De Franse liedjes van februari 2017

In tijden van politieke schandalen, oorlog en Donald Trump, is een beetje meligheid meer dan welkom. Artiesten als Amir, Tony Carreira en Isabelle Boulay speelden hier deze maand handig op in. Ook waren enkele bijzondere r&b nummers die we toch in dit lijstje toelaten, een oud liedje in een nieuw jasje en een nieuw liedje in een oud jasje. En een opvallende clip met een schitterende choreografie. Veel luister- en kijkplezier!

Door Marlien Buyens en Tess van der Zwet

header_februari2017_ het chanson offensief

1. Pierpoljak – Le Mana

Het was weer even stil rond de Parijse zanger Pierpoljak, maar deze maand kwam hij eindelijk op de proppen met zijn nieuwe album Chapeau de Paille. Het is voor hem zijn tweede album bij platenmaatschappij Wagram. Le Mana is één van de nummers op deze nieuwe plaat. In het nummertje zijn zowel reggae-invloeden als Afrikaans toetsen terug te vinden.

2. Amir – Au coeur de moi

Sinds zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival in 2016 is Amir niet meer weggeweest uit de Franse hitlijsten. Ook met zijn nieuwe single en clip Au coeur de moi weet hij weer succes te boeken. Wist je trouwens dat dit sympathieke zangtalent ook het diploma van tandarts op zak heeft? Jaren combineerde hij zijn studies met zijn muziekcarrière. Toen hij afstudeerde volgde hij toch zijn hart en koos hij resoluut voor de muziek.

3. Tony Carreira – Maria et Sara

Tony Carreira is een Portugese zanger die gedurende 20 jaar in Parijs woonde. Dit verklaart meteen zijn loepzuivere Franse uitspraak. Hij zong onder andere duetten met Gérard Lenorman en Michel Sardou. In zijn moederland is Carreira enorm populair, maar ook in Frankrijk weet hij menig vrouwenhart sneller te laten slaan. De voorbije maand kwam zijn nieuwe album Le coeur des Femmes uit, een zeemzoete plaat met zowel Franse als Portugese nummers.

4. Shay – Thibaut Courtois

Een tijdje terug beslisten we eigenlijk om niet teveel rap en r&b meer te posten. Voor dit nummer willen we echter een uitzondering maken, al is het maar voor de bijzondere titel. Wie een beetje thuis is in het Belgisch voetbal weet immers dat Thibaut Courtois de naam is van één van de keepers van de Rode Duivels. Toen we op zoek gingen naar het verhaal achter dit liedje werden we wel een beetje teleurgesteld. Zo verklaarde Shay zelf in een interview dat haar nieuwste hit eigenlijk niet over Courtois gaat en dat ze hem zelfs niet kent. Ze was alleen geïntrigeerd door zijn familienaam. Haar lied gaat trouwens over een mislukte relatie. Weet je zeker Shay, dat er geen link is tussen jou en de populaire Courtois?

5. Chilla – Si j’étais un homme

Ook Chilla geven we een plaats in dit maandlijstje omdat ze in het nummer Si j’étais un homme rap en chanson perfect weet te blenden. De artistieke clip waarin Christian Lo Presti en Marie-Jade Hemlinger zowel passie als geweld dansend weten uit te drukken, past perfect bij het thema van het lied. Chilla zingt hier immers over geweld tegen vrouwen, het stereotiepe rollenpatroon en over wat zij zou doen moest zij als man zijn geboren. Bijzonder liedje!

6. M. Pokora – Alexandrie Alexandra

In het najaar van 2016 bracht M. Pokora het album My Way uit waarin hij een eigen twist geeft aan de bekendste hits van Claude François. Met mondjesmaat verschijnen nu ook de clips bij deze liedjes op Youtube en andere muziekkanalen. Deze maand was het de beurt aan Alexandrie Alexandra. De discohit werd in een eendentwintigste-eeuws jasje gestopt en verloor hierdoor jammer genoeg al zijn glorie. Wij missen Les Claudettes, de geniale choreografie en de oerkreet van het chanson.

7. Peter Peter – Loving Game

Loving Game lijkt op het eerste zicht te zijn weggeplukt uit de hitlijsten van de jaren ’80. Niets is echter minder waar, want Peter Peter bracht dit liedje nog maar net uit ter promotie van zijn nieuw album. Noir Eden werd deels opgenomen in Parijs en deels in Montréal. De plaat wordt gekenmerkt door heel wat ‘spleen’ in een elektronisch jasje. Gelukkig is er ook plaats voor een aantal warmere nummertjes met een tikkeltje humor, zoals dit.

8. Isabelle Boulay – Un souvenir

De trouwe fans van Isabelle Boulay moesten er maar liefst zes jaar op wachten, maar binnenkort is het eindelijk zover. De Canadese zangeres brengt dan haar nieuwe album uit. Deze maand liet ze ons hiervan al even proeven dankzij de single Un souvenir. Dit liedje werd geschreven door La Grande Sophie en gerealiseerd door niemand minder dan Benjamin Biolay.  Voor de opname mocht Boulay plaatsnemen in de prestigieuze Studio de la Seine in Parijs.

9. Zaho – Salamalek

Supersympathiek, wanneer artiesten hun fans in de spotlights zetten. Ook Zaho deed dit in de clip van haar meest recente single, Salamalek, dat voor zover wij kunnen googelen, een begroeting is in Algerije, waar de zangeres vandaan komt. Van ingestudeerde choreografieën tot schattige homevideo’s, van jong tot oud: Zaho geeft op deze manier een leuk beeld van haar volgers.

10. Albin de la Simone – Le grand amour

Het staat buiten kijf dat Albin de la Simone een begenadigd singer-songwriter is, hij schreef immers sinds de jaren ’90 al flink wat nummers voor artiesten als Vanessa Paradis, Keren Ann, Arthur H, Raphael en Alain Souchon. Dat hij deze artiesten allang niet meer nodig heeft om zijn liedjes aan het grote publiek te kunnen laten horen, is wederom bewezen met zijn nieuwe plaat L’un de nous, welke afgelopen weekend uitkwam. Zijn verstilde muziek heeft iets klassieks, iets ongelooflijk charmants. Dito wat betreft de clip…

11. Grand Corps Malade & Anna Kova – Espoir adapté

Fabien Marsaud, beter bekend onder zijn artiestennaam Grand Corps Malade, is Frankrijks bekendste slamdichter om veel verschillende redenen. Op zijn twintigste sprong hij in een ondiep zwembad en raakte hij de bodem, waarna de dokters hem vertelden dat hij waarschijnlijk voor de rest van zijn leven verlamd zou blijven. Dat gebeurde niet, dankzij zijn enorme wilskracht. Eerst schreef de artiest er een boek over, nu is deze verfilmd en vanaf maart te zien in de Franse bioscopen. Hij maakte er bovendien onderstaande te gekke titeltrack voor, samen met zangeres Anna Kova. Bekijk hier de trailer van Patients.

12. Rodolphe Burger – Good

Donker, zwaar, neerslachtig, drukt Rodolphe Burger zichzelf uit als ook Leonard Cohen en Nick Cave dat doen. Poëtisch, melancholisch en de spanning opbouwend, trekt Burger zijn luisteraar mee in een trance van schoonheid die de rillingen over je lijf laat lopen.

13. La Féline – Séparés

Horen we daar Mylène Farmer? Nee, het is ‘gewoon’ La Féline, de Parijse indiepopband achter Agnès Gayraud, die hun derde single van het tweede album Triomphe lanceert. Niet alleen Séparés, maar het hele album is een wonderlijke, bezwerende trip met echo’s uit de jaren tachtig, als de hypermoderne soundtrack van E.T.

 

Comments

comments