Chansonontdekking: songwriter van vierseizoenenchansons Tété

Soms komen de artiesten uit onze maandlijstjes, de populaire artiesten uit de Franse popmuziekcharts, naar België. Zeldzamer is het wanneer ze nóg een grens oversteken en in Nederland terechtkomen. Dat is dit keer het geval bij Tété en wij zijn over the moon: op zondag 26 november stelt hij zich voor tijdens een éénmalig concert in de Q-Factory in Amsterdam. Tijd om in zijn muziek te duiken en jou ervan te overtuigen waarom hij het beluisteren méér dan waard is.

Door: Tess van der Zwet

Tété (1975) een ‘chansonontdekking’ noemen, is eigenlijk niet helemaal juste: deze in Senegal geboren zanger speelt immers als meer dan zestien jaar op de Franse podia en heeft bovendien al zes albums onder zijn eigen naam uitgebracht. Oh ja, hij reist ook nog eens heel de wereld over. We moeten echter ergens beginnen met onze ontdekkingstocht naar zijn waanzinnige liedjes, en waar kan dat nu beter dan in deze rubriek? Waarom mogen we Tété vanaf nu écht niet meer uit het oog verliezen?

1. Hij schrijft vurrukkulluke liedjes die 100% moodproof zijn

Als een iets poëtischer en op meer gitaar gestoelde versie van Ben L’Oncle Soul, schrijft Tété liedjes die bij zo’n beetje ieder seizoen passen. Soms puur akoestisch, dan weer vol orkestraal, maar altijd met een hook die je de rest van de dag niet meer uit je kop krijgt: deze Franse singer-songwriter heeft een neus voor lekker in het gehoor liggende chansons.

2. Hij maakt afwijkende keuzes:

Het is helaas waar: de populaire Franse popartiesten van nu maken niet zo snel de oversteek naar België en nog véél minder naar Nederland. Waarom zou je immers voor een kleine, misschien halfgevulde zaal staan, als je in je thuisland concerten uitverkoopt? Tété bekijkt het anders. Hoewel hij op zijn vorige album Nu là-bas met een tien man sterk op het podium stond, gaat hij met zijn meest recente plaat terug naar de basis. Dat betekent voor Tété: alleen hij en zijn gitaar, zo min mogelijk uitversterkt, en het liefst voor een kleine, intieme zaal. Terug naar zijn roots als straatmuzikant. Op zijn Youtube-kanaal speelt hij onder andere in zijn uppie in een veld, op een heuvel, in een leeg Palais du Rhin of zoals hieronder te zien, in de abdij van Moncel. Vandaar dat hij ook voor een éénmalige show naar Amsterdam komt!

 

 

3. Hij neemt ‘volwassen zijn’ niet al te serieus

Zijn meest recente plaat Les chroniques du Pierrot Lunaire is een conceptalbum over een man die besluit de wereld vanaf nu te bekijken door de ogen van een kind. Het levert een vijftien nummers tellende plaat op met bijzondere, kleine liedjes als La Mélancholie en Le Soleil de Minuit, spannende gefluisterde poëzie-intermezzo’s als Candeur, Candeur, Tragique Fortune en Dénouement en optimistische chansons als La Fête (met meezing-anthem in een beetje Engels), Costaud (garagerockend),  Ma Bohème (met een lik country), en het warmbloedige Persona Non Grata en Pierrot Lunaire (met een schitterende melodie in het refrein).

4. Maar hij maakt wel serieuze statements

Hij schrijft nummers waarmee hij maatschappelijke problemen aankaart: racisme, uitsluiting, afstoting, maar ook onderwerpen als klimaatverandering blijven niet onbesproken. ‘We moeten ons bewust zijn van het milieu. Het gaat ons allemaal aan en we zijn allemaal gedwongen om onze visie op deze dingen te veranderen’, zegt hij in een interview. En hoe dat nu beter te doen door deze statements te verwerken in sterke popnummers?

Op zondag 26 november speelt Tété in the Q-Factory in Amsterdam tijdens Sunday Sessions.
Open: 14:00 uur | Start: 15:00 uur | Tickets: €15 | Klik hier voor meer info.

Comments

comments