5x Toots Thielemans in Franse chansons

Jazzlegende Toots Thielemans is niet meer. Twee jaar nadat hij zijn instrument officieel neerlegde om van zijn rust te genieten, stierf de wereldberoemde mondharmonicaspeler gisteren op 94-jarige leeftijd. Toots was groots. En zo was zijn oeuvre. Een kleine ode in vijf chansons, chansons die hij voorzag van zijn magie en herkenbare geluid.

Jean Baptiste Frédéric Isidor baron Thielemans, 29 april 1922 – 22 augustus 2016, Brussel.
Foto door Henryk Malesa

1. Ne me quitte pas (Jacques Brel)

Live op Jazz Middelheim, krijgt de dan 87-jarige Toots het publiek muisstil met een beeldschone versie van Brel’s Ne me quitte pas.

2. Les parapluies de Cherbourg (Michel Legrand)
Onderstaande video is een perfect voorbeeld van hoe een virtuoos duel tussen piano en mondharmonica meer dan vijf minuten lang boeiend kan blijven. De hartverwarmende tune van Les parapluies blijft overeind, maar de heren zetten in het middenstuk de tanden erin.

3. La vie en rose (Edith Piaf)
La vie en rose is meer dan alleen het chanson van Piaf, het is een standard die bij geen enkele jazz-zanger onbekend is. Deze versie met zangeres Diana Krall klinkt licht en fris, natuurlijk ook door Krall’s stem, maar Toots steelt pas echt de show.

4. Le temps des cerises (Jean-Baptiste Clément & Antoine Renard)
Het strijdlied uit 1866, dat gecoverd werd door onder andere Charles Trenet, Yves Montand, Nana Mouskouri en Patrick Bruel, was ook de favoriete melodie van de vader van Thielemans. In deze opname van TROTS-programma Sesjun speelt hij, met Bert van den Brink op piano, deze vermaarde Franse melodie. Boeiend tot de laatste noot.

https://www.youtube.com/watch?v=GanLAH_4MTE

5. Un tour de manège met Henri Salvador
Het in 2000 uitgekomen album Chambre avec vue van Henri Salvador (1917 – 2008) was een groot succes en stond bol van chansons die muzikanten en chansonschrijvers van de nieuwe generatie voor hem geschreven hadden, waaronder Benjamin Biolay, Thomas Dutronc en Keren Ann. Ook vind je op deze plaat een duet met Françoise Hardy, Lisa Ekdahl en… Toots Thielemans. Een prachtig nummer met een warm, mediterraans tintje.

Bedankt voor de schitterende muziek, meneer Thielemans.

Comments

comments