De Franse liedjes van mei en juni 2017

In de dagelijkse drukte van werken, verhuizen, optreden en nog zoveel andere belangrijke en minder belangrijke dingen, kwamen we de voorbije tijd niet meer tot het zoeken naar nieuwe Franse muziek. Jammer, want zowel vorige als deze maand werden er heel wat fijne singles uitgebracht. Wij zochten op de valreep een twintigtal chansons van mei en juni uit en goten ze in dit lijstje.

Door Marlien Buyens & Tess van der Zwet

1. Emily Loizeau ft. Benjamin Biolay – Origami 

Alleen al voor de wondermooie clip zetten we dit frêle nummertje met stip op de eerste plaats. De combinatie van de diepe, warme stem van Biolay en het zachte nachtegalenstemmetje van Loizeau maakt dit liedje even breekbaar als de papieren bootjes waarover ze zingen.

2. Cyril Mokaiesh & Elodie Frégé – Houleux

Er worden steeds minder echte chansons uitgebracht in Frankrijk. We zijn dan ook erg blij met dit mooie nummer. Google Translate verklapt ons dat “Houleux” zoveel betekent als “stormachtig”. Eigenlijk hadden we dit ook al wel kunnen afleiden uit de clip.

3. ANAÏS – J’ai retrouvé mon mojo

ANAÏS is helemaal terug en hoe. Binnen enkele maanden brengt ze een nieuw album uit, een mix van rock en soul. J’ai retrouvé mon mojo is daar alvast een mooi voorbeeld van. Geen zin om naar de intro te luisteren? Er bestaan ook kortere versies van dit liedje of spoel gewoon even door.

4. Camélia Jordana – Ce qui nous lie est là

Ook rond Camélia Jordana was het een tijdje stil op muzikaal vlak. Met Ce qui nous lie est là tekende ze voor de eindgeneriek van de film Ce qui nous lie van Cédric Klapisch. De film speelt zich af in de wijngaarden van de Bourgognestreek. In de clip zijn hiervan prachtige beelden te zien.

5. Slimane – J’en suis là

De fans van Slimane zullen nog tot de herfst moeten wachten op zijn nieuwe album, maar krijgen al een voorsmaakje. J’en suis là is een intiem maar krachtig nummer dat vast nog hoge toppen gaat scheren in de Franse hitlijsten.

6. Julien Doré – Coco Câline

De prijs voor de meest schattige clip gaat zeker en vast naar deze Coco Câline van teddybeer Julien Doré. Dankzij de ondertitels kan je ook vlotjes meezingen met dit zomerse nummertje.

7. Jonathan Joyce – Je ne veux pas de toi

Misschien ken je Jonathan Joyce nog van Les filles d’aujourd’hui, dat fijne duetje met Vianney. Je ne veux pas de toi is opnieuw een fris nummertje waarbij het stemgeluid van Joyce ten volle tot zijn recht komt.

8. Raphaël – L’année la plus chaude de tous les temps

In september komt Raphaël op de proppen met de plaat Anticyclone. Met dit eerste liedje uit zijn nieuwe album, lijkt Raphaël wel voor weerman te kunnen spelen. Dit jaar was tot hiertoe alvast “la plus chaude”.

9. Indochine – La Vie est Belle

We dachten nooit nog iets te horen van Indochine, maar niets is minder waar. Ook deze groep komt immers in het najaar met een nieuw album. De fans waren alvast laaiend enthousiast toen op 8 juni La Vie est Belle voor de eerste keer live werd gebracht op televisie. Wij zijn benieuwd naar de hele plaat!

10. Lou – Toutes les chances du monde

Ze was één van de finalisten tijdens het 6de seizoen van The Voice Kids in Frankrijk. Op dertienjarige leeftijd zet de sympathieke Lou deze dijk van een chanson neer. Knap werk!

https://www.youtube.com/watch?v=sbeiHRfhqJ4

11. Ayna ft. Youssoupha – Papa dis-moi

Rapper Youssoupha en artieste Ayna zijn fier op hun beroemde papa’s en dat schreeuwen ze ook uit in dit liedje. Papa dis-moi is echter ook een ode aan alle papa’s. Het ideale vaderdaglied, denken wij dan.

12. Louane – On était beau

Parijsliefhebbers houd jullie klaar, want Louane laat jullie in haar nieuwste clip genieten van prachtige uitzichten op de Lichtstad. On était beau is helemaal vers van de pers en het smaakt naar meer. We zullen echter ook voor dit nieuwe album moeten wachten tot in de herfst.

13. Syam – Redonnez – moi

Op haar publieke pagina op Facebook prijkt een foto van een wel heel droef kijkende Syam met zwart uitgelopen ogen. Redonnez – moi is dan ook een intriest en zwaar politiek beladen nummer. Syam smeekt bijna om een beetje hoop om het leven in deze wereld draaglijk te maken. Sterk(te)!

14. Calogero – Je joue de la musique 

Calogero verraste ons in mei ook met een nieuw nummer. Het funky Je joue de la musique geeft zin om te gaan dansen. Van Calogero zijn we vaak wat meer melancholie en pathetiek gewoon, maar dit luchtige nummertje krijgt van ons ook zeker een plaatsje in onze top20.

15. Nazim – Pourquoi veux-tu que je danse?

Tiens, waar hoorden we dit nog al eens? Ah ja, nu weten we het weer. Het stemgeluid van deze Nazim doet wel heel erg denken aan dat van Faudel. Ook de tekst zou van hem kunnen zijn. Benieuwd of we ook van deze Nazim nog meer gaan horen.

16. Juline – Tous nos éclats

Vorig jaar bracht deze jonge zangeres haar eerste album Mademoiselle Encore uit. Haar nieuwe single Tous nos éclats toont dat Juline de voorbije maanden alleen nog maar gegroeid is op muzikaal vlak. Met deze single hoopt ze nationaal aan terrein te kunnen winnen.

https://www.youtube.com/watch?v=s_i64Uhh6yY

17. Morgane Kerhousse – Quand nos coeurs s’additionnent

Morgane Kerhousse zette haar eerste “stappen” als mannequin al toen ze slechts zes maanden oud was. Op zevenjarige leeftijd speelde ze al mee in een televisieserie. Ondertussen is ze zestien en probeert ze haar kinderdroom waar te maken: zangeres worden.

https://www.youtube.com/watch?v=yvdnlIAMJ4k

18. Lisandro – Danser

Lisandro Cuxi nam zowel deel aan The Voice Kids als aan The Voice in Frankrijk. Deze laatste wedstrijd won hij dit jaar ook met meer dan 32% van alle stemmen. Hij laat deze zomer het publiek dansen op de exotische tonen van zijn nummer Danser.

19. Naps – Marseille

Een beetje rap kon helaas ook niet ontbreken tussen de liedjes van mei en juni. We kozen dan maar voor dit nummertje omdat de titel ons doet wegdromen naar onze volgende vakantie naar het Zuiden van Frankrijk.

https://www.youtube.com/watch?v=kwhAK–o6II

20. Tal – D.A.O.W

Met dit nummertje spelen een we een klein beetje vals, want het is niet volledig in het Frans gezongen. D.A.O.W staat overigens voor Dance All Over the World. Op de tonen van dit aanstekelijke lied moet dit wel lukken.

21. Ben Mazué – J’arrive

Het is nog even wachten op de plaat die in september uitkomt, maar J’arrive maakt dat haast onmogelijk. Wat een schitterend, doorvoeld nummer van deze man die chanson, rap en electronische muziek als geen ander weet te combineren.

22. Leïla Huissoud – On s’connaît depuis longtemps
Leïla viel tijdens de audities van The Voice op met haar versie van Caravane van Raphaël. Naturel, zonder poespas, zonder opsmuk en dan zo’n prachtige dictie. Leïla is aan het schrijven geslagen en bracht in mei haar eerste album uit. On s’connaît depuis longtemps is een schitterende dialoog tussen de jonge zangeres en Kévin Fauchet.

Zijn we nog liedjes vergeten die zeker in deze lijst hadden moeten staan? Laat het ons weten!

Comments

comments