5x het einde der tijden in chansons

Huiverend kijk ik terug naar de beelden van orkanen die over de Amerikaanse kusten razen. Palmbomen lijken wel geknakt riet en huizen zijn ingestorte blokkentorens. Miljoenen mensen op de vlucht voor de kracht van de natuur en ondertussen speelt Trump blufpoker met de Noord-Koreaanse Kim Jong-un en schiet een geschifte cowboy zomaar een aantal festivalgangers omver. Een mens zou voor minder gaan nadenken over het einde der tijden. Maar is doemdenken wel de juiste manier om met al dat slechte nieuws om te gaan? Deze chansonniers vinden van niet en kijken er liever op een héél andere manier naar.

door Marlien Buyens

1. Cali – La fin du monde pour dans 10 minutes

De intro van dit vrolijke nummertje laat ons verstaan dat de ondergang van onze planeet geen beangstigend gebeuren is voor Cali. In dit nummer staat dan ook niet de aarde, maar wel een mooie vrouw centraal. Cali beschrijft haar goddelijke lichaam in geuren en kleuren en weet wel wat te doen wanneer de wereld binnen 10 minuten zou vergaan…

2. Calogero – La fin de la fin du monde

Voor Calogero mag het naar goede gewoonte een beetje dramatischer klinken, al is de inhoud van zijn nummer niet geheel verschillend van die van Cali. Ook bij hem speelt immers een vrouw de hoofdrol in zijn tekst. De dame in kwestie heeft hem duidelijk rust en vrede geschonken. Het einde van de wereld is nu voorbij, alles is terug kalm. Hij kan opnieuw liefhebben. Mooi toch?

3. Pascal Obispo & Natasha St-Pier – Mourir Demain

Wat zou jij doen als je nog maar één dag te leven had? Wie heeft nog nooit over deze vraag nagedacht? Zou je in stilte afscheid nemen van vrienden en familie of de bloemetjes nog eens goed buitenzetten? Al je geld uitdelen aan kinderen en kleinkinderen of net alles zelf opdoen? Nog suggesties nodig? Pascal Obispo & Natasha St-Pier geven je heel wat inspiratie in dit nummer.

https://www.youtube.com/watch?v=KZEVTPN1hvo

4. Delrue – Risquons Tout

Klaas Delrue vindt het meisje van zijn dromen en wil maar al te graag een relatie met haar aanknopen. Hij probeert haar te overtuigen met dit heerlijk meeslepende chanson dat dankzij het achtergrondkoor een lekker ouderwets sfeertje krijgt. Delrue stelt de bevallige dame voor om alles te riskeren. Wat maakt het ook uit, morgen is toch het einde van de wereld. Waarom dus nog twijfelen? Geen tijd voor dilemma’s.

5. Gérard Palaprat – La fin du monde

Als we Palaprat mogen geloven hebben we helemaal niet veel nodig in afwachting van het einde der tijden. Een koffer en een hemd zouden al moeten volstaan. Onze angsten kunnen we ook gerust achterwege laten, net zoals die gereedschapskist, dat vliegtuig en dat geweer. We kunnen gewoon van nul herbeginnen. Wauw, als dat eens kon.

 

Comments

comments