5x het zingende kroost van Franse chansonkoppels

Wat gebeurt er als twee uitzonderlijk muzikale mensen elkaar vinden en vervolgens ook nog eens samen een kind gaan maken? Daar krijg je talentvol kroost van en dat is heel niet vervelend voor onze oren. Enkele kinderen van bekende chansonkoppels op een rijtje.

062-gainsbourg-tribe-theredlistHEADERJane Birkin, Serge Gainsbourg en Charlotte Gainsbourg

1. Charlotte Gainsbourg
Charlotte Gainsbourg had al honderden keren geboren kunnen worden voor het zover was: Jane Birkin en Serge Gainsbourg hadden op de wereldwijde radiostations immers al twee jaar lang orgasmes achter de rug met ‘Je t’aime… moi non plus‘ (met uitzondering van de landen waar het nummer verbannen werd wegens expliciet taal- en stemgebruik). Toch werd de liefdesbaby van het stel pas in 1971 geboren. In meerdere opzichten is Charlotte een perfecte kruising tussen vader en moeder, haar uiterlijk alleen al verraadt haar roots. Het zal voor niemand een verrassing zijn dat ze vandaag de dag zowel actrice als muzikante is. Haar schoorsteenmantel is bedekt met awards, waaronder drie voor ‘Beste Actrice’, en er staan talloze nominaties op haar naam. Zingen doet ze voornamelijk in het Engels, maar gelukkig is ze af en toe ook nog wel te verleiden voor een Frans woordje. Halfbroer Lulu kan er overigens ook wat van, zoals in zijn adaptatie van pap’s ‘L’eau a la bouche‘ of in duet met Scarlett Johansson.

2. Thomas Dutronc
Van de zoon van Jacques Dutronc en Françoise Hardy zou je kunnen bedenken hoe de muziek klinkt. Hij zou de onbedoelde rock ’n rollheld uit kunnen hangen, een razend getalenteerde, maar onrustige zwever, zoals zijn vader. Hij zou ook een beheerste crooner kunnen zijn, een stil water met diepe gronden met schitterende, sfeervolle liedjes. Dutronc junior heeft zich echter niet al te veel laten inspireren door les parents. Sterker nog: tot voor kort was hij meer jazz- en manouchegitarist dan popzanger, zoals hij ons vertelde in een interview. Vorige maand kwam zijn nieuwste plaat uit, ‘Eternels jusqu’à demain’ met daarop ook een duet met zijn vader. Daarop klinkt hij al wat meer ‘pop’, maar de Django Reinhardt-achtige manouche zit toch duidelijk in zijn hart.

3. Chris Stills
Begin jaren zeventig. Véronique Sanson is 23 jaar oud en razend populair in Frankrijk. Bovendien vormt ze samen met haar vriend Michel Berger een van de meest favoriete liefdeskoppels in de Franse popmuziek. Het kan niet stuk. Of toch wel? Halsoverkop verliefd wordt ze, op Stephen Stills, bekend van Buffalo Springfield en Crosby, Stills & Nash (& Young). Naar verluidt verlaat ze de opnamestudio met de mededeling dat ze even sigaretten gaat halen en komt vervolgens nooit meer terug. Berger is wanhopig en zet zelfs een onderzoek in. Op dat moment is Véronique al lang en breed op weg naar Amerika. Haar huwelijk met Stills duurt zes jaar, genoeg om een zoon op de wereld te zetten. Chris Stills, muzikant, acteur, zoon van. Ja, hij zingt ook in het Frans. En hoe! Pas mal, pas mal du tout!

4. David Hallyday
Nog zo’n gevalletje ‘kan-niet-fout-gaan’: David Hallyday is de enige zoon van het ‘gouden koppel’ Sylvie Vartan en Johnny Hallyday die het in totaal maar liefst twintig jaar met elkaar uithielden. De jonge David begint op drums, maar pakt al gauw ook de gitaar op en leert piano spelen. Na de scheiding van zijn ouders verhuist hij met mama Vartan naar de Verenigde Staten waar een muzikale wereld voor hem open gaat. Hij acteert, schrijft muziek voor films, maar zet ook de eerste stappen in de richting van een succesvolle solo-carrière. Tussendoor blijft hij tracks schrijven voor beide ouders. Leuk detail: David is ook een gepassioneerd autocoureur. Hoewel hij daarmee ook flink wat successen heeft behaald, blijft zijn hart naar eigen zeggen toch bij de muziek. Net als dat van zijn zus, Laura Smet, zoals hieronder te beluisteren.

5. Uhh… ja.
Eigenlijk kwamen we niet verder dan de vier hierboven. We hebben echter nog meer muzikaal kroost beloofd en nu moeten we dat ook nakomen. We mogen dan wel door de koppels heen zijn, er zijn nog genoeg vaders en moeders die muzikale kinderen kregen met tandartsassistentes, modellen of loodgieters. Om maar wat te noemen. Zo heeft Francis Cabrel een zingende dochter, Aurélie Cabrel en Joe Dassin een musicerende zoon, Jonathan Dassin. Bekender en gerenommeerder zijn inmiddels de eerder genoemde Mathieu Chedid (artiestennaam -M-) van vader Louis Chedid en Arthur H, zoon van Jacques Higelin en halfbroer van de nu aan de weg timmerende Izïa Higelin. Het wordt weer tijd voor een nieuw gouden koppel in de Franse muziek die op hun beurt weer fijn ‘des enfants talentueses’ op de wereld kunnen zetten. Vanessa Paradis en Benjamin Biolay, ahh please? Zaz, hoe is ’t met jou?

014-francoise-hardy-and-jacques-dutronc-theredlist

Francoise Hardy, Thomas Dutronc en Jacques Dutronc

Comments

comments