Chansontip: Zaz in TivoliVredenburg Utrecht

Het heeft even geduurd, maar na jaren ongeduldig wachten is Zaz eindelijk weer terug in Nederland. In het afgelopen decennium groeide de Franse zangeres uit Tours uit tot een van grootste Franse zangeressen wereldwijd en vloog ze de hele wereld over voor shows. Hier in Nederland moesten we het doen met de platen en videoclips, want de oversteek naar het noorden maakte Zaz steeds maar niet. Tot nu. Op maandag 4 juni speelt ze in TivoliVredenburg Utrecht.

Door Tess van der Zwet

Even een kleine reis terug in de tijd: hoe leerden we Zaz ook alweer kennen? Zoals in onderstaande video, live, onversterkt spelend op Montmartre, enkel begeleid door een gypsygitarist en contrabassist. Isabelle Geffroy, zoals haar echte naam luidt, heeft dan al ruim ervaring opgedaan in verschillende bands en verschillende genres en kent de blues, de jazz, de latinrock, de hiphop én het chanson op haar duimpje. Haar karakteristieke, hese stem doet haar opvallen, de nonchalante manier waarop ze muzikaal inspeelt op haar medemuzikanten verraadt een groot talent. En jemig, wat is Je veux een lekker nummer.

Zaz: winnaar European Border Breakers Award 2011

Enkele maanden na het uitkomen van haar gelijknamige album, is Zaz een van de grote winnaars van de European Border Breakers Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan veelbelovende artiesten die het jaar ervoor succesvol buiten de landsgrenzen debuteerden. En dat heeft Zaz, met tours en shows in Rusland, Egypte, Japan, Canada, Zwitserland, Duitsland, Italië, Oostenrijk op haar cv. Zaz zit dat jaar overigens in een nog altijd zeer succesvolle poule: ook Stromae (BE), Mumford and Sons (EN) en Caro Emerald (NL) winnen een EBBA. Allemaal treden ze op in Groningen, tijdens het Eurosonic/Noorderslag festival. Het is meteen het laatste optreden dat Zaz in Nederland geeft. Overweldigend succes ligt namelijk op de loer. En andere landen kunnen blijkbaar beter lonken dan wij.

Je veux: meer dan dat liedje van de Tour de France

De nummers Je veux, Les passents, maar ook Le long de la route van Zaz dringen ook België en Nederland binnen. Je veux wordt de titeltrack van de Nederlandse film ‘All Stars 2: Old Stars’ en keert ieder jaar terug op de radio tijdens de Tour de France, waardoor het nummer ook voor de niet doorgewinterde chansonfans een bekend geluid is. Wanneer haar tweede album Recto verso het levenslicht ziet, zit Nederland te slapen, maar pikt België de drie singles op die verschijnen: On ira, Comme ci, comme ça en Si, waarvan de laatste gecomponeerd is door niemand minder dan Jean-Jacques Goldman. Ook de rest van de wereld leert de zangeres steeds beter kennen. In 2013 wordt het door Raphaël Haroche nummer Eblouié par la nuit gebruikt in de film Dead Man Down met o.a. Colin Farrel.

‘Zaz is total ghetto’

In 2014 brengt Zaz haar album Paris uit, waarvoor de zangeres samenwerkte met Quincy Jones en John Clayton. Pardon, Quincy van Michael Jackson? Die Quincy ja. ‘She was warming up as like she was in a Baptist church. Where does this girl come from? Total ghetto’, zegt John Clayton in de officiële albumtrailer. En dat zijn niet de enige grootheden die Zaz bij de kladden grijpt: ook Charles Aznavour wordt verleid voor een duet. Oftewel ‘Zaznavour’, in Aznavours eigen woorden. Paris staat vol met nieuwe interpretaties van oude chansons over Parijs, stuk voor stuk in gloednieuwe arrangementen die weer een aantal jaar mee kunnen.

Het chanson als nieuw door Zaz

En niet alleen het nummer van Maurice Chevalier over Parijs klinkt radicaal anders dan het origineel. Ook Sous le ciel de Paris ondergaat een metamorfose en zelfs het ietwat kneuterige Champs-Elysées, de klassieker van Joe Dassin, klinkt door de stem van Zaz en mede dankzij de toevoeging van een bigband als herboren.

Zazimut voor een eerlijke samenleving

Sinds haar debuut in 2010 laat Zaz ook een grote maatschappelijke betrokkenheid zien. Haar eigen organisatie Zazimut is niet voor niets een van haar grootste passies. De organisatie heeft als doel om projecten te ontwikkelen, ondersteunen en promoten, die een eerlijke, respectvolle maatschappij voor iedereen proberen te creëren. Op dit moment ondersteunt Zazimut meer dan dan 100 organisaties over de hele wereld. Ook het optreden In TivoliVredenburg staat in het teken van een lokaal goed doel, waaraan een groot deel van de inkomsten van die dag wordt geschonken. Meer weten? Ga voor of na het concert even langs bij de merchandisetafel.

Nóg meer redenen nodig om te komen? Kom op zeg, maar vooruit. Komt ie dan: op deze vierde juni zullen er nummers van haar komende album gespeeld worden. Kortom: we zien je in Utrecht!

Praktische informatie

Datum: maandag 4 juni 2018
Deur open: 19:00 uur
Aanvang: 19:45
Entree: €31,50 (incl. servicekosten en garderobe)
Klik hier voor meer info & tickets

Comments

comments