5x Vaderdagchansons die zelfs stoere vaders tot tranen roeren

Vaders. Ze zijn er in alle soorten en maten. Mannen met snorren, spieren en/of stoere verhalen, die je leren wat buitenspel is, hoe je van je af moet bijten en/of waarom je van spinazie groot en sterk wordt. Het liefst streng, doch rechtvaardig. En vaak niet gemakkelijk tot tranen te roeren. Tenzij Nederland kampioen wordt. Of… wanneer het om hun kinderen gaat. Want dan zijn vaders de liefste mietjes die er zijn. In het Franse lied lieten zangers zich vaak verleiden tot het bezingen van de liefde voor hun dochter. Daarom op deze Vaderdag: vijf chansons door papa’s, vandaag ook een beetje vóór papa’s. Fijne Vaderdag!

ClaudeNougaroetsafille

1. Serge Reggiani – Ma fille
Sleep de zakdoeken maar alvast aan, want van de manier waarop Reggiani beschrijft hoe hij nu al voor zich ziet hoe zijn kleine meisje ooit volwassen wordt, hem verlaat en van huis en haard verandert, drijf je zowat weg van melancholie. Move over Marco Borsato: dit is pas een ode aan de dochter.

https://www.youtube.com/watch?v=SR_ejfbHaWw

2. Johnny Hallyday – Laura
Ouwe rockert Hallyday kon in 1986 dan wel een cool getiteld album uitbrengen, op ‘Gang’ staat toch een behóórlijk emotionele lofzang aan zijn toen driejarige dochter Laura. Liedjessmid Jean-Jacques Goldman, die een aantal jaar eerder al bewezen had tranentrekkers over kids te kunnen schrijven met ‘Dors bébé dors’, schreef de muziek en tekst en zorgde ervoor dat heel Frankrijk in de late jaren tachtig de toen nog piepjonge spruit wekelijks toezong. Het nummer is overigens ook nog geadapteerd in het Nederlands door Bart Herman, al zong hij dan over wel over ene Lara.

3. Claude Nougaro – Cécile, ma fille
Nougaro was óók zo’n stoere vader die aanvankelijk hoopte op een zoon, maar toen tot zijn schrik tóch een dochter kreeg. En onherroepelijk verliefd werd. Een schitterend lief liedje over zijn Cécile en hoe zij zijn hart veroverde. Natuurlijk ook hier aan bod: de stille angst haar in de toekomst te verliezen en hoe hij ’s nachts op haar zal wachten tot ze zachtjes thuiskomt. Lieve Nougaro gunt het haar in de slotzinnen toch ook wel, iemand die haar in haar latere leven net zo zal liefhebben als hij doet. Zoals het een goede vader betaamt.

4. Charles Aznavour – À ma fille
Volledig in hetzelfde straatje als Reggiani en Nougaro, maar daardoor niet afgezaagd, noch cliché, maar juist beeldschoon. Een relaas dat iedere vader immers herkent en iedere dochter begrijpt. Aznavour heeft het ook met dit chanson voor elkaar om verwarrende gevoelens aangrijpend in woord én melodie uit te drukken.

https://www.youtube.com/watch?v=K8x3dh4ahXE

5. Alain Chamfort – Géant
Serge Gainsbourg kon ook prima chansons schrijven over zijn relatie met zijn dochter, maar die waren voornamelijk nogal -hoe zeg je dat nu politiek correct- controversieel (Lemon Incest). Hoewel Chamfort zijn halve album ‘Poses’ (1979) door Mr. Bardot-Birkin liet schrijven, was het Jean-Michel Rivat die met de tekst van ‘Géant’ op de proppen kwam: een prachtig liedje waarin ook Alain Chamfort over zijn drie-jarige dochter zingt. Hoe hij ’s nachts bij haar bed waakt, hoe hij luistert naar haar sprookjes en hoe bijzonder het is om door iemand als reus gezien te worden. Het werd misschien wel het meest geliefde chanson van de hele plaat.

Welke chansons missen er absoluut in dit rijtje? We horen het graag. Laat hieronder je reactie achter.

Comments

comments