5x chansons van schoonheid en troost door Britta Maria

Momenteel speelt Britta Maria samen met pianist Maurits Fondse en accordeonisten Oleg Fatteev/Rob Stoop/Nicolaas Duin de voorstelling ‘Chansons van Schoonheid en Troost’. Tijdens deze show wordt het leven in al haar facetten bezongen: de liefde, de hoop, maar ook de pijn en de teleurstelling, het gewone en het bijzondere. Wij vroegen Britta om haar om haar vijf favoriete chansons van schoonheid en troost. ‘Alle chansons uit mijn top 5 zijn geschreven in verschillende mineur toonsoorten die de Franse componisten zo eigen is. Hierdoor krijgt de muziek meteen een melancholiek karakter.’

Een gastbijdrage van Britta Maria

Britta Maria_Het Chanson Offensief

1. Serge Reggiani – Ma fille

Hoe je kind, in dit geval een dochter, de wijde wereld intrekt en haar eigen leven gaat leiden. Als je  elkaar weer ziet, je de liefde weer vindt in het aaien van de vacht van de hond, waar jouw handen en die van je dochter elkaar terugvinden. Prachtige poëtische tekst, met in het achterhoofd de tragiek van het leven van Serge Reggiani en het verlies van zijn zoon, die ook zanger was, maar de druk niet aankon en zelfmoord pleegde. Nu ik zelf moeder ben, kan ik het verdriet van het loslaten van je kind nog dieper voelen.

https://www.youtube.com/watch?v=SR_ejfbHaWw

2. Jacques Brel – Ne me quitte pas

Misschien wel het mooiste liefdeslied uit de Franse liedgeschiedenis. Brel schrijft het nadat hij is verlaten door de zangeres Zizou. ‘Laat me de schaduw van jouw schaduw zijn, de schaduw van je hand, de schaduw van je hond, maar laat me niet alleen.’ Luister ook eens naar onderstaande prachtige versie van Toots Thielemans en Kenny Werner.

3. Serge Gainsbourg – Je suis venu te dire que je m’en vais

Dit lied schreef Gainsbourg nadat hij zijn eerste hartaanval had gehad en in het ziekenhuis in Parijs lag. Het was een gelukkige tijd, Jane Birkin was in zijn leven en dochter Charlotte was net geboren. Serge’s motto: juist in gelukkige tijden moet je het verdriet en het afscheid niet vergeten: ‘Ik ben gekomen om te zeggen dat ik ga’  herhaalt zich als een mantra en grijpt je uiteindelijk naar je strot. Hieronder een mooie versie van Gainsbourg op leeftijd, klik hier voor onze versie.

4. Alain Chamfort / Barry Manilow – Le Temps Qui Court

Een van oorsprong Amerikaans lied gecoverd door Alain Chamfort dat begint en eindigt met de akkoorden van Chopin’s Prelude in Cm, Opus 28, Nummer 20. Een lied over de Tijd, die maar doortikt. Het ene moment zit je nog te spelen met je speelgoed, het andere moment heb je dat ingeruild voor echt geld. En de tijd, die tikt maar door en het gebrek aan liefde maakt ons ouder en hooghartig.

5. Charles Aznavour – Emmenez-moi

‘Neem me mee, neem me mee, daar waar de misère draaglijk is. Mijn hart is vrij en ik zing luid.’ Aznavour neemt ons mee naar het einde van de wereld. Opzwepend, hartstochtelijk en vol hoop. Naar een plek waar het beter is en de zon de misère draaglijker maakt. Aznavour schreef het lied in een driekwartsmaat, zullen die zijn ingegeven door zijn Armeense wortels?

https://www.youtube.com/watch?v=NqouQ1o1mUo

Wat zijn jouw chansons van troost? En wat vind jij het allermooiste chanson? Laat het hieronder weten!

Eerstvolgende optredens van Britta Maria en het programma ‘Chansons van schoonheid en troost’:
– 5 februari | Cultuurboerderij Westelbeers | start: 15:00 uur
– 8 februari | Theater de Boerderij, Huizen | start: 18:30 uur
– 26 februari | Het Plantsoentheater, Den Haag | start: 15:00 uur
– 10 maart | De Roode Bioscoop, Amsterdam
– 19 maart | Kerkje Burgerbrug
– 21 mei – 4 juni | Festival Broadway Boulevard Klif 12, Den Hoorn, Texel

Klik hier om naar de website van Britta Maria te gaan.

Comments

comments