De Franse liedjes van maart en april 2018

Het was weer geweldig grasduinen door alle nieuwe releases van de afgelopen twee maanden. Het resulteerde in een uiteenlopende lijst van maar liefst dertig liedjes vol ontdekkingen en comebacks. Wij konden in ieder geval niet kiezen en hebben besloten ze (bijna) allemaal mee te nemen in ons favorietenlijstje. Zeker de nummer 30…

Door Marlien Buyens en Tess van der Zwet

1. Bénabar – Feu de joie

Joepie, nieuw werk van Bénabar! Marlien springt een gat in de lucht. Zowat al zijn muziek prijkt in haar collectie. Niet alleen het unieke stemgeluid maakt de muziek van Bénabar zo bijzonder, maar ook de spitsvondige teksten. Ook  Feu de joie  tovert weer een “sourire” op je gezicht. Wat een heerlijke choreografie!

2. Orelsan & Stromae – La Pluie

We dropten dit een tijdje geleden al op onze Facebookpagina, met gemengde reacties tot gevolg. We weten ondertussen dat niet al onze volgers liefhebbers zijn van de Franse rap en eigenlijk zijn we dat zelf ook helemaal niet. Soms moet je echter een uitzondering kunnen maken, zeker wanneer er een toffe sound in zo’n nummer steekt en ook de tekst niet om weg te gooien is.

3. Stromae – Défiler

En Stromae is helemaal terug van weggeweest met dit toch wel luisterwaardige Défiler. Het lied duurt maar liefst negen minuten lang en vormde de soundtrack van zijn eerste catwalk show Capsule n° 5, die op 6 april werd gegeven in een Frans grootwarenhuis. Stromae toonde er samen met zijn vrouw Coralie Barbier de vijfde collectie van hun modelabel ‘Mosaert’. Het nummer schreef hij samen met zijn broer Luc Junior Tam.

4. Hollydays – On a déjà

Deze groep houdt zoals bijna ieder van ons, van een heerlijke vakantie en van muziek. Madonna ging al lopen met de naam Holiday, dus wilde dit duo net iets origineler. De kleurrijke Hollydays brachten in januari hun EP L’odeur des joints uit en dropten zopas deze gezellige clip op Youtube. Krijgen jullie ook instant zin in vakantie en festivals?

5. Grand Blanc – Belleville

Dit plekje wordt meestal vergeten door de doorsnee toerist die Parijs bezoekt. Er staat dan ook geen Eiffeltoren, Sacré Coeur of Notre Dame. En toch is ook ‘Belleville’ een bezoekje waard, al is het maar omdat je er de hele wereld ontmoet en omdat Piaf er ooit in de straten ronddwaalde, dromend van La Vie en Rose. Dit nummer, dat volgens Grand Blanc zelf over ‘liefde en chaos’ gaat, zou misschien wel in het moderne repertoire van Piaf hebben gepast. Was ook haar leven immers geen combinatie van deze twee elementen.

6. Clara Luciani – La Baie

In de clip bij dit lied gunt Clara Luciani ons een blik op haar artiestenleven. La Baie zelf is een Franse cover van het Engelse The Bay van Metronomy uit 2011. Het nummer werd een fijn staaltje Franse rockmuziek met een eighties randje. Volgens het tijdschrift ‘Elle’ is dit het ideale nummer om onze zomeravonden mee te kleuren.

7. Corine – Il fait chaud

Nog meer zomerkriebels met dit aanstekelijke plaatje van Corine. Deze keer geen eighties-, maar een seventies-sound. Il fait chaud  is een mengeling van disco, lichte popmuziek en elektrokitsch, inclusief foute kapsels en glitterbadpakken. Wie meer wil horen Corine moet beslist haar nieuwste EP Fille de ta région 2 aanschaffen.

8. Barbara Pravi – Kid

De jonge Franse artieste Barbara Pravi verdient het om in dit lijstje te worden vernoemd, niet alleen voor haar mooie stem, maar ook voor haar geëngageerde karakter. Speciaal voor Internationale Vrouwendag op 8 maart, bracht deze dame immers een eigen versie uit van Eddy de Pretto’s Kid. Wie vindt deze uitvoering ook mooier dan de originele?

9. Ginta – Mais oui, mais non

Ginta komt nog maar net piepen in de Franse muziekwereld, maar weet al onmiddellijk hoe ze er zich moet settelen. Deze ‘beauty’ verbaast niet enkel met haar stem, maar ook met haar ‘brains’. Ze heeft immers een universitair diploma op zak en spreekt maar liefst 6 verschillende talen. Haar Mais oui, mais non doet een beetje denken aan Tu veux ou tu veux pas van Marcel Zanini, dat later ook werd gezongen door Brigitte Bardot.

10. Marc Lavoine – Je reviens à toi

Als vaste waarden op chansongebied iets nieuws brengen, zijn we nog altijd een beetje nieuwsgieriger dan bij andere artiesten. Je reviens à toi is de titelsong van het nieuwe album van Lavoine dat in mei zal verschijnen. We horen in dit nummer een typisch ‘Lavoine’ sound die nooit echt teleurstelt, maar ook niet echt meer origineel klinkt. We zijn wel benieuwd naar de rest van het album.

11. L.E.J. – La nuit

L.E.J. is de afkorting van Lucie, Elisa et Juliette, een vrouwelijk trio uit de Parijse voorstad Saint Denis. Deze dames weten als geen ander hun engelenstemmen te combineren, zonder af te doen aan hun urban karakter. La nuit vertelt het verhaal van het nachtleven dat we allen wel eens induiken om de dagelijkse sleur te ontvluchten.

13. Etienne Daho – Le Jardin

Nog zo’n vaste waarde die we graag opnieuw  in de Franse hitlijsten zien verschijnen is deze Etienne Daho. In februari kreeg hij nog de ‘Prix d’honneur’ uit de handen van Charlotte Gainsbourg, tijdens de ‘Victoires de la musique 2018’. Zijn nieuwste album heet Blitz en Le Jardin is één van de nummers op deze nieuwe plaat. Het is een hommage aan Jeanne, de zus van Daho die op zeer jonge leeftijd overleed.

14. Jérémy Kapone  – J’appelle

De Franse acteur, zanger en liedjesschrijver Jérémy Kapone bracht eind maart een nieuw album uit waarop ook dit pareltje prijkt. J’appelle weet ons alweer te verleiden dankzij muzikale klasse en de karakteristieke stijl van de jonge nachtegaal.

15. Caruso – Souris quand même

De getalenteerde Caruso stort zich eindelijk zelf op een zangcarrière nadat hij ooit deelnam aan een Frans talentenprogramma en hij al een hele tijd nummers schreef voor onder andere Louane. Zijn eerste single Souris, quand même is meteen een schot in de roos. Dit zomers klinkende nummer is een ode aan het positief denken en de kracht van een glimlach. Een boodschap voor elke pessimist!

16. Patrick Fiori & Soprano – Chez nous

En we zijn nog niet klaar met positieve boodschappen. Ook in dit nummer van Patrick Fiori en Soprano wordt de strijd aangegaan met de negativiteit. Het is immers een oproep tot meer verdraagzaamheid tussen de verschillende culturen. Oké, mooie boodschap, maar voor ons klinkt het toch net iets te melig. De kinderstemmetjes die ergens halverwege het liedje te horen zijn, doen ons zelfs even geloven dat we ons op één of ander vredevol benefietconcert bevinden.

17. Blondino – Babel

Als je van veelzijdige elektropop houdt, sla Blondino dan vooral niet over. Tiphaine Lozupone maakt indruk met haar EP Loveless, die van zacht dromerig (Loveless) en optimistisch (Nouveau départ) naar spookachtig en onheilspellend (La bouche pleine de peur) gaat. Om vervolgens uit te komen bij een nummer dat alle ingrediënten van de eerder genoemde tracks in zich heeft.

19. Chevalrex – Bonjour, c’est moi

Als je even niet goed in je vel zit, kun je verschillende dingen doen. Je kunt je verstoppen in een huisje in de bossen, daar je ouders schrijven en het leven aan je voorbij laten trekken, evenals de liefdes die je gekend hebt. Om vervolgens de natuur in te gaan, om bomen en eendjes te bestuderen. Maar je kunt ook gewoon dit nummer van Chevalrex opzetten. Vanaf het moment dat de koperblazers en strijkorkesten hun entree maken, ben je geheid over je tijdelijke blues heen.

20. Eddy de Pretto – Normal

Op de 33e editie van het Franse muziekevenement Victoires de la musique was de 25-jarige Eddy de Pretto één van de grote verrassingen. In zijn nieuwste single Normal lijkt hij op te willen roepen tot tolerantie en vrijheid en tegelijkertijd direct de strijd aan te willen gaan met hen die anderen die verworven rechten niet gunnen. Wat hopen we dat de muziek van deze man doordringt tot de Lage Landen. Met zo’n stem, zulk talent en zo’n refrein (dat -eerlijk is eerlijk- ook nog eens heel prima meezingt) kan dat toch niet anders?

21. Laurent Lamarca – Un millième

Sommige liedjes zijn zó mooi, die behoeven geen opsmuk. Die blijven recht overeind staan met alleen een stem een een gitaar. Het is ons een partij wegdromen met deze akoestische versie van Un millième van Laurent Lamarca. De Franse folkpopzanger releasde in maart zijn album Comme un aimant, bomvol dit soort zachte liedjes voor de slomere dagen.

22. Romane Serda – En l’air

Romane Serda komt na zeven jaar radiostilte met haar inmiddels vierde album op de proppen, het persoonlijk Pour te plaire. De herkenbare snik van de ex-vrouw van Renaud is alom vertegenwoordigd in de tweede single En l’Air.

23. Côme – On ira

Wat een vondst is Côme, de alias van Pierrick Vivares! On ira begint als een ingetogen zoektocht, maar laat zich gaandeweg uitbouwen tot een indrukwekkend opus. De video, met wilde natuur en adembenemende vergezichten, doet het nummer eer aan. Met een vader die aan het roer staat van een symfonisch orkest en een moeder en zus die beide operazangeres zijn, kan het ook niet anders dat Côme iets van die meeslependheid meeneemt in zijn composities.

24. Dominique A – Aujourd’hui n’existe plus

De ene artiest doet jaren over een album, de ander schrijft gewoon zoveel liedjes dat hij er in één jaar twee uitbrengt. Dat laatste is het geval bij Dominique A.  De beste man presenteerde in maart nog een plaat, maar is nu al in blije verwachting van een tweede in oktober. Waar de cd van komende herfst voornamelijk volstaat met intieme, meer akoestische songs, is Toute latitude, met daarop onderstaande single Aujourd’hui n’existe plus zwaarder, donkerder en harder. Ook niet verkeerd.

25. Flavien Berger – Brutalisme

Het nieuwe album van Flavien Berger komt pas in de herfst uit, maar Brutalisme geeft ons al een fijn voorproefje van wat komen gaat. De Franse elektropop van deze producer heeft gitaren en drums volledig ingeruild voor drumcomputers en synthesizers, maar dat maakt zijn muziek absoluut niet minder ambachtelijk. Zó romantisch kan elektronische muziek klinken. On kiffe!

26. Miel de Montagne – Pourqoui pas

Milan Kache, oftewel Miel de Montagne, nodigt ons in zijn roodleren broek uit om samen met hem de zee op te gaan. Het liefst helemaal naakt, want -zo zingt hij-  ‘Toi, quand je t’ai vu,  je me suis dit: pourquoi pas vivre tout nu’. Onweerstaanbaar retro, zomers én sexy, zelfs vanaf twee waterski’s.

27. Alban Bartoli – Liés

Dit intieme, semi-akoestische nummer van The Voice-kandidaat Alban Bartoli raakt een gevoelige snaar bij iedereen die zich wel eens té verbonden voelt met zijn of haar wederhelft. Wat de liefde allemaal wel niet met je onafhankelijkheid doet…

28. Louis Delort – Le monde est a rendre

Louis Delort heeft een belangrijke boodschap, verpakt in een mooie, treffende video: de wereld is niet te koop. We moeten er goed voor zorgen, want hij ís niet van ons, we hebben hem slechts te leen.

29. Madame Monsieur – Mercy

Het Songfestival lijkt op twee verschillende manieren gewonnen te kunnen worden: door een zo hysterisch mogelijke act te presenteren óf door een eerlijk nummer te zingen dat harten steelt. Dat laatste is waar Frankrijk dit jaar op inzet met het nummer Mercy van Madame Monsieur. Het chanson gaat over het meisje Mercy dat in een vluchtpoging van Nigeria naar Europa wordt geboren op een vluchtelingenboot, een nummer dat zowel aanstekelijk in melodie, als ontroerend in verhaal is. Laat dat jaarlijkse zangspektakel maar hét podium zijn om maatschappelijke problemen bloot te leggen. Vas-y, la France!

30. Françoise Hardy – Le Large

Tegen zelfs haar eigen verwachtingen in, bracht Françoise Hardy deze maand een nieuw album uit, haar vierentwintigste tot nu toe. Drie jaar geleden liet ze de wereld nog weten de kracht en de moed niet meer te hebben om naast het vechten voor haar leven, ook nog muziek te maken. Maar ziekte heeft Françoise niet klein gekregen: ze is terug, en hoe! Het nummer Le Large, geschreven door La Grande Sophie, beschrijft hoe je een onzekere toekomst, maar een zeker lot wellicht het beste tegemoet kunt treden: zonder angst, maar in berusting. Françoise’s engelachtige stem is er nog altijd, net als haar betoverende voorkomen. Het prachtige arrangement, de veelzeggende tekst en bijgaande video, gemaakt door filmmaker François Ozon, maken van Le Large direct een van de meest indrukwekkende chansons van de plaat Personne d’autre. Maar ga ik vredesnaam dat hele album luisteren. De cirkel is rond, maar lieve Françoise, blijf alsjeblieft nog een tijdje bij ons. Je bent zo’n inspiratie, mooie, lieve vrouw.

Hebben we een nummer uit maart of april 2018 gemist? Laat het ons weten in de comments!

Comments

comments