De Franse liedjes van januari en februari 2018

Schaatsen uit/in/uit/in het vet. Boven nul, onder nul. Vrieskou, warme dagen: het zijn verwarrende maanden, die eerste twee van het nieuwe jaar. De lente is namelijk écht nog niet in zicht, maar we zijn er wel alweer aan toe. Gelukkig komt er een hoop muziek uit die het goed doet in een skipak, onder een warme deken of tijdens een rondje op de schaats.

Door Marlien Buyens en Tess van der Zwet

1. BB Brunes – Pyjama

Sinds een paar jaar zijn ridicule clips weer algemeen geaccepteerd. Zo vloog de Jeugd van Tegenwoordig enkele jaren geleden al door de ruimte op gigantische frikandellen in een video, waarin je de pixels kon tellen. Die trend zet zich door. Debiel, debieler, de beste. En dan het liefst met een lekker nummer eronder, zoals Pyjama van BB Brunes. Fout = goud.

2. Voyou – Seul sur ton tandem

En dat brengt ons meteen bij het tweede nummer: Voyou met zijn Seul sur ton tandem. Die zet je gerust op repeat. Niet alleen omdat het een waanzinnig fijn nummer is, maar ook omdat je je afvraagt aan welk gestoord, maar tamelijk geniaal brein deze videoclip ontsproten is. Voyou, met of zonder geliefde, op een X-Moto-achtige fiets, omringd door zwevende vissen en madeliefjes met surrealistische landschappen als achtergrond. Haal je tandem maar van stal!

3. Fishbach – Eternité

Je dacht dat we er al waren met de absurde videoclips? Dacht het niet. Fishbach gaat voor een splitscreen, met homevideobeelden van de band op tour. Op deze manier krijgen we een kijkje in het leven ‘sur la route’ van deze Franse groep. Uiteraard gaat ook dit nummer vergezeld door de synth sounds waar Flora Fishbach en haar gevolg inmiddels bekend om staan. In januari kwam overigens ook deze liveregistratie van het nummer Mortel uit. Óók een aanrader.

4. Cœur de pirate – Prémonition

Béatrice Martin heeft een stem als geen andere. Dat zorgt er ook voor dat ze haar stempel drukt op ieder nummer dat ze schrijft of zingt en dat geldt ook voor haar nieuwe single Prémonition, welke uitgevoerd door een ander wellicht té poppy, té gepolijst had geklonken. Het nummer dat een ziekmakende relatie beschrijft, is voorzien van een intieme, intense clip, en belooft wat voor de rest van haar nog uit te komen vierde album.

5. Aliose – Me passer de toi

Anderhalf jaar geleden klaagden we nog dat dit duo veel te weinig aandacht kreeg, maar er is in de tussentijd een hoop gebeurd met Alizé Oswald en Xavier Michel. De fanbase is groter, de teksten beter en de melodieën nóg mooier.

6. Hollydays – L’odeur des joints

  • Over ‘kleine duo’s worden groot’ gesproken: werd Hollydays bijna drie jaar geleden nog geïnterviewd door Matthijs Meulblok voor zijn kleinschalige documentaire ‘Une belle chanson’, ondertussen is het stel flink wat bekendheid in eigen land rijker. Elektronische invloeden zijn omarmt voor enigmatische, sfeervolle hypnosepop.

7. Louane – Immobile

Louane is allang niet meer dat vijftienjarige meisje dat hoge ogen gooide bij The Voice in Frankrijk. Ze is inmiddels uitgegroeid tot een rolmodel, een idool voor duizenden jongeren én een superster wier talent door alle lagen van de Franse bevolking doorsijpelt. En ver daarbuiten. Want zelfs in België en Nederland is Louane niet onopgemerkt gebleven. Het romantische popnummer Immobile past haar perfect en laat zien hoe de zangeres na drukke dagen van interviews in grote hotels weer terugkeert naar haar liefde. Het hoeft ook allemaal niet zo zwaar, laat het Franse lied ook eens luchtig zijn.

8. Calogero – Voler de nuit

Calogero roept in zijn mooie, nieuwe single op tot solidariteit en respect, ondanks onze vele verschillen. De tekst, geschreven door Paul Ecole, is bijzonder tijdloos én actueel.

9. Dominique A – Toute latitude

In een schitterend geanimeerde videoclip, eert Dominique A de natuur én de oude mythologische verhalen vol centaurs, faunen en feeën. Het doet ons verlangen naar verdwalen in de bossen, zwemmen in beekjes, luisteren naar zangvogels en sterren kijken. Oftewel: genieten van het buitenleven.

10. Ben Mazué – Illusion

Ben Mazué is één van die zangers die je met woorden, melodieën én beelden raakt. Melancholie, nostalgie… het zit allemaal in zijn nieuwste plaat, waar Illusion één van de singles is. Kippenvel gegarandeerd. Luister ook de single La femme idéale, waar het album naar vernoemd is. Wederom een magistrale video, waarin het leven van een individu centraal staat.

11. Clara Luciani – La grenade

Oorwurm-alert! Wat een lekker nummer, wat een lekkere baslijn, wat een lekkere stem. Het couplet zet je aan het dansen, het prerefrein nodigt uit tot luidkeels meezingen om in het refrein beide te doen. Een dansvloervuller is La grenade van Luciani, die je misschien kent van La Femme en haar samenwerkingen met (en voorprogramma’s voor) onder andere Benjamin Biolay en Raphaël. Als dit geen grote gaat worden, weten wij het ook niet meer, quoi.

12. Bagarre – Danser seul (ne suffit pas)

Van een heel ander kaliber, maar als we dan toch bezig zijn met al het Franstalige dat goed dansbaar is, dan ontkomen we niet aan Bagarre. Chansonpuristen, klik maar gauw door, maar dit soort 90’s clubmuziek is af en toe gewoon té lekker om links te laten liggen. Alors, on danse.

13. Feu! Chatterton – Ginger

We vroegen ons eind 2017 nog af wat er in vredesnaam met het geluid van Feu! Chatterton was gebeurd. Gelukkig blijkt met de nieuwste single dat het een eenmalig uitstapje betrof. Of zijn wij nu een stel conservatieve sukkels? Deze synths, beat, (achtergrond)zang en tekst, smaken in ieder geval naar meer.

14. Black M – Le plus fort du monde

Er komt ontiegelijk veel geweldige hiphop uit Frankrijk. Dat hebben we al honderd keer gezegd en dat blijven we zeggen. Er is echter zoveel, dat we altijd een keuze moeten maken. En dan kiezen we in dit geval voor Black M en zijn tribute aan alle sterke papa’s.

15. Keen’V – Le plus beau des cadeaux

We vallen van het ene vadergerelateerde nummer in de ander. Alleen is het nummer van Keen’V een stuk minder stoer dan zijn voorganger hierboven. Een nummer dat het ongetwijfeld goed doet tijdens de feestdagen, maar voor ons iets té zuurstokkerig zoet is om voor crédible door te gaan.

16. Lili Poe – Amour Fragile

Haar eerste album verschijnt dit voorjaar, maar in afwachting daarvan brengt Lili Poe alvast de verrassende single Amour Fragile uit. Met dit nummer laat Poe iets meer van zichzelf en haar tumultueuze liefdesleven zien. Amour fragile is een typisch Frans popchanson met een modern en urban randje.

17. Laurent Lamarca – Le vol des cygnes

Als we de Franse charts mogen geloven gaan we dit jaar nog veel horen van Laurent Lamarca. Deze sympathieke jongeman is echter niet aan zijn proefstuk toe met dit heerlijke lied Le vol des cygnes. Lamarca schreef onder andere al voor Camélia Jordana en werkte al samen met Fréro Delavega. De clip van dit zomerse nummer doet ons de koude winterdagen toch even vergeten.

18. Camille – Je ne mâche pas mes mots

Als Camille met een nieuw nummer op de proppen komt, wordt onze nieuwsgierigheid geprikkeld. En met dit pareltje weet ze ons helemaal van onze sokken te blazen. De engelachtige stem van Camille komt helemaal tot zijn recht in dit koorachtig chanson. De clip maakt het helemaal af. Camille koos immers voor een “virtual reality” 360° clip, zodat je jezelf helemaal kan onderdompelen in het bijzondere decor.

19. Indochine – Un été français

In hun nieuwe single Un été français snijdt de cultgroep Indochine een gevoelig onderwerp aan. Het nummer werd geschreven tijdens de electorale strijd van 2017. De groep klaagt er het succes van het extreemrechtse Front National aan. De leadzanger van de groep zingt in een elektriserende melodie over hoe hij droomt van een Franse perfecte zomer. Als locatie voor de clip, koos Indochine symbolisch voor de zakenwijk La Défense in de Franse hoofdstad.

20. Angèle – Je veux tes yeux

We lieten dit nummertje al op jullie los via onze Facebookpagina, maar we willen ook onze andere volgers dit vrolijke chanson niet onthouden. De zus van rapper Roméo Elvis is immers goed bezig om haar stempel te drukken op de Franstalige muziekscène. Geniet mee van een wereld van rode lippen, drillerige pudding en stuiterende oogballen.

21. Témé Tan – Menteur

Témé Tan is een echte globetrotter. Hij groeide op in Kinshasa en Brussel en woonde al in Japan, Spanje en Brazilië. Met zijn muziek heeft hij maar één doel, de mensen laten dansen. Menteur is een aanstekelijk nummer met een lekkere groove. Als je dit eenmaal op de radio hoort, blijft het gegarandeerd een hele dag hangen.

22. Mylène Farmer – Rolling Stone

We hadden het niet direct verwacht, maar Mylène Farmer is terug. En hoe? Ze brengt ons niet alleen een nieuwe hit, maar ook heel veel liefde in een passende clip. Farmer timmert ondertussen ook aan een nieuwe plaat. Naast een muzikale comeback schittert ze momenteel ook in een film van Pascal Laugier.

23. Barbara Pravi – Pas grandire

Deze Barbara Pravi heeft alvast weinig zin om op te groeien in dit lieflijke Pas grandir. En dat vinden wij helemaal niet erg, want anders was dit meisjesachtige liedje en bloemige clipje er waarschijnlijk niet geweest. Het nummer werd al uitgebracht in 2017, maar omdat de clip gloednieuw is, willen we dit toch nog graag toevoegen aan ons lijstje.

24. Elisa Tovati, Mark Weld – Toujours la même histoire

Mag het even iets anders zijn? Dit nummer lijkt eerder op een dialoog dan een liedje. Maar we vergeven het deze Elisa Tovati en Mark Weld omdat de muziek toverachtig klinkt en ook de clip wel iets feeërieks heeft.

Nieuwe Franse liedjes gemist uit de maanden januari en februari? Laat het ons weten in de reacties!

Comments

comments