Chansontip: de Roma pakt dit seizoen uit met chansons

Het nieuwe cultuurseizoen is weer gestart en dan struinen wij langs de cultuurhuizen en concertzalen op zoek naar Franse chansons. Tot onze grote vreugde vinden we toch iedere keer fijne concerten. Want ja hoor, het Franse lied leeft! De Roma in Borgerhout pakt dit najaar en het komende voorjaar uit met maar liefst vijf chansonvoorstellingen. Wij stellen ze graag al even voor. Op naar Antwerpen!

door Marlien Buyens

 1. Chansons Fatales : Eddy et les Vedettes’ ode aan chansonvrouwen

Op vrijdag 8 september zorgden ze samen met Tess et les Moutons nog voor vuurwerk in Paard in Den Haag. De reacties op dit spetterende concert waren alvast lovend. Op 22 september trekken Eddy et les Vedettes naar De Roma voor de cd-voorstelling van Chansons Fatales. Ze brengen die avond een ode aan de duivelse dames van het Franse lied, zoals Edith Piaf, Juliette Gréco, Françoise Hardy, Jane Birkin en Brigitte Bardot. Verwacht een bonte mix van mooie, zwoele en soms wufte chansons die de kleine verhalen van de grote chansondames brengen. Deze keer geen Bart Van Loo die mee het podium bestijgt, maar wel een straffe blazerssectie die voor extra opwinding zorgt.

Concert op vrijdag 22 september 2017 om 20:00 uur.

 2. Isolde: Soloproject van Isolde Lasoen

Isolde Lasoen is al een tijdje niet meer weg te slaan van de Belgische radio en televisie. Tussen haar verschillende muzikale bezigheden door, timmerde ze wel aan haar langverwachte eerste soloalbum Cartes Postales. Het is een vervolg op haar project Isolde et Les Bens. De eerste single van deze plaat klinkt alvast veelbelovend.  Les Belles is een sensuele ode aan de intelligentie en schoonheid van de vrouw, die je in een mum van tijd doet wegdromen naar een heerlijke zwoele avond in Zuid-Frankrijk. In De Roma speelt Lasoen nog steeds met haar vertrouwde ‘Les Bens’, al heet haar soloproject nu gewoon Isolde.

 Concert op woensdag 29 november 2017, 20:00 uur.

3. La Vie est Riguelle: Paris l’amour

La Vie est Riguelle is een vaste waarde op muziekzender Klara. Het chansonprogramma op zaterdag  gepresenteerd door Patrick Riguelle en Jan Hautekiet is ondertussen al toe aan zijn derde seizoen. “Elke zaterdag, twee volle uren met Hautekiet in één kleine ruimte door willen brengen, getuigt van een onvoorwaardelijke liefde voor de medemens“, aldus Riguelle.  La Vie is est Riguelle is echter meer geworden dan alleen een radioprogramma, want Riguelle en Hautekiet trekken er ook mee naar de theaterzalen. Voor Paris l’amour, lieten de heren zich inspireren door de Lichtstad en nemen ze je mee op een avontuurlijke,  emotierijke en melomane reis.

Naast Riguelle en Hautekiet, staan ook Chris Peeters (gitaren), Thierry Plas (gitaren), Gwen Cresens (accordeon) en Sander Goethals (contrabas), op de planken. Net zoals Eddy et les Vedettes zal ook dit bont gezelschap veel aandacht schenken aan de Grandes Dames van het Franse lied.

Concert op zaterdag 27 januari 2018, 20:00 uur.

4. Salut la Copine: Lien Van de Kelder, Jan De Smet en Wouter Berlaen verenigen hun talenten

En ook Lien Van de Kelder, Jan De Smet en Wouter Berlaen eren de vrouw in al haar facetten in hun nieuwe concertreeks Salut la Copine. Deze drie musketiers deelden al samen het podium voor Gedeelde Smart, een eigenzinnig smartliederen–programma. Het was Lien Van de Kelder die met het voorstel kwam om het nu ook eens “op zijn Frans” te doen. Haar compagnons reageerden enthousiast en een nieuwe voorstelling was geboren. Salut la Copine is een schattenjacht naar  onbekende  parels van de Franse muziekwereld. Lien Van de Kelder studeerde een jaar in Montpellier waar ze de smaak van de Franse cultuur en muziek te pakken kreeg.  Jan De Smet verpulvert de Larousse Musicale en Wouter Berlaen is een muzikale duizendpoot. Een combinatie die ongetwijfeld het Franse chansonenthousiasme zal weten uit te dragen.

Concert op zondag 25 maart 2018 om 15.00 u.

5. La Tournée de 50 ans: Julien Clerc en twee piano’s

Julien Clerc wordt in het najaar 70 en staat dan ook al 50 jaar op de planken. Dit dubbel feest wordt gevierd met een nieuwe tournee.  Na alle grote zalen in Frankrijk en Franstalig België brengt La Tournée des cinquante ans de grote ster ook naar De Roma. Clerc brengt die avond alle hits uit zijn rijkgevulde repertoire. Wie kan er Ma Préférence en Ce n’est rien niet meezingen? En hoogstwaarschijnlijk zingt hij ook wel enkele chansons uit zijn nieuwe plaat die in oktober uitkomt.
De voorbije jaren, trad Clerc nog op met een symfonisch orkest, in de Roma kiest hij voor een intiemere setting met twee piano’s. Een uitgelezen kans voor iedere chansonliefhebber.

Concert op woensdag 9 mei, 20:00 uur.

Klik hier voor meer concertinfo en tickets.

Comments

comments