5x moderne interpretaties van chansonklassiekers

Jonge artiesten van vandaag gaan maar al te graag aan de haal met oude chansonklassiekers. En dat pakt regelmatig héél goed uit. Wij kozen vijf covers uit die het origineel in ieder geval genoeg eer aan doen. Bovendien is het dé manier om de jongere generatie bewust te maken van hoeveel moois er in het verleden is gemaakt en laten we oudere generaties zien dat het verleden nooit vergeten, maar hooguit gemoderniseerd zal worden.

Door Tess van der Zwet


1. Ben L’Oncle Soul met Aznavour’s Désormais

Het album Sa Jeunesse, waarop nieuwe artiesten het werk van Aznavour coveren, staat vol nummers ik graag de hemel in wil prijzen, maar de versie van Désormais van Ben L’Oncle Soul lijkt wel geschreven voor deze soulvolle versie.

2. Zaz met Dassin’s Champs Elysées

Zaz verovert de hele wereld, maar blijft trouw aan haar moedertaal en het Franse cultureel muzikaal erfgoed. Op ieder hommageverzamelalbum is een bijdrage van haar te horen, maar mijn favoriet blijft haar album Paris met daarop een fantastische versie van Champs Elysées. Die blazers, dat opzwepende arrangement, een skettende Zaz: je zou bijna vergeten dat de Champs tegenwoordig voornamelijk bestaat uit permanente files en schreeuwerige winkelketens.

3. Noir Desir met Ferré’s Des Armes

Een donker, mysterieus arrangement, de getormenteerde stem van Bertrand Cantat die de hoogte in schiet bij de zin Des qu’il faut se garder au chaud au fond de l’âme: het klinkt buitenaards, ijzingwekkend, maar o zo prachtig. Ferré’s poëzie werd door Noir Desir in 2001 op muziek gezet. Zou hij het resultaat net zo mooi gevonden hebben?

https://www.youtube.com/watch?v=nMOimPB8aOY

4. Christine & the Queens met Balavoine’s Aimer est plus fort que d’être aimé

Hoewel er net vorig jaar een cd met tributes aan Balavoine in de winkels is verschenen, is de mooiste versie van een van zijn nummers nog altijd die van Christine & the Queens, zoals gespeeld tijdens 30 ans des Francofolies in 2014. Een Aimer est plus fort que d’être aimé met elektronische invloeden, een heel strijkorkest en een sensuele, dansende Christine.

https://www.youtube.com/watch?v=iywn7VuXo70

5. Louane – Je Vole van Michel Sardou

De 19-jarige ster van hét moment in Frankrijk, Louane Emera, verkreeg eerst bekendheid dankzij de Franse versie van The Voice en liet daarna zien ook een uitstekend actrice te zijn in ‘La Famille Bélier’ (2014). De film bevat reprises van Sardou-chansons, met als absolute klapper het emotionele Je Vole. Zien en horen is geloven.

Comments

comments