5x muzikale plekjes in Parijs

Parijs ademt muziek. Niet alleen vanwege de vele straat- en metromuzikanten, maar ook omdat iedere straathoek wel een muzikaal verhaal te vertellen heeft. Dat vonden ook veel Franse chansoncomponisten: de stad is in de afgelopen decennia veelvuldig bezongen. Wie wil, kan gerust op een zelf samengestelde, muzikale bedevaart door de wijken. Wij treden dit keer in de voetsporen van Dalida, Piaf, Gainsbourg, Brassens en Montand.

Gainbourgheader

Door Marlien Buyens

1. Montmartre: in de voetsporen van Dalida
Jarenlang was Montmartre de place to be voor kunstenaars, artiesten en bohemiens. Stuk voor stuk kwamen ze er hun geluk beproeven. Ook nu vinden tal van (amateur)kunstenaars nog steeds hun weg naar het ondertussen veel te toeristische Place du Tertre.

Miss Egypt en geliefd zangeres Dalida woonde in het hart van de wijk. Montmartre bewandelen zoals zij dat deed? Begin dan in de smalle Rue d’Orchampt, waar Dalida in 1962 een huis kocht en in 1987 overleed. Niet ver daar vandaan vind je de Place Dalida met het bekende borstbeeld van Alain Aslan. Het majestueuze graf met marmeren beeld van Dalida kan je bewonderen op het cimetière de Montmartre.

2. Ménilmontant: Mais oui, madame Piaf
Bij de naam Ménilmontant denk ik spontaan aan het fijne liedje van Charles Trenet. Hij bezingt in dit chanson op romantische wijze deze volkse buurt. De meest bekende inwoonster van Ménilmontant was echter misschien wel Edith Piaf. De kleine Edith werd er geboren en zette er haar eerste stappen als straatzangeresje alvorens wereldberoemd te worden.

In de Rue Crespin du Gast kan je vandaag nog steeds het Musée Edith Piaf bezoeken, een kleinschalig museum dat een blik werpt op haar stormachtige leven. Op de Place Edith Piaf vind je een standbeeld ter nagedachtenis van de straatmus. Wil je ook het graf van Piaf bezoeken, dan ligt Père Lachaise niet ver hier vandaan.

3. Saint-Germain-des-Prés: thuishaven van Gainsbourg
25 jaar lang zou Serge Gainsbourg in zijn geliefde huis in Saint-Germain-des-Prés wonen. Het huis in de Rue de Verneuil is een opvallende verschijning dankzij de met graffiti getooide muren. Binnen zou alles zwart zijn. Naar verluid wilde Gainsbourg dit graag zo omdat het zijn chaotische hoofd rust gaf. Momenteel is het huis enkel aan de buitenkant te bewonderen, maar dochter Charlotte zou plannen hebben om er een museum te openen.

Twee straten verder vind je Le Bistrot de Paris. Hier sleet Gainsbourg ettelijke uren aan tafel 46. Destijds was het een literair café, vandaag is het nog steeds een gezellige bistro waar je terecht kan voor een typisch Franse lunch of een overheerlijk diner.

4. Het 14de en 15de arrondissement: op zoek naar Brassens
Zowel het 14de als het 15de arrondissement zijn bij toeristen minder bekend. Toch zijn ook hier enkele bijzonderheden te ontdekken. Denk maar aan het Vrijheidsbeeld op het Île aux Cygnes en de Tour Montparnasse die je een adembenemend uitzicht op Parijs biedt. En ook is er… Brassens.

Georges Brassens ruilt in 1939 het zuiden in voor de Lichtstad voor zijn artiestencarrière en woont enkele jaren in de Rue d’Alésia. De oorlog belemmert hem om zijn carrière vorm te geven, maar dit verandert wanneer hij enkele jaren later bij Jeanne gaat wonen in de impasse Florimont. Het is uiteindelijk zangeres en actrice Patachou die hem écht het zetje richting stardom geeft. In het 14de vind je ook nog steeds een bibliotheek die zijn naam draagt. In het 15de is het Parc Georges Brassens ook een bezoekje waard.

5. Les quais de la Seine: flaneren met Yves Montand
Wat is er zaliger dan op een warme zomerdag heerlijk flaneren op de kaden van de Seine? Ook Yves Montand kon genieten van zo’n wandelingetje, ter stimulering van de goede gezondheid. Een ‘frisse neus halen’ stond dan ook geregeld op de planning. Tijdens zijn wandelingen liet hij zich graag fotograferen op de prachtige bruggen die de kaden met elkaar verbinden.

In het begin van de jaren 50 woonde Montand op de Place Dauphine. Hij huurde er een appartement op de benedenverdieping. Dit stemmige plein is ook vandaag nog een oase van rust in het drukke Parijs. Ga voor een authentieke Franse maaltijd Chez Paul of een café crème in de Bar du Caveau en waan je even Yves Montand of Simone Signoret.

https://www.youtube.com/watch?v=33ymFP6Bzc0

Op en top toeristisch, maar LEUK:
Zin om Gainsbourg in het ‘echt’ te ontmoeten? Of ga je liever op de foto met Piaf? Benieuwd of je ook Montand kan vinden? Breng zeker een bezoekje aan het Musée Grévin, het wassenbeeldenmuseum van Parijs.

Comments

comments