5x luchtige lentechansons

Eindelijk! De lente is weer terug. Twee weken geleden hebben we er al van mogen proeven met zachte temperaturen die uitnodigden tot het uittrekken van zoveel mogelijk kleding, maar sinds afgelopen weekend is het officieel. Hoewel… uit de zon en in de wind kan het af en toe nog snijdend koud zijn. Je zult jezelf de komende tijd waarschijnlijk nog vaak genoeg voor het hoofd slaan, wanneer je met een nét iets te koude outfit de deur bent uitgegaan, maar het gaat om het idee. Le printemps est dans l’air! Daarom vijf liedjes om de lente mee te verwelkomen!

Coeur-de-Piratebanner

1. Melanie Laurent – Kiss
In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, is dit nummer hartstikke Frans. Melanie ken je vast wel, al is het maar als Shosanna uit Tarantino’s Inglorious Bastards. ‘Een winterse aanraking op jouw zonnehuid’. De tekst, de melodie, de opbouw… Het perfecte liedje voor de zondagochtendmomenten, waarop de zon doorbreekt en de velden en bomen zich in pasteltinten hullen.

2. Jacques Brel – Au printemps
Geheel onterecht een minder bekend nummer van Brel. Vergeet de zomer: volgens Jacques is de lente het seizoen waarin het allemaal moet gebeuren. Enkeltje Parijs, wie wil?

3. Edith Piaf – Enfin le printemps
Ook Piaf is helemaal klaar met de winter. ‘Eindelijk, de lente!’ zingt ze opgelucht. Slapen in het groene gras, vliegeren met je lief, urenlang vertoeven op de Parijse balkons…  Het werd maar weer eens tijd. Een chanson dat je op wilt eten, zo zoet, gezongen zoals alleen madame Piaf dat kan.

4. Cœur de pirate – Printemps
Ohhhh, de liefde! In de lente bloeit alles weer op, bieden nieuwe kansen zich aan, worden we allemaal weer een beetje opnieuw verliefd. De Canadese Béatrice Martin zingt over l’amour in de puurste vorm in haar Printemps, waarin ze terug denkt aan iemand die ze jaren eerder ooit ontmoette. ‘Je hebt geen idee dat ik je alles had willen geven, die dag dat mijn blik op je viel.’ Ze biecht het uiteindelijk niet aan hem op, maar houdt het verstopt in dit nummer, wat eigenlijk ‘best wel verdrietig is’.

5. Daniel Darc – C’est moi le printemps
Waarom eindigen met tekstueel gezien zo’n tamelijk neerslachtig nummer? Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat Daniel Darc’s C’est moi le printemps het goed doet door de speakers van een oude Renault, op een zonovergoten landweggetje, met je blote benen in het dashboard, hand in hand met je geliefde. Dáárom. En omdat het komende week een jaar geleden is dat de Franse zanger op 53-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval. Een kleine ode dus.

Welk chanson doet jou aan de lente denken? Laat het ons weten!

Comments

comments