De Franse liedjes van juli en augustus 2017

De afgelopen twee zomermaanden hebben we veel bekenden voorbij zien komen. Iedereen draagt zo op zijn of haar eigen manier bij aan een onvergetelijke zomer. Hieronder vind je alvast een lijst met nummers die de afgelopen maanden uitkwamen. Aan jou de keuze om deze op de valreep nog toe te voegen aan jouw Zomerlijst 2017. Er is in ieder geval voor ieder wat wils.

Door Marlien Buyens en Tess van der Zwet

1. Julie Fuchs – Göttingen

Op het onlangs uitgebrachte album Elles et Barbara eren populaire zangeressen van nu de geliefde zangeres Barbara, die twintig jaar geleden van ons heen ging. Bekende en minder bekende nummers komen langs en van sommige van deze chansons is op YouTube ook een verkorte video te vinden. Zoals van Göttingen, waarop je operazangeres Julie Fuchs van een heel andere kant leert kennen. Ingetogen, zacht, liefdevol : kippenvel.

https://www.youtube.com/watch?v=n7fqdkrTPYY%20

2. The Note – Un peu beaucoup

Wie heeft er nog nooit de blaadjes van een margriet één voor één uit het hart getrokken, daarbij prevelend: “Hij/zij houdt van mij, hij/zij houdt niet van mij…” De Franse tegenhanger van dit spelletje was de inspiratiebron voor het refrein van dit aanstekelijke nummer van The Note. Let vooral op de Engelse tongval van de zangeres dat dit refrein kleur mag geven. Franse en Engelse charme ontmoeten elkaar. Graag nog meer van dat!

3. Cali – Je ne peux pas pleurer que ça

Cali weet ons niet echt meer omver te blazen met zijn nummers, maar hij blijft het toch goed doen. In dit lied overheerst het melancholische gevoel dat samengaat met ouder worden, spijt hebben en afscheid nemen. Een herkenbaar lied dat op het lijf geschreven is van ieder van ons. In de clip bij het nummer krijgen we beelden te zien uit de laatste tournee van Cali die pas afloopt in februari 2018.

4. Tim Dup – Soleil Noir

Ook in het maandlijstje van maart 2017 zat deze Tim Dup. We wisten jullie toen al te vertellen dat Dup niet zomaar de zoveelste Franse artiest is die het op jonge leeftijd probeert te maken met holle flutnummers. Nee, Dup besteedt veel aandacht aan tekst en muziek. Wat ons betreft was dit alvast het nummertje waar we het liefst onze warme zomeravonden mee afsloten. Uiteraard vergezeld van een goedgevuld glas rosé.

5. Nolwenn Leroy – Gemme

Ze won de tweede reeks van Star Academy in Frankrijk en sindsdien komt ze regelmatig met nieuwe muziek op de proppen. In haar nieuwste single Gemme weet ze haar engelachtige look en stem opnieuw mooi uit te spelen. De clip bij dit liedje lijkt zich dan weer af te spelen in het decor van Lord of the Rings.

6. Amir – Etat d’amour

Amir verraste zijn fans tijdens zijn vakantie met fijne reiskiekjes op zijn Facebookpagina. Maar ook voor echte vedetten kan de vakantie niet eeuwig blijven duren en dus ging Amir enkele dagen geleden weer terug aan het werk. Zo liet hij al weten dat er een nieuwe plaat in de maak is en daarvan dropte hij alvast een eerste single Etat d’amour.

7. Ben Mazué – La mer est calme

Een bijzonder stukje muziek én poëzie van Ben Mazué, die in september zijn langverwachte plaat La femme idéale uitbrengt. Even heel iets anders dan zijn vorige single, J’arrive, beschijft dit nummer de tanende liefde. De ogenschijnlijk simpele clip, maar lieve en mooi geanimeerde clip verdient ook een compliment.

https://www.youtube.com/watch?v=RgI3NArEhps%20

8. Christophe Willem – Marlon Brando

In de nieuwe clip van Christophe Willem is de zanger de hoofdrolspeler in zijn eigen reality tv-show. De Truman Show met Jim Carrey, maar dan nog íets absurder. Iedereen glimlacht uitbundig naar elkaar, het leven lijkt perfect en uiteindelijk gaan ook nog eens alle kleren uit. Pardon ? Ouais…

https://www.youtube.com/watch?v=BLTol_49Pp8%20

9. Vianney – Dumbo

Ondertussen heeft zowat heel Frankrijk, maar ook half België en Nederland deze Vianney omarmd.  En de zanger weet zijn knuffelbeergehalte nog op te krikken met een gloednieuwe clip bij dit schattige nummertje dat hij eerder al uitbracht. Vianney kruipt in de huid van een winkelbediende en ontmoet in zijn supermarkt een jongetje dat al luisterend naar muziek zijn boodschappen doet. Later in de clip ontmoeten de twee elkaar opnieuw op het strand en springen ze een gat in de lucht op een trampoline. Vianney koos Dunkerque en het mooie Malo-les-Bains als locaties voor zijn clip en geeft ons zo instant zin om naar La Douce France te vertrekken.

10. Jeremy Kapone – Aurore 

Kapone verkreeg in 2009 bekendheid toen hij een grote rol speelde in de tienerfilm LOL, waar hij als op negentienjarige leeftijd ook een track voor schreef met zijn band Kaponz & Spinoza. We zijn inmiddels een flink aantal jaren verder en de groep is uit elkaar, maar de Parijzenaar gaat onverminderd door met muziek maken. Een strakke drumpartij, een rauw, kordaat gitaargeluid vergezeld Kapone met zijn reprimande aan zijn net-niet-liefje Aurore, die hem maar geen duidelijkheid geeft over hun situatie.

https://www.youtube.com/watch?v=c3ua1vSDnP0%20

11. Tue Loup – La Foule

Piaf’s La Foule krijgt in de versie van Tue Loup een mediterraans, maar ook een iets hysterischer tintje. Heftig hoor, maar zin om in de armen van iemand door een menigte te tollen op het geluid van Spaanse gitaren, krijg je er wel van.

12. Juliette Armanet, Julien Doré – La Carte Postale 

Dit nummer is als solo afkomstig van het nieuwe album van Armanet, maar voor de gelegenheid in een duet gegoten met Julien Doré. En wat een gouden combinatie is dat ! Het gemis, de pijn, het verdriet van de liefde is allemaal terug te lezen van een postkaart.

13. Davine – La première fois

Tot slot nog iets Frans van Nederlandse bodem: Davine. Single La première fois is de luchtige, vrolijke opvolger van het gewaagde, elektronische Cheveux noir en volgt Davine op een zonnige en ogenschijnlijk rustige zomerdag in haar stad Parijs. Het Franstalige album Renaissance komt op 27 september uit.

Hebben we een nummer gemist? Deel het hieronder met ons.

Comments

comments