Chansontip: Viva Dalida! in de Roma

Op 3 mei 2017 is het exact 30 jaar geleden dat Yolande Gigliotti, beter bekend als Dalida, afscheid nam van het leven met de woorden: ‘Pardonnez-moi, la vie m’est insupportable’. De ideale gelegenheid voor een eerbetoon aan de Queen van de Franse discoscene. Daarom maken we jullie alvast warm voor een wel heel bijzondere tribute aan deze dame: Viva Dalida! in De Roma, Antwerpen.

Header_Dalida_Het Chanson Offensief

 

Het verhaal van Dalida: exotisch, tragisch, legendarisch

Dalida. Een iconische figuur die herinneringen oproept aan het artistieke Montmartre van de jaren 60, l’Olympia, Radio Europe 1, het legendarische platenlabel van Eddie Barclay en glitter & glamour aan de Côte d’Azur. Prachtig fel gekleurde gewaden, de grote zonnebril, het lange blonde haar, die heerlijk exotisch rollende r, haar tragische liefdesleven… Duetten met Alain Delon, Claude François, Charles Aznavour, Johnny Hallyday. Hollywood, maar tastbaar dichtbij.

De Italiaanse Yolanda Gigliotti groeide op in Caïro waar haar vader violist was in het orkest van de Opera. Een mooie culturele cocktail ligt zo aan de basis van een intrigerend muzikaal verhaal. Yolanda vertrok als acterende Miss Egypte op kerstavond naar Parijs, waar ze de ene hit na de andere scoort met Ciao Ciao Bambina, Gigi l’Amoroso, Je Suis Malade. Ze verkoopt door de jaren heen zo’n 85 miljoen verkochte platen. Muzikaal ging het haar voor de wind, maar in de liefde reeg ze het ongeluk aan elkaar. Dertig jaar geleden schreef ze het briefje ‘Pardonnez-moi, la vie m’est insupportable’, en ging ze ten hemelen.

De Roma in de ban van Dalida

Op 5 mei gaat in De Roma een tribute aan Dalida in première. Gwen Cresens (Orquesta Tanguedia, Raymond, Kommil Foo) richtte speciaal voor deze Grande Dame l’Orchestre Dalidadaïste op, met topmuzikanten uit de entourages van Arno, Arsenal en Gabriel Rios, Wallace Collection en Adamo. l’Orchestre Dalidadaïste bestaat namelijk uit Karla Verlie (zang), Patrick Riguelle (gitaar, zang), Serge Feys (keyboard), Mirko Banovic (bas), Jean-Pierre Onraedt (drums), Gwen Cresens (accordeon). Daarnaast zijn er flink wat bijzondere artiesten te gast: ook Nathalie Delcroix, Bjorn Eriksson, Tine Reymer en Stef Kamil Carlens eren de zangeres deze avond in Antwerpen.

Waarom juist Dalida een hommage verdient

Dalida bracht samen met CloClo de disco naar Frankrijk en werd het icoon van de kunst/kitschgeneratie van de jaren ‘70. Tegelijkertijd vertolkte ze klassiekers van Brel, Bécaud, Ferré en andere groten van het Franse chanson. Ze loenste een beetje, zoals ze ook wel eens naast de toon zong. Precies dat maakte haar toegankelijk, menselijk, breekbaar.

https://www.youtube.com/watch?v=MFOe5sGnQK0

Viva Dalida!

Datum: 5 mei 2017
Start: 20:30 uur
Locatie: de Roma in Borgerhout, Antwerpen
Voorverkoop: €20 – €22

Klik hier voor meer info en tickets. Klik hier om naar het Facebookevent te gaan.
Meer lezen over Dalida? Een tijdje geleden maakten we dit chansonportret van haar.

Comments

comments