5x het Franse Volkslied

Op de Nationale feestdag van Frankrijk mag er al eens een Frans liedje worden gezongen. En wat is gepaster dan het officiële volkslied? La Marseillaise werd geschreven en gecomponeerd in Straatsburg door Claude Joseph Rouget de Lisle in de nacht van 25 op 26 april 1792. Sindsdien kent het lied een woelige geschiedenis. Het lied schopte het van strijdlied tot volkslied, verboden lied en schandaalchanson. Wie een beetje googled vindt al snel tientallen verschillende versies van La Marseillaise. Wij kozen deze vijf uit.

door Marlien Buyens

Parijs-Volkslied-Het Chanson Offensief

1. Mireille Mathieu

Eén van de meest bekende versies van La Marseillaise is beslist deze van Mireille Mathieu. Of het ook één van de mooiste versies is, willen we toch liever niet geloven. Mathieu’s stem is zo schel en scherp dat ze los door het lied maait. Gelukkig maakt het symfonische orkest  en het achtergrondkoor nog veel goed. Zij geven aan het volkslied ook de nodige grandeur.

2. Michel Sardou

Wij luisteren dan toch iets liever naar de krachtige stem van Michel Sardou. Hij brengt zijn versie  met dezelfde flair als zijn Les lacs du Connemara. We krijgen bijna zin om op een stoel te gaan staan en met een witte zakdoek te gaan zwaaien. Ook deze versie wordt ondersteund door een sterk staaltje koorzang en een orkest om U tegen te zeggen.

3. Nino Ferrer

Voor wie houdt van een intiemere versie van La Marseillaise is deze Nino Ferrer een aanrader. Het volkslied wordt hier uitgebreid ingeleid door een piano. Ferrer begint dan zachtjes te zingen, gevolgd door het achtergrondkoor. Al klinkt deze versie veel minder strijdvaardig dan de twee andere voorbeelden, er zit toch veel emotie in. De vioolsolo geeft deze versie nog net dat tikje meer.

https://www.youtube.com/watch?v=oWjgva4Vfpg

4. Django Reinhardt

Onze ultieme favoriet is echter deze instrumentale versie van Django Reinhardt. Bij deze versie stellen wij ons een gezellig cafeetje in Parijs voor waar op 14 juli een orkestje het Franse volkslied veel vrolijker laat klinken dan het eigenlijk was bedoeld. Mensen zijn uitgelaten, drinken wijn en eren de vrijheid die ze te danken hebben aan de Franse Revolutie.

5. Serge Gainsbourg

De meest controversiële  versie van La Marseillaise is beslist het alom bekende Aux Armes Et Cetera van meester provocateur Serge Gainsbourg. Hij maakte van het volkslied prompt een reggaeversie en zette daarmee heel Frankrijk op zijn kop. Meer lezen over dit chanson kan hier.

Zelf nog een originele, mooie of opvallende versie van La Marseillaise gevonden? Laat het ons weten!

Comments

comments