Chansontip: Christine and the Queens in AFAS Live

Christine and the Queens is terug. Héloïse Letissier heeft een hitsingle te pakken (in het Frans én het Engels) en komt dit jaar met een gloednieuwe plaat én een internationale tour. Op haar tourposter en in Damn, dis-moi laat de zangeres de grens tussen de seksen vervagen en veegt ze de vloer aan met machocultuur. Zaterdag 13 oktober staat Christine and the Queens met haar eerste grote eigen show in het Amsterdamse AFAS Live.

Héloïse is een stoer mens, meestermuzikant, getalenteerd danser en een ‘genderbender’. De naam Christine and the Queens verwijst niet naar haar begeleidingsband, maar naar de drie dragqueens waarmee ze ooit een avond door Londen doolde. De panseksuele zangeres laat zich niet vertellen hoe ze zich moet kleden of gedragen. Ook in haar dansmoves is ze de ene keer sierlijk en charmant en de andere keer vuig en strak, boos bijna. Deze inspiratie haalde ze naar eigen zeggen bij de choreografe van Stromae vandaan.

Wanneer in 2014 haar debuutalbum Chaleur Humaine uitkomt met daarop de hitsingle Christine, schiet ze als een raket naar de top. Dat jaar wint ze een MTV Europe Music Award voor Beste Franse act en speelt ze op de grootste, meest vooraanstaande festivals van ons continent. Ook Nederland en België zwichten voor haar muziek en zorgen ervoor dat er -merci Dieu- naast Stromae ook weer eens wat andere Franse muziek op de Nederlandse radio voorbijkomt.

Succes voorbij de oceaan

En niet alleen kan ze zingen, deze vrouw: ze maakt van haar performance een ware show. Live bij Jools Holland, danst ze de gehele choreo van Christine. Haar album is op dat moment ook in de Verenigde Staten in het Engels uitgekomen. Hitsingle Christine is daarvoor omgedoopt tot Tilted. Het nummer wordt een groot succes en de wereld ligt aan haar voeten.

Méér dan alleen Christine

Christine is niet haar enige hit. Saint Claude is ook in België en Nederland populair, maar niet in dezelfde mate als zijn grijsgedraaide voorganger. Toch laat het Héloïse’s talent voor songwriting, dansmoves en stijl in volle glorie horen én zien.

Christine: iconisch en beeldschoon androgyn

En nu is daar dus een paar jaar na haar vliegende start de nieuwe single Damn, dis-moi: een samenwerking met de Amerikaanse muzikant en producer Dâm-Funk, waarin haar liefde voor Michael Jackson onmiskenbaar aanwezig is. Nu ‘Christine’ aan de vooravond staat van haar wereldtour, die haar onder andere naar Nederland, Zweden, Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Britannië brengt, kan ze natuurlijk niet anders dan het nummer in een Engelse versie uitbrengen. Luister daarom hier naar Girlfriend. Ook funky, ook groovy, maar lang niet zo charmant als de Franse variant.

En bref: Christine -of Chris- est revenue en uitgegroeid tot een androgyn icoon dat nog wel eens grote impact kan maken in de Franse én internationale muziekwereld. Zúlke changemakers hebben we nodig voor meer gelijkheid en tolerantie. Én het is verdomd goede muziek, dat dan natuurlijk ook weer.

Christine and the Queens live in AFAS Live

Datum: zaterdag 13 oktober 2018
Deur open: 18:30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Entree: €38,50
Klik hier voor meer info & tickets

Comments

comments