5x kleuren in chansons

Welke kleur vind jij het allermooist? Je hebt deze vraag ongetwijfeld ooit al meermaals beantwoord. En heel waarschijnlijk was je antwoord niet altijd hetzelfde. Welk meisje ging er niet door een roze periode en welke jongen koos er niet voor zwart, zoals ook Gainsbourg dat ooit deed? Hij bleef echter zijn ganse leven in die zwarte periode hangen en schilderde zelfs zijn volledige interieur zwart om er rust te kunnen vinden. Op die manier hoopte hij de chaos in zijn hoofd te kunnen temmen. Kleuren, ze vormen ook een inspiratiebron voor heel wat chansonniers. Wij gingen op zoek naar vijf kleurrijke chansons.

door Marlien Buyens

1. Gilbert Bécaud – Le petit oiseau de toutes les couleurs 

Gilbert Bécaud zingt in dit lied over de kleuren van een vogeltje dat zijn blik weet te betoveren op een ochtend. Hij volgt het beestje en wordt zo op sleeptouw genomen. Het liedje werd later gecoverd door niemand minder dan Koen Crucke die bedacht dat het vogeltje met al die prachtige kleuren beslist een pimpelmeesje moet zijn geweest.

2. Marcel Amont – Bleu Blanc Blond

Over de Franse driekleur werden al  heel wat liedjes geschreven. Marcel Amont deed het ook, maar veranderde de ‘rouge’ wel door ‘blond’. Hij wilde immers niet in de eerste plaats zingen over la Douce France, maar wel over een beeldschone Française. Met dit chanson tovert Amont een instant zomergevoel in je hoofd. Hou het vast en bewaar het voor de koudere dagen die gaan komen.

3. Charles Aznavour & Edith Piaf – Plus bleu que le bleu de tes yeux 

Als er één kleur wel heel vaak in chansons wordt gebruikt, dan is het vast en zeker ‘blauw’. OK, we geven toe dat de meligheid van dit liedje druipt en dat de grens van kunst naar kitsch hier bijna wordt overschreden, maar wat is dit toch een heerlijk mooi nummer. Zelfs de ietwat stuntelig getrukeerde clip weet keer op keer te charmeren. Het zou bijna de soundtrack van een nieuwe Disney-film kunnen zijn.

4. Hugues Aufray – Les crayons de couleur 

Kleuren is weer helemaal hip. Boekhandels puilen uit van de kleurboeken voor volwassenen. Kleuren zou dan ook therapeutisch werken en je tot rust brengen. Wie het zelf ook eens wil proberen kan misschien dit toepasselijke liedje van Hugues Auffray op de achtergrond laten afspelen. En luister dan ook vooral naar de anti-racistische boodschap die Aufray in dit liedje wil geven.

5. Louane & M. Pokora – Les couleurs du bonheur 

Deze soundtrack uit “Trolls” mag ook niet ontbreken in dit kleurrijke rijtje. In de Franse versie van deze animatiefilm kruipen Louane en M. Pokora in de huid van Poppy en Branche. Ze treden daarmee in de voetsporen van Anna Kendrick en Justin Timberlake die de originele versie mee vormgaven. Wie goed luistert zou al snel moeten doorhebben dat Les couleurs du bonheur een vrije vertaling is van True Colors van Cyndi Lauper.

https://www.youtube.com/watch?v=_NryMx2Qmzw

Vertel ons welke jouw lievelingskleur is en of er een Frans chanson over bestaat. We zijn benieuwd!

Comments

comments