Chansonontdekking: de Parijse singer-songwriter Cyprès

Soms hoor je iets prachtigs, maar duurt het even voordat het écht binnenkomt. Zo stuurde iemand mij een aantal maanden terug via Facebook een aantal nummers door van een 27-jarige Fransman, Cyprès genaamd, die naar Nederland zou komen voor een aantal optredens. Ik was meteen gegrepen door zijn stem, door zijn chansons, maar moest het door tijdgebrek weer naast me neerleggen. Tot vandaag. Zijn liedjes schalden door het huis en ik werd onherroepelijk verliefd. Cyprès speelt dit weekend in Amsterdam. Geen beter moment om deze liefde te delen, dan nu.

Door Tess van der Zwet

header_cypres
Wie is Cyprès?
Cyprès (1989) groeit op in een buitenwijk van Parijs en raakt op jonge leeftijd al verslingerd aan muziek maken en schrijven. Hij leert zichzelf gitaar spelen en het zingen en schrijven lijkt haast vanzelf te gaan. Wanneer hij in 2012 definitief in hartje Parijs gaat wonen, is hij regelmatig in de metrostations en verschillende cafés te vinden om zijn brood te verdienen.

En nu? 
Zo’n zestig chansons van eigen hand later, heeft Cyprès momenteel het album Sève op zijn naam staan en werkt hij aan zijn dichtbundel Ad Victoriam. Cyprès was de afgelopen maanden al een paar keer in Nederland voor optredens, maar wint ook aan naamsbekendheid in zijn thuisland. Daar duikt hij bijvoorbeeld op in Franse televisie- en radioshows. Zo was de Parijzenaar met violiste en bassist te gast bij France 3, waarbij hij Demain dès l’aube speelde, het wereldberoemde gedicht van Victor Hugo, door Cyprès zelf op muziek gezet. Niet alleen bewijst hij een begenadigd songwriter te zijn, ook gaat hij halverwege het nummer op mondharmonica een intiem duet én duel aan met de viool. Een prachtig, kippenvel creërend arrangement.

Waarom luisteren?
Cyprès blijft het chanson trouw, maar voegt er ook zijn eigen tonen aan toe. De mondharmonica en viool bijvoorbeeld, die regelmatig opduiken. Daarbij is hij meer dan een singer-songwriter. Of hij nu zingt over zijn vader, de liefde of maatschappijkritische onderwerpen: zijn woorden dansen in hun zinnen, maar blijven wel begrijpelijk en herkenbaar.

Klinkt als?
Als Renaud, zonder twijfel. Zijn liedjes zijn geschreven met de emotie die singer-songwriter Raphaël Haroche ook weet op te roepen. Groot verschil met deze twee artiesten: het stemgeluid van Cyprès blijft wél voor langere tijd aangenaam.

Wanneer live in Nederland?

– 16 december | Theater de Meervaart, Amsterdam | meer info
– 17 december | ROEST, Amsterdam | meer info
– 18 december | PLLEK, Amsterdam | meer info

Beluister via Soundcloud meer van Cypres’ werk:

Meer info: Website | Facebook | Soundcloud

Comments

comments