Chansonontdekking: zuchtzangeres én wonderlijk multi-instrumentaliste Pomme

Het inmiddels meer dan een jaar geleden dat chansonzanger, chansonliefhebber én niet te vergeten gewaardeerd en gelouterd regisseur Nico Knapper mij wees op het bestaan van zangeres Pomme. Geen idee waarom ik daar destijds niets mee gedaan heb. Het zal de eeuwige ‘drukte’ wel geweest zijn, want ik vond haar muziek meteen ongelooflijk charmant. Anno eind augustus 2017 heeft Pomme grote sprongen gemaakt. Tijd om haar hier voor te stellen. Beter laat dan nooit, laten we maar zeggen.

Door Tess van der Zwet

Wie is Pomme?

Pomme werd geboren in 1996 en is daarmee onderdeel van een generatie die zich een leven zonder internet niet kan voorstellen. Al op vijftienjarige leeftijd zette ze haar eerste muzikale stappen: door met haar webcam video’s op te nemen, waarbij ze haar zelfgeschreven liedjes zong. De enthousiaste reacties daarop gaven de zangeres het juiste duwtje in de rug om door te gaan. Ze besloot het muziek maken serieus aan te pakken. Godzijdank!

Hoe komt ze aan dat onderscheidende geluid?

Haar inspiratie komt uit alle hoeken: van Engelstalige folk (Joan Baez, First Aid Kit) tot het Franse chanson (Barbara, Leo Ferré) en moderne pop (Rihanna, Lady Gaga). Het is een van de redenen dat haar muziek zo enorm toegankelijk en herkenbaar is, maar tegelijkertijd ook voldoet aan de ‘regels’ van hedendaagse popmuziek. Daarbij schrijft ze innemend, met een open blik op de wereld én zichzelf. Eenzaamheid en liefde zijn terugkerende thema’s in haar nummers, iets wat ze zelf ‘wijt’ aan opgroeien in een groot, liefdevol gezin om vervolgens op jonge leeftijd de vleugels uit te slaan ten behoeve van haar muziekcarrière. De eenzaamheid die ze voelt in de hotelkamers op tour, of in haar appartement in Parijs, sluipen regelmatig haar liedjes binnen.

En nu?

Haar eerste EP En Cavale kwam zo’n twee jaar geleden uit en kon direct op lovende reacties rekenen. Voorprogramma’s van onder andere Vianney en Angus & Julia Stone volgden, waarna ze zelf op tour vertrok. En daar staat ze nu, anno 2017, met uitzicht op haar debuutalbum ‘à peu près’ welke op 6 oktober uitkomt. Vóór die tijd speelt ze nog vier avonden achter elkaar in La Boule Noir, in ‘haar’ Parijs, op 18, 19, 20 en 21 september.

Reden #1 om Pomme te volgen: ze schrijft in het Frans

Het is lastig te geloven, maar het nummer J’suis pas dupe is het eerste nummer dat Pomme in het Frans schreef. Eerder probeerde ze het -geheel in de geest van deze Angelsaksische tijd- in het Engels. Al gauw merkte ze dat ze en Anglais vrij weinig te vertellen had, ze zichzelf veel beter kon uitdrukken in haar moedertaal en dat het bovendien een stuk geloofwaardiger klonk. Prima keuze, vinden wij, Engelse singer-songwriters zijn er namelijk zát, zelfs in Frankrijk.

Reden #2 om Pomme te volgen: ze is een multi-instrumentaal wonder

Nóg een prima reden waarom Pomme er een is om in de gaten te houden: ze is een multi-instrumentaliste die aan ieder nummer haar eigen draai weet te geven. Luister naar deze versie van Rihanna’s Umbrella op haar autoharp. Of vooral: onderstaande versie van Lean On, waarin je haar tekeer ziet gaan op een basgitaar, een cello, en speelgoedpiano, een banjo en wederom haar autoharp. Bi-zar!

Reden #3 om Pomme te volgen: ze heeft een absolute zomerhit gemaakt

Même robe qu’hier is er eentje op steeds maar weer opnieuw op te zetten, ongeacht of de zon schijnt.

https://www.youtube.com/watch?v=o5TIcd1lL8E

Reden #4 om Pomme te volgen: ze heeft stijl

Weg met de té korte shorts en niets verhullende shirtjes: Pomme heeft stijl. Met haar stoere cowboyboots, smaakvolle lippenstift en een kledingkast vol charmante jurkjes, is ze nú al een stijlicoon.

Reden #5 om Pomme te volgen: ze neemt je mee

Verhalen vertellen is waar Pomme goed in is. Op Facebook omschrijft ze haar stijl als ‘kleine liedjes, geschreven in kleine kamertjes’. Luisterend naar haar repertoire zie je het inderdaad voor je: een meisje in een bloemetjesjurk met haar gitaar op schoot achter een klein bureau, verwoed liedjes schrijvend.

Reden #6: ze is gewoon ontzettend leuk

Genoeg gezegd, volgen maar! Mijn meest wijze les: sla nooit een tip van Nico Knapper in de wind.

Pomme live

– 16 september 2017 | Place du Château | Charnay
– 18 september 2017 | La Boule Noir | Paris
– 19 september 2017 | La Boule Noir | Paris
– 20 september 2017 | La Boule Noir | Paris
– 21 september 2017 | La Boule Noir | Paris
– 21 december 2017 | Rocher de Palmer | Cenon
– 12 januari 2018 | Trianon Transatlantique | Sotteville-Lès-Rouen

Meer info: Website | Facebook | Twitter | Instagram

Comments

comments