De Franse liedjes van januari 2017

In december leverde onze zoektocht naar nieuwe Franse muziek weinig op. Toch werd er achteraf gezien wel wat uitgebracht die maand en moeten we concluderen dat onze voelsprieten niet helemaal werkten. Gelukkig kunnen we het nu goedmaken met een mooi en zeer gevarieerd lijstje voor januari. Bereid je voor op onder andere een ‘gesproken’ lied, elektro-pop met een twist, een (h)eerlijk liefdadigheidschanson en droge, boerenhumor.

Door Marlien Buyens & Tess van der Zwet

Januari_Chanson Offensief_

1. Thomas Fersen – Encore cassé

Dit is dus zo’n nummertje dat we de vorige maand zomaar over het hoofd zagen. Waarom het deze maand dan toch nog posten? Encore cassé is één van de chansons die prijken op het nieuwste album van Thomas Fersen dat deze maand uitkwam. De Parijzenaar koos voor deze plaat het platteland als ultieme inspiratiebron. Kijk maar naar de guitige clip bij dit nummertje, waarin onder andere varkens een niet onbelangrijke rol spelen. De titel van het album gaat dan weer over koeienstaarten. Fijne beestenboel!

2. VOLO – Tabarnak

Ook dit nummertje ging in december voor ons onopgemerkt voorbij, maar kwam deze maand opnieuw in de picture te staan dankzij de release van het nieuwe album van VOLO. De broers Volovitch maakten sinds het begin van deze maand hun fans al warm voor Chanson Française via hun Facebookpagina. Het was echter wachten tot 27 januari om het album volledig te beluisteren. Het wachten waard? Oordeel zelf.

3. Cyril Mokaiesh – Clôture

Wie een beetje thuis is in de tenniswereld, weet misschien nog dat de Cyril Mokaiesh ooit kampioen werd bij de junioren in Frankrijk. In 2007 begon hij zijn muzikale carrière in een bandje. Drie jaar later ging hij solo. Mokaiesh schrikt er niet voor terug om gevoelige en politiek getinte onderwerpen aan te snijden in zijn liedjes. In zijn nieuwe album Clôture kijkt hij de 21ste eeuw dan ook recht in de ogen. Gelukkig laat hij naast de pijnlijke realiteit ook ruimte voor onder andere zachtheid, solidariteit en broederschap.

4. Fishbach – Y crois-tu

Ze is met haar zeventien jaar nog piepjong, maar helemaal klaar om de Franse elektro-pop naar haar hand te zetten. Ze bracht zonet haar eerste album uit en wij hebben zo een vermoeden dat dit geen eendagsvlieg gaat zijn. Fishbach of Flora begon ooit als zangeres in een punkgroepje en dat is nog te merken in haar liedjes. Haar bijzonder sensuele stem wist ondertussen al vele luisteraars te betoveren. Onthouden die naam!

5. Nusky & Vaati – Aux Souvenirs Oubliés

In 2014 leerden Nusky en Vaati elkaar kennen via Facebook. Ze ontdekten heel wat raakpunten bij elkaar. Zo wonen ze beiden in een buitenwijk van Parijs en houden ze van rapmuziek. Ze besloten de handen in elkaar te slaan en hun talenten te bundelen. Dat resulteerde in een fijne muzikale samenwerking. Aux souvenirs oubliés is gelukkig geen typisch rapnummertje en verdient daarom wel een plaats in ons maandlijstje.

6. Suarez – Ni rancoeur ni colère

Ni rancœur ni colère is de nieuwste single van de groep Suarez. Sinds 2008 brengen de Belgische Marc Pinilla en zijn kompanen vooral Franse chansons, pop- en rockmuziek met zelfs af en toe Zuiderse tinten. Zegt de naam Suarez je niets ? Misschien ken je Marc Pinilla toch wel. Pinilla was immers de voorbije jaren een aantal seizoenen jurylid voor de Waalse versie van The Voice.

 7. Les Enfoirés – Juste une p’tite chanson

Ieder jaar wordt er in Frankrijk een concertreeks georganiseerd en een single uitgebracht door de artiesten en bekendheden van Les Enfoirés. Ze hebben één doel voor ogen : geld in het laadje brengen voor les ‘Restos du Cœur’, het liefdadigheidsinitiatief dat maaltijden voorziet voor daklozen. Het initiatief werd ooit tot leven gewekt door Coluche en was vorig jaar al aan zijn 30ste verjaardag toe. Het nieuwe ‘Chanson des Restos’ heet Juste une p’tite chanson en werd geschreven door Grégoire en MC Solaar. Van iedere verkochte single gaat één euro naar les ‘Restos du Coeur’.

8. Grégoire – C’est quand?

Hij werkte niet alleen mee aan het liedje voor les ‘Restos du Cœur’, maar bracht deze maand ook zelf nog een nieuwe single uit. C’est quand? is een ballade zonder veel franjes met clip die wel lijkt opgenomen in de huiskamer van Grégoire zelf. Het is het eerste nummertje van zijn nieuwe album, dat hij op het grote publiek loslaat. Het album zelf mogen we verwachten in de loop van 2017.

9. Patrick Fiori – Pour mieux s’aimer

Dit gevoelige, door prachtig piano- en strijkersspel begeleidde nummer van Patrick Fiori werd geschreven door de in 2007 overleden Star Academy-winnaar Grégory Lemarchal. De geliefde zanger, die ‘de kleine prins met het engelengezicht’ genoemd, werd slechts 23 jaar. Fiori eert hem hiermee op schitterende wijze.

10. Léa Paci – Pour aller où?

Nog zo een die we volledig over het hoofd hebben gezien in december. Kwam het door de overdaad aan pepernoten en kerstdiners? In ieder geval is dit een die we nog wel even in de schijnwerper moeten zetten. Léa’s toegankelijke sound en stem en haar moderne benadering van popmuziek, zou haar nog wel eens een van de verrassingen van 2017 kunnen maken.

https://www.youtube.com/watch?v=plv-deW_-r8

11. Mickey3D – J’attends Mylène

Het geluid van Mickey3D is onmiskenbaar en met dit nummer kan de band van frontman Mickaël Furnon weer een klassieker aan de toch al redelijk lange lijst toevoegen. Het vrolijke nummer, voorzien van deze simpele, maar komische video, hebben wij alvast aan onze lentelijst van 2017 toegevoegd. Je kunt immers nooit vroeg genoeg beginnen met mijmeren over het volgende seizoen.

 

Comments

comments