkent in dit chanson, komt waarschijnlijk van een andere planeet. Het verwoordt immers perfect hoe we ieder jaar slaafs op zoek gaan naar goede voornemens. Hoe we ze de eerste maanden van het jaar ook effectief volhouden, maar ze tegen de zomer alweer vergeten zijn. Wie wil weten hoe je persoonlijk lijstje er zeker NIET moet uitzien, moet beslist het hele lied beluisteren. In de laatste strofe krijg je immers een mooie opsomming van voornemens die je enkel volhoudt wanneer er een mooie beloning aan vasthangt.

2. Cadavreski – Les Résolutions

Ik heb even getwijfeld of ik dit rapnummer in het lijstje zou stoppen, maar de hilarische tekst en de funky melodie wilde ik niet enkel voor mezelf houden. Net als La Grande Sophie, somt ook deze Cadavreski een heleboel goede voornemens op. Het verschil zit hem echter in de aard van de voornemens. Cadavreski neemt het concept ‘bonnes résolutions’ op zijn zachtst gezegd niet echt serieus. Een greep uit hun lijstje: “Ik stop met eten zoals een varken, ik lees vrouwenbladen om vrouwen beter te begrijpen, ik let op mijn spelfouten tijdens het spreken en ik post interessantere Facebook-statussen”.

3. Jack Ary – Les Tomates

En we blijven nog in de categorie van het humoristische Franse lied met deze van Jack Ary. Geef toe dat je tijdens de feestdagen op culinair vlak toch weer een klein beetje hebt overdreven en dat de alarmbel op je weegschaal luid staat te klingelen. Misschien is het dan toch geen slecht idee om van ‘gezonder eten’ je voornemen te maken. Maar hoe doe je dat nu precies? Vind maar eens je weg tussen al die kookboeken van gezondheidscoaches en fitnessgoeroes. Volg gewoon de raad van deze Jack Ary en eet meer tomaten. Ze laten je er goed uitzien en zitten vol vitaminen. Maar bovenal, ze zijn goed voor de gezondheid.

4. Serge Reggiani – Les promesses

En soms zijn goede voornemens helemaal geen grappige, maar wel bloedserieuze zaken. Reggiani doet in Les promesses wel heel moedige uitspraken. Hij beweert immers dat hij morgen zijn leven gaat beteren. Zijn geliefde blijft geduldig wachten op betere tijden, maar weet eigenlijk toch dat het bij beloftes zal blijven. En toch zal morgen alles anders zijn. Eindelijk zal het koppel gelukkig zijn. Er is zelfs geld voor een reisje naar de zon. Of blijft het weer bij woorden…

5. Marion Rouxin – Les Bonnes Résolutions

Na stereotiepe voornemens, voornemens met een humoristisch, ietwat ironisch kantje en voornemens die we toch niet kunnen waarmaken, moest er in dit lijstje toch één liedje dat vertelt hoe het wel moet. Het antwoord vond ik bij Marion Rouxin. Zij doet geen loze beloftes en verlangt niet veel, alleen een kus, een knuffel en een beetje liefde. Misschien is dat wel de sleutel tot een ‘gelukkig nieuw jaar’!

Wat waren jouw ‘goede voornemens’ en lukt het nog steeds om ze na te streven? Laat het ons weten!

Comments

comments