5x met Franse chansons naar de andere kant van de wereld

Dromen we niet stiekem allemaal van een wereldreis, van onze dagelijkse sleur te ontvluchten en nieuwe horizonten te verkennen? Bij de meeste mensen blijft dit echter bij een droom. Sommigen trekken toch hun stoute schoenen aan en storten zich in een wervelend reisavontuur. Anderen verlaten dan weer noodgedwongen hun heimat om elders op zoek te gaan naar geluk. Ook in chansons wordt er wel eens gemijmerd over reizen naar betere oorden en over de heimwee die daar onvermijdelijk mee gepaard gaat.

© Diane Sagnier
© Diane Sagnier

Door Marlien Buyens

1. Charles Aznavour – Emmenez-moi
Aznavour droomt ervan meegevoerd te worden door de grote schepen die hij in de haven ziet aanmeren. De schepen die gevuld zijn met de heerlijkste vruchten, komen uit exotische landen waar de zon altijd schijnt en de miserie minder pijnlijk lijkt. In dit meeslepende nummer waan je jezelf bijna op één van deze schepen, wiegend op de golven samen met de meester-chansonnier.

2. Emily Loizeau – L’autre bout du monde
Net zoals Aznavour lijkt ook Emily Loizeau te geloven dat het aan de andere kant van de wereld beter is. L’autre bout du monde is echter meer dan een dromerig reischanson. De andere kant van de wereld kan je hier immers ook interpreteren als de plek waar haar overleden vader nu zijn eeuwige rust vindt. Loizeau gaat in dit chanson op zoek naar die plek, ze volgt haar vaders stem, maar vindt hem (nog) niet.

3. Julien Clerc – Partir
In zijn chanson Partir, slaat Julie Clerc de nagel op de kop als het over reizen gaat. Hij zingt over hoe we eigenlijk allemaal dromen over reizen naar betere oorden, maar hoe het ons vaak ontbreekt aan tijd. Het leven neemt ons immers voortdurend op sleeptouw.

4. Jali – Pars
Jali werd geboren in Rwanda en groeide op in Brussel. Zowel met zijn artiestennaam als in zijn liedjes verwijst hij naar zijn Afrikaanse roots. In de aandoenlijke clip bij het liedje Pars zie je een jongeman zijn vaderland verlaten om zijn geluk elders te gaan beproeven. Dankzij gesprekken via computer en webcam blijft hij toch in contact met zijn familie.

5. Faudel – Mon Pays
Faudel mag dan wel geboren zijn in Frankrijk, zijn ouders zijn van Algerijnse afkomst. Met het nummer Mon Pays toont hij aan dat hij fier is op zijn dubbele nationaliteit. In Parijs is het fijn wonen, maar stiekem droomt hij toch van de geur van verse munt en van het warme woestijnzand.

Ken jij nog chansons die in dit lijstje zouden passen? Laat het ons weten!

Comments

comments