De Franse liedjes van april 2017

Het ziet ernaar uit dat het een mooi jaar gaat worden voor de Franse popmuziek. Naast stemmige pianoliedjes en James Bond-taferelen, lijkt vooral de rage van muziek uit de jaren tachtig op zijn hoogtepunt. De kwaliteit is top en de hippe, musicerende jongeren tussen 18 en 30 jaar zijn niet aan te slepen. Kun je makkelijk een maandlijstje mee vullen. Kom maar binnen met die synths!

Door Tess van der Zwet

Benjamin Biolay Het Chanson Offensief

1. Philippe B – Rouge-gorge

Rouge-gorge is een van de drie liedjes op het nieuwe album La Grande Nuit Vidéo waarin songwriter Philippe B zich vocaal gesterkt ziet door Milk & Bone-zangeres Laurence Lafond-Beaulne. Een schitterend klein pianoliedje dat zich langzaam uitvouwt tot een majestueus orkestraal stuk.

2. Clara Luciani – Comme toi

Betoverde Clara ons vorige maand nog met haar melancholieke, maar sensuele Pleure, Clara pleure, deze maand zit de vaart erin en laat de zangeres zowel een stoere als donkere kant spreken. Rauw, ritmisch en zelfs een beetje ijzig, maar nog altijd even magisch. Als hier niet gauw een volledig album op volgt, eten wij onze schoenen op.

3. Benjamin Biolay – Volver

Benjamin Biolay gaf afgelopen maand Nico­las Dupont-Aignan een uitbrander, die zich aansloot bij Marine Le Pen, en dat is online te merken. Zijn nieuwste single Volver kan op Youtube op een hoop boze, gefrustreerde reacties rekenen. Nu de wind een beetje is gaan liggen, blijft er een prachtige, James Bond-achtige song over, geheel in Biolay-stijl.

4. Arcadian – Ton combat

Het jongenstrio Arcadian is bekend van The Voice en bracht deze maand het eerste, langverwachte album uit. Waar zogenaamde ‘professionele begeleiding’ vanuit een commercieel televisieprogramma vaak uitmondt in overgeproduceerde meuk, zijn hartsvrienden en huisgenoten Jérôme, Florentin en Yoann behoorlijk bij zichzelf gebleven. Een gitaar, een cajon, een keyboard en drie stemmen: meer heb je niet nodig voor een lekker luchtig liedje.

5. Marie-Flore – Passade Digitale

Verleidend, hypnotiserend: Marie-Flore heeft de Engelse taal even aan de kant geschoven voor elektronische Franse pop. Passade Digitale is een van de vier nummers op de gelijknamige EP. Elegant, charmant, feeëriek.

6. Mat Hood – With You (Chez Moi)

De artiesten die tv-show Nouvelle Star aflevert, zijn soms verrassend goed. Zo ook Mat Hood. Met een superschattige ‘coming of age’-video, een aanstekelijk Engelstalig refrein en een knappe kop, pakt Mat ongetwijfeld heel wat tienermeisjes in. En vooruit, ons ook een beetje…

7. Lea Paci – Adolescente Pirate

Er zijn maar weinig liedjes die het zowel door je speakers als op de dansvloer goed doen. De nieuwe single van Lea Paci behoort tot deze zeldzame soort. Een goede beat, een fijne zanglijn en een artsy, maar smaakvolle video. Lea zelf is ook niet naar om naar te kijken.

8. Hoshi – Comment je vais faire

In haar single Comment je vais faire rijdt Hoshi op een groot bed door Parijs, terwijl ze schrijft, dagdroomt, en haar vingers kapot speelt op haar gitaar. De zangeres deed mee met talentenjachten, maar behaalde nergens de eindstreep. Dan maar op eigen houtje, moet ze gedacht hebben. Haar rauwe stem is in ieder geval uit duizenden te herkennen en met zulke sterke nummers is de kans groot dat de twintigjarige die poppenkasten op televisie helemaal niet nodig heeft.

9. Lafayette – Chanteur pour dames

Het zijn een stelletje nostalgisten, ,die Fransen. Was het vroeger de Belle Époque waar ze naar verlangden, nu lijkt het wel alsof het hele land, en dan vooral de muziekwereld, intense heimwee koestert naar de jaren tachtig. Ook Lafayette klinkt als de muziek van zo’n 35 jaar geleden, maar dan wel iets moderner en met een flinke scheut zelfspot in deze melige video.

10. Fishbach – Un autre que moi

En als we dan toch ‘jaren tachtig’ zeggen, dan kunnen we het beste afsluiten met Fishbach. Flora Fishbach lijkt, ondanks haar 25 jaar, de uitvinder van de synthpop te zijn. Met sterke teksten, een schitterende, lage stem en de sporen van een punkverleden, wint deze toffe chick steeds meer zieltjes. En terecht. Dit is al het beste van de eighties, bewaard voor dit decennium.

Hebben we Franse liedjes in april gemist? Deel ze hieronder dan alsnog met ons!

Comments

comments