5x chansonnières Québécoises die je moet leren kennen

Je me souviens is het motto van Québec dat op elke kentekenplaat staat gegraveerd. Een motto dat ook zeker van toepassing is op onze gastblogger Jari van Werkhoven. Hij studeerde in 2016 zes maanden in Montréal en verloor daar zijn hart aan de rijke muziekcultuur in ‘la belle province’. ‘In Québec wordt er vaak een alternatief sausje over het klassieke Franse chanson gegoten, wat leidt tot een unieke mix’, aldus Jari. Omdat al het goede lang niet altijd alleen maar uit Frankrijk komt, vroegen we hem een top vijf te maken van chansonnières Québécoises die we absoluut moeten leren kennen.

Door Jari van Werkhoven

Cœur de Pirate

We beginnen met een zangeres die zeker niet onbekend is in Nederland: Cœur de Pirate. Naast Céline Dion is Béatrice Martin, zoals haar echte naam luidt, een van de bekendste zangeressen uit Québec. Ze is zelfs bekender in Frankrijk dan in Canada! Begon ze jaren geleden met traditionele pianoliedjes, op haar laatste twee albums pakt ze het wat alternatiever aan. En cas de tempête, ce jardin sera fermé, haar meest recente werk, snijdt naar eigen zeggen onderwerpen aan waar ze eerst niet over durfde te schrijven. Zo blikt ze in het nummer Combustible terug op ervaringen met iets té dominante mannen. De videoclip zit vol toepasselijke metaforen.

Salomé Leclerc

Salomé Leclerc verdient wat mij betreft veel meer aandacht dan haar nu is gegund, zowel in Frankrijk als in Nederland. De singer-songwriter uit een provinciedorp in Québec bracht enkele weken geleden haar derde album uit, waarop ze zelf alle instrumenten heeft ingespeeld. Waar ze op haar eerste albums nog dichtbij het traditionele chanson bleef, heeft ze zich daar in haar twee laatste van bevrijd. Deze versie van Tourne encore is een goede illustratie van haar veelzijdige talent.

Rosie Valland

Rosie Valland kenmerkt zich door haar melancholieke teksten en melodieën. Gek genoeg is ze zelfs in Québec nog niet écht doorgebroken.
De albumbeleving die zij met elke plaat biedt, is er een hors categorie. Neem nu haar debuut Partir Avanteen breakup-album waar zowel de mooie als de giftige kant van een split-up in naar voren komt. Een mooie kennismaker is haar bekendste nummer van dit album, Olympe, hoewel we je aanraden haar platen integraal te luisteren.

Ariane Moffatt

Ariane Moffatt is in Québec een van de ‘grotere’ sterren en incorporeert jazzinvloeden en elektronische muziek in haar werk. Al sinds 2002 is Moffat een bekend gezicht in de Franstalige muziekscene. Ze werd dan ook gevraagd om als jurylid plaats te nemen in de Québecoise versie van The Voice. Luister naar Je veux tout en je begrijpt waarom de gehele Franstalige provincie met haar wegloopt. Een dame die zeker in dit lijstje chansonnières Québécoises thuishoort.

Ingrid St. Pierre

We sluiten af met een wat traditionelere chansonnière: Ingrid St. Pierre. Met haar lieflijke stem en subtiele pianobegeleiding heeft ze inmiddels drie albums geproduceerd. Het liedje Ficelles gaat over haar oma die lijdt aan Alzheimer en langzaam steeds meer vergeet, van de kleur van haar ogen tot de liedjes die ze samen zongen. Al die dierbare herinneringen knoopt ze aan elkaar om ze, op de dag dat ze vervliegen, als vliegers op te laten.

Ken jij nog meer chansonnières Québécoises wier muziek absoluut gedeeld moeten worden met de rest van de wereld? Laat het ons hieronder in de comments weten! Wie weet komt er nog een deel twee. En drie. En vier?

Comments

comments