Chansonportret: wie was Claude François?

Exact 40 jaar geleden liet Claude François (alias: “Cloclo”) het leven na een overdosis elektriciteit. De gebeurtenis kwam binnen als een bom in de Franse huiskamers. Ongeloof maakte snel plaats voor nationale rouw. In zijn te korte leven liet de blonde god menig vrouwenhart sneller slaan en drukte hij een onuitwisbare stempel op de discoscene. Bij wijze van herdenking schreven we een chansonportret over hem.

Door Marlien Buyens

Qui? Cloclo was de toenaam van Claude Antoine Marie François, de zoon van de Frans-Egyptische Aimé François en de Italiaanse Lucia Mazzei.

Quand? Cloclo werd geboren op 1 februari 1939 in het Egyptische Ismaïlia en stierf op 11 maart 1978 in Parijs.

Quoi? Hij was zanger, danser, musicus, producer van een aantal Franse musicals en een geslepen zakenman. Tijdens zijn muzikale carrière was hij één van de meest bejubelde artiesten bij het grote (Franse) publiek van zijn tijd.

Persoonlijke weetjes:

  • De rustige kindertijd die Cloclo aanvankelijk kende werd twee keer bruusk verstoord. De eerste keer tijdens de Tweede Wereldoorlog, wanneer de luxueuze villa van de familie François werd platgebombardeerd en een tweede  keer in 1956 wanneer het gezin werd verdreven uit Egypte naar aanleiding van de nationalisatie van het Suezkanaal. Cloclo bracht zo een groot deel van zijn jeugd door in armoede.
  • De startersbaan van Cloclo was er niet bepaald één om mee uit te pakken als groot artiest. Hij werkte immers als werknemer bij een bank. Zijn vader wilde graag dat hij boekhouder werd, maar dat was buiten de muzikale interesse van Cloclo gerekend. Toen hij hier en daar begon op te treden en uiteindelijk besloot om van muziek zijn beroep te maken, keerde zijn vader hem dan ook de rug toe.
  • Het was Brigitte Bardot die Cloclo uiteindelijk richting Parijs duwde, nadat de blonde god de smakelijke blondine had leren dansen in nachtclub Papagayo in Saint-Tropez. Hij leerde eerder zelf de kneepjes van het dansen van Jane Woollacott, met wie hij in 1960 in het huwelijksbootje stapte. Woollacott zal Cloclo uiteindelijk verlaten voor die andere womanizer: Gilbert Bécaud.
  • In zijn prille carrière werd er op de radiozenders nog niet gesproken over Claude François, laat staan over Cloclo. Zijn eerste nummer Le Nabout Twist stond immers op naam van Kôkô. Hij bracht het lied zowel uit in het Frans als in het Arabisch. Het succes was niet overweldigend.

 • Dankzij impresario Paul Lederman kwam zijn carrière pas echt van de grond. Hij kende het ene na het andere succes en kon zich uiteindelijk een appartement in Parijs en een prachtig buitenverblijf veroorloven. In dit buitenverblijf bracht hij zijn moeder en zus onder om hen te bedanken voor alle goede zorgen. Cloclo ontpopte zich ook als ware zakenman.
 • Op liefdesvlak ging het hem niet bepaald voor de wind. Zijn relatie met France Gall blies hij op nadat het meisje het Eurovisiesongfestival won. En ook met de zangeres Annie Philippe wilde het niet vlotten. Met de knappe Isabelle Fôret kreeg hij uiteindelijk twee kinderen, Claude Junior en Marc. Het bestaan van Marc hield hij overigens lange tijd geheim. Maar ook met Isabelle bleef het niet duren. Er volgden nog een heel aantal officiële en minder officiële relaties. Enkele weken geleden kwam zelfs nog een vrouw met het verhaal aandraven de dochter te zijn van Claude François.
 • De carrière van Cloclo ging hard, soms té hard. Het is dan ook niet te verwonderen dat hij wel eens neerstuikte op het podium of verwikkeld raakte in een auto-ongeluk. Toch bleef hij telkens doorgaan en brak hij ook internationaal door. Je zou kunnen verwachten dat de druk van het optreden hem uiteindelijk de dood injoeg, maar niets is minder waar. Cloclo stierf op zeer ongelukkige wijze door elektrocutie tijdens het douchen. De maniakale perfectionist in hem wilde de lamp op de badkamer goed hangen en kon helaas niet wachten tot hij afgedroogd was. Monsieur 100.000 Volts was voor één keer niet Gilbert Bécaud…

Vijf klassiekers:

  • Het eerste nummer waarmee Cloclo niet alleen de vrouwenharten wist te stelen maar wel de harten van heel Frankrijk, was het fijne Belles!, Belles!, Belles!. In de bijhorende clip zien we een helmboswuivende blonde jongeman die het innerlijke kind in zich naar boven laat komen tijdens een partijtje stoeien in de sneeuw. Van de 45-tourenplaat werden uiteindelijk 1,7 miljoen exemplaren verkocht.

  • Eén van de grootste hits van Cloclo en zijn Claudettes blijft natuurlijk deze Alexandrie, Alexandra. Wie al eens een Bal Populaire heeft meegemaakt in een Frans boerendorpje op 14 juli, weet dat zowat iedere Fransman de bijhorende choreografie van dit nummer zonder schroom kan meedansen. En hoe later op de avond, hoe luider de “Aaarggghhh”. Wie ooit een poging waagde om dit lied in het Nederlands te vertalen heeft ongetwijfeld ook al rare ogen getrokken. Of vind jij het normaal dat iemand de hele Nijl wil opdrinken in een liefdesverklaring?
  • Nog zo’n discotopper is Magnolias For Ever. We zitten in de jaren ’70, dus in volle discoperiode. Cloclo had geen beter moment kunnen uitkiezen om dit nummer uit te brengen. De Claudettes hebben voor de gelegenheid hun pakjes ook vol met glitters geplakt en geven het beste van zichzelf. Onlangs werd het nummer in een modern jasje gestopt door niemand minder dan M Pokora, die overigens een gans repertoire aan Cloclo wijdde.
  • Ondanks de moeilijke jeugd die Cloclo kende, wist hij zich toch snel te profileren als muzikaal fenomeen. In zijn nummer Cette année-là zingt hij over zijn grote doorbraak. Dit aanstekelijke nummertje is uiteraard een mooie cover van Oh, What a Night van The Four Seasons. Paradoxaal genoeg gaat het lied van Cloclo over het jaar 1962, terwijl The Four Seasons het hadden over 1963. Wij zijn vooral fan van de komieke danspasjes die ook dit lied vergezellen.
  • Cloclo ging al eens “shoppen” bij ander muzikale grootheden om van hun liedjes een persoonlijke Franse versie te maken, maar het omgekeerde gebeurde ook. Veel chansonleken geloven nog steeds dat Sinatra’s My Way bestond nog voor Comme d’habitude en schrikken zich dan rot wanneer ze horen dat het lied een Franse uitvinding is. De muziek is van de hand van Jacques Revaux, de tekst van Gilles Thibault en Cloclo zelf. Inspiratie voor de “paroles” vond hij in zijn eigen verwaterde relatie met France Gall.

Must-hear tips

 • Naast disco, waagde Cloclo zich ook aan de yéyé-hype. Het nummer Ma Nouvelle Voiture is een mooi voorbeeld van een sterks staaltje rock ‘n’ roll. Geniet vooral mee van de heerlijke clip.
 • Deze Les Cerisiers sont Blancs is een toch wel heel bijzonder duet van Cloclo en Gilbert Bécaud, wetende dat Bécaud op een bepaald moment met Cloclo’s madam is gaan lopen.
 • Een net iets logischer duo, is Cloclo en Dalida. Hier brengen ze een medley van hits. Cloclo en Dalida hadden uiteindelijk meer met elkaar gemeen dan alleen maar hun roots. Ook Dalida’s honger naar aandacht en liefde was niet te stillen en ook zij drukte een stempel op de discoperiode.
 • Even volledig uit je dak gaan en een klein beetje in carnavalstemming blijven? Met deze versie van Je vais à Rio moet dat zeker lukken.
 • Deze Si J’avais un Marteau blijft nog altijd één van de meest hilarische covers allertijden. Over letterlijke vertalingen gesproken…

Cloclo in video’s

In 2012 kwam de film Cloclo uit. Florent Emilio Siri tekent in deze prent het hele verhaal van Claude François van zijn kindertijd in Egypte tot zijn dood in Parijs. De volwassen Cloclo wordt gespeeld door een heel overtuigende Jérémie Renier. Een aanrader voor wie het leven van de blonde god beter wil kennen en begrijpen.

Voor wie de Franse taal machtig is, is deze documentaire ook het bekijken waard. Aan het woord zijn verschillende getuigen die Cloclo goed hebben gekend. Het resultaat is een intieme kijk in het leven van een superster.

Tot slot willen we jullie dit schattige interview met Cloclo en zijn twee zonen niet onthouden. Wie de moeite doet om het filmpje uit te kijken, ziet de jongens zelf ook muzikaal aan het werk achter de piano.

Wat is jouw favoriete Cloclo-nummer? Deel het met ons in de reacties hieronder.

Comments

comments