De Franse liedjes van maart 2017

De eerste zonnestralen hebben zich in maart nog niet aangediend of iedereen krijgt de zomer al in de bol. Daar spelen veel artiesten maar al te graag op in, zeker in Frankrijk: het feel good-gehalte is hoog in dit maandlijstje. De vangst is weer gevarieerd -zoals je van ons gewend bent- dus we zit voor iedereen vast wel een pareltje tussen. Ga rustig achterover zitten, klik om de zoveel minuten op play en laat ons weten welk liedje van deze maand jou het meest kan bekoren. Vergeet het raam niet open te zetten en de zon binnen te laten.

Door Marlien Buyens en Tess van der Zwet

Het Chanson Offensief _ Franse Liedjes Maart_

1. Boulevard des Airs – Demain de bon matin

Het liedje kenden we al, want het  is terug te vinden op het succesalbum Bruxelles van Boulevard des Airs. Op die plaat wordt het lied gezongen in duet met Zaz. In de gloednieuwe clip van Demain de bon matin is geen Zaz meer te bespeuren, maar daar lijken de fans niet om te malen.  Op 10 maart ging de clip viraal en na vijf dagen waren er al maar liefst 250000 views!

2. La Femme – S.S.D.

Nog een nummertje dat eerder al het levenslicht zag, maar dat pas deze maand een officiële videoclip kreeg, is deze S.S.D. De titel van het nummer is de afkorting van Strasbourg Saint-Denis, de naam van een Parijs metrostation. In de clip duiken de bandleden van La Femme het Parijse nachtleven in. Metro, bars, straten en clubs volgen elkaar in een sneltempo op.

3. Juniore – Difficile

Heerlijk nummertje dat blijft hangen deze Difficile van de Franse Juniore. De groep zoekt voor nieuwe nummers vaak inspiratie in de Franse popmuziek van de jaren ’60. Dit vermengen ze met een vleugje  indie pop om zo fijne liedjes zoals dit te maken. Ook de clip is het vernoemen waard. We koppelen er meteen een quizvraag aan vast. Hoeveel keer wordt er van shirtje gewisseld in deze clip? Het antwoord moeten wij je helaas verschuldigd blijven, maar je mag altijd een poging wagen zelf te tellen.

4. Juliette Armanet – Alexandre

Iets helemaal anders is deze subtiele pianosong van Juliette Armanet. Verschillende jaren werkte de journaliste voor televisiestations zoals Arte en maakte ze prachtige documentaires. Dat deze succesvolle dame ook muzikaal talent heeft liet ze enkele jaren geleden zien. Ze besloot toen aan haar muzikale carrière te timmeren. In april 2017 brengt ze haar eerste album uit. Deze liefdesverklaring aan Alexandre is alvast een voorsmaakje.

5. Blondino – Jamais sans la Nuit

Blondino is een Franse muziekgroep die zich vernoemde naar een Zweedse roman. De groep speelt een mix van pop, rock, folk en chanson, telkens met een “fantasierandje”. Vorige maand bracht Blondino een eerste album Jamais sans la Nuit uit. Bij het gelijknamige nummer op de plaat hoort nu ook een officiële videoclip.

6. Clara Luciani – Pleure Clara, Pleure

In een interview met Les Inrocks, vertelde deze dame dat ze kan overleven zonder computer. Toch checkt ze wel geregeld het nieuws en de sociale media op haar smartphone. Goed dat ze niet de hele digitale wereld afzweert, anders hadden we dit toverachtig gevoelige chanson misschien nog moeten missen. Clara Luciani geeft er met haar tristesse en haar sensuele stem een wel heel bijzondere sfeer aan.

7. Claudio Capéo – Riche

Claudio Capéo is met voorsprong één van de meest schattige zangers en accordeonspelers van de Franse muziekscène op dit moment. Ook met dit nummertje en bijhorende clip doet hij ons weer smelten. Wie pinkt er geen traantje weg bij de boodschap van dit liedje. Het is niet belangrijk veel geld te hebben, je bent veel rijker wanneer je vader bent. *smelt*

8. Tim Dup – Moïra Gynt

Tim Dup is een nieuw chansongezicht. Hij is nog maar 22 en laat zich toch al in de positieve zin  opmerken met sterke teksten en mooie muzikale arrangementen. Zijn grote inspiratiebronnen zijn dan ook niemand minder dan Brel, Brassens en Ferré. In 2016 bracht hij zijn eerste album uit. Dit nummertje kreeg, zoals blijkbaar heel wat Franse liedjes deze maand, een passende videoclip.

9. Vianney – Moi aimer toi

Nadat we Vianney door het landschap van de Lage Landen zagen fietsen in zijn nummer Veronica en wegzwijmelden bij het schitterende nummer Pas-là, zijn we een ietsjepietsje verliefd op deze ‘boy-next-door’. En wéér heeft hij ons te pakken! Moi aimer toi is feel good, is geluk, is dansen door de kamer, is een taart bakken voor je buren en onaangekondigd bij ze op bezoek gaan. Begrijp je wat we bedoelen?

10. Vitaa – Peine & Pitié

Nu Stromae zich blijkbaar meer gaat richten op zijn schoenenlijn en de muziek achter zich heeft gelaten (hoewel, hij kwam van de week opeens met deze instrumentale track op de proppen), hoeven we op muzikaal vlak niet veel van hem te verwachten. Toch is hij niet helemaal uit de picture verdwenen. Zo schreef hij onderstaand nummer samen met de Franse zangeres Vitaa. Wij zijn er niet kapot van, maar het nummer blijft wél hardnekkig in je hoofd rond dralen.

11. Soprano – Roule

In Roule raakt Soprano een gevoelige snaar bij eenieder die ooit iemand verloren heeft. Hoe ga je door met het leven als je een geliefde moet missen? Hoe kom je de dag door en hoe slaap je ’s nachts? Je gaat door, tu roules. 

12. Christophe Maé – Marcel

Na Soprano is een feel good chanson wel weer op zijn plaats: de populaire popzanger Christophe Maé releasede begin maart zijn single Marcel met een bijbehorende, betoverende sprookjesvideo. Voor iedereen die diep van binnen astronaut, indiaan of piraat is. En voor het kind in ons allemaal.

13. John Mamann feat. Maître Gims – Tu la regardes

Er is genoeg muziek van Maître Gims die we te gek vinden, heus, maar sommige nummers in de hitparade zijn wel erg dertien in een dozijn. Zoals Tu la regardes. Doet het vast prima op de dansvloer, maar onze dag maak je er niet mee. Niet spannend, dynamisch of vernieuwend, als je het ons vraagt, maar de liefhebbers slikken het als een pak zoete koekjes.

14. Canailles – Rendez-vous galant

Het is weer tijd voor een roadtrip! We volgen een vrolijk stel op leeftijd, een ware Bonnie & Clyde, die onderweg behoorlijk wat uitvreten. Ze schieten bierflesjes aan gort, steken vuurwerk af vanuit de auto en zo gaat het van kwaad tot erger. Gelukkig maakt de countrybeat het allemaal luchtig en, ondanks het geweld, best wel komisch.

15. -M-, Toumani & Sidiki Diabaté – Bal de Bamako ft. Fatoumata Diawara, Oxmo Puccino

Je kunt de maand niet beter afsluiten dan met dit gekkenhuis van een nummer. -M- op zich staat natuurlijk al garant voor een muzikaal circus, maar voeg daar Fatoumata Diawara, Toumani et Sidiki Diabaté en Oxmo Puccino aan toe en je krijgt absurdisme, een tropisch feest en cowboylaarzen in het zand, oftewel: Bal de Bamako.

Hebben we een liedje gemist? Laat het ons hieronder weten.

Comments

comments