De Franse liedjes van augustus 2016: er is méér dan Céline Dion

De rustige julimaand in de Franse muziekwereld, wordt helemaal goedgemaakt in augustus met een aantal mooie verrassingen. Er is voor ieder wat wils: van ingetogen folkliedjes tot zingende kindjes, van hits voor een broeierige avond in een nachtclub tot de tranen van Céline Dion. Want ja: ook die is terug met een album. Als je dat niet aankunt, heb je gelukkig nog negen andere keuzes.

augustusliedjesklein

Door Marlien Buyens en Tess van der Zwet 

1. Arcadian – Folie arcadienne
Jérôme, Florentin en Yoann, beste vrienden en huisgenootjes, besloten in januari mee te doen aan de Franse versie van The Voice en rockten een bijzondere versie van Stromae’s Carmen. Daarmee kregen ze een licht hysterische MIKA uit zijn stoel en schopten ze het tot de halve finale. Sindsdien gaat het prima met de muzikale carrière van de jongens. Ze tekenden bij het Mercury Label van Universal Franse en releasden onlangs deze vrijheid-blijheid single en clip, met veel ruimte voor Parijs en hun vriendschap. Mannen blijven jongens.

2. Black M – Je suis chez moi
Dit zomerse liedje kwam in de staart van juli uit en bereikte nog maar nét de officiële hitparade in Frankrijk. Black M neemt het in dit nummer op voor alle Fransen met een vreemde nationaliteit, want ook zij zijn er thuis. Een duidelijke boodschap in tijden waarin de discussie over hoofddoeken en boerkini’s hoog oplaait.

3. Maître Gims ft. Jul – Boucan
Maître Gims schrijft muziek alsof het bij hem uit de kraan komt. Deze maand bracht hij zijn album À contrecoeur opnieuw uit met een fijne verrassing voor zijn fans. Niet minder dan zes extra liedjes sieren de plaat. Voor Boucan werkte hij samen met de rappende Jul uit het Zuid-Franse Marseille.

4. Tim Dup – Vers les ourses polaires
De 21-jarige Tim Dup wist zo’n grote indruk te maken op Rock en Seine dat hij door verschillende media de nieuwe belofte werd genoemd. En dat met slechts één EP op zak, waarvan het poëtische TER Centre enkele maanden geleden uitkwam. Het betoverende akoestisch-elektronische nummer Vers les ourses polaires is officiële single nummer twee. Met enorm gevoel voor stijl in zowel tekst als video (de clip werd geschoten in IJsland en klinkt dan ook zo), lijkt Tim Dup inderdaad af te stevenen op de top. On aime!

5. Avec pas d’casque – Loup-garou
Het nieuwe album Effects spéciaux van de Quebecoise folkband Avec pas d’casque verschijnt pas over een paar dagen, maar americana-, country- en folkliefhebbers kunnen na Derviches tourneurs hun hart wederom ophalen aan deze nieuwe parel die op de plaat prijkt. Voorzien van sierlijke akoestische, slidegitaar en een fijne drumshuffle pikken we toch nog mooi een liedje mee dat het goed doet in de namiddagzon. De video- en songtekstclip is te lief voor woorden.

6. Ghetto Phénomène ft. Jul – Maria Maria
Niet alleen Maître Gims, maar ook Ghetto Phénomène deden deze maand beroep op Jul om hun nieuwe single kleur te geven. ‘Maria Maria’ ademt een zomergevoel, maar wel met een typische ‘Ghetto Phénomène’-sound.

7. Still Fresh ft. Abou Debeing – Je te vois
Nog een nummer in dezelfde stijl is deze nieuwe van Still Fresh. De meningen over dit singletje zijn verdeeld. Sommige vinden de tekst te soft voor de groep, anderen houden dan net weer wél van de R&B-invloeden die in het nummer zijn geslopen.

8. Kids United – L’oiseau et l’enfant
Ze zijn jong, ze zijn schattig en ze willen gewoon een betere wereld. Na het overdonderende succes van het eerste album van deze piepjonge nachtegalen, komt Kids United nu met een nieuw exemplaar aandraven. Ook deze keer gaat een deel van de opbrengst naar Unicef. Is deze link met het goede doel hun sleutel tot succes? Of is het de keuze van de liedjes, vaak verrassend goede covers? Wie kent deze songfestivalhit van Marie Myriam nog?

9. Céline Dion – Je nous veux
Als Céline Dion met een nieuw album komt, staan de Fransen al wekenlang te popelen om dit in huis te halen. Het album Encore un soir wordt beschouwd als het grote comebackalbum van de Canadese zangeres. Na een periode van rouw om haar geliefde René, pikt Dion de draad weer op. Het verlies laat zich nog doorschemeren in het album dat weinig contrasten vertoont en ook geen echte hits lijkt te bevatten. Wel zijn er zachte ballades met poëtische toetsen. ‘Je nous veux’ is er daar één van.

https://www.youtube.com/watch?v=wqrlFHLylFA

10. Slimane – Adieu
De winnaar van The Voice 5, Slimane, staat sinds zijn overwinning in mei flink in de Franse spotlights. Het break-up nummer Adieu, is een onvervalst popnummer, inclusief ‘clubby’ opbouw naar het refrein, maar bevat hier en daar mediteraanse en Afrikaanse invloeden. Tel daarbij de ongespeelde emotie van Slimane op en je hebt een nummer dat boven het enorm uitgestrekte maaiveld der Franse (club)popliedjes uitsteekt.

Hebben we nog een augustusnummer over het hoofd gezien? Laat het ons weten!

Comments

comments