De Franse liedjes van november: girlpower en vaste waarden

November kenmerkte zich op muzikaal vlak door heel wat girlpower met onder andere de nieuwste singles van Tenny en Zaho en de terugkeer van Sheryfa Luca.  De Franse rappers Gims en Soprano lieten weer van zich horen, maar met weinig vernieuwende nummers. Naast girlpower ook heel wat nieuwe albums. Vaste waarden zoals Véronique Sanson, Serge Lama, Cali en Vianney lieten zich van hun beste kant zien. En er was nog meer …


door Marlien Buyens & Tess van der Zwet

1. Véronique Sanson – Dinges, digues, donc
Op 4 november mocht Véronique Sanson alweer een album toevoegen aan haar persoonlijke discografie. Dinges, diques, donc is niet alleen de klingelende titel van deze plaat, maar ook de naam van een energetisch popchanson. Hou je niet van popmuziek? Sanson dacht gelukkig ook aan de jazzliefhebbers onder ons en voegde een paar rustige jazzy nummertjes toe.

https://www.youtube.com/watch?v=KtX75gWHv8Q

2. Serge Lama – Les Muses
En er was nog een vaste waarde in de Franse chansonwereld die een nieuw album uitbracht. Volgens sommigen is dit het beste dat hij tijdens zijn carrière al uitbracht. De clip bij het lied Les Muses doet ons alvast dromen van een volgende citytrip naar de Franse hoofdstad.

3. Vianney – Je m’en vais
Op de Facebookpagina van Het Chanson Offensief werd dit pareltje al gepost. In afwachting van het nieuwe album van Vianney, lanceerde hij begin deze maand alvast dit nummer. De Franse Vianney is slechts 25 jaar, maar viel dit jaar toch al in de prijzen op de “Victoires de la musique”. Hij kaapte er prompt de prijs voor ‘Artiste-Interprète’ van het jaar weg. Wij hebben alvast een sterk vermoeden dat dit niet het laatste is dat we van hem gaan horen.

4. Tenny – Quand est-ce que tu m’aimes
Tenny noemt zichzelf een Afro-bohemien-gangster-lolita en daarmee is zeker nog niet alles over haar gezegd. Deze globetrotter zette al op zeer jonge leeftijd haar eerste muzikale stappen. Tenny is van vele markten thuis, kent verschillende talen, maar ontwikkelde toch al een heel eigen stijl. Quand est-ce que tu m’aimes is haar nieuwste single.

5. Zaho – Tant de choses
Zaho is de artiestennaam van de Algerijnse  zangeres Zahera Darabid. In 1999 emigreerde ze naar Canada en ontdekte er de professionele muziekwereld. In 2008 werd ze bekend met het nummer C’est chelou. Ondertussen heeft Zaho al verschillende platen op haar naam staan en de volgende wordt verwacht in 2017. Tant de choses is haar laatste nieuwe single, die we vorige maand ook al tipten. Het lied wordt nu echter vergezeld van een eenvoudige, maar wel mooie clip.

6. Sheryfa Luca – Wonder Human
Ook Cheryfa Luna (Cherifa Babouche), is een zangeres met Algerijnse roots. Ze won het 4de seizoen van de Franse Popstars. Van haar eerste album werden maar liefst 400000 exemplaren verkocht. De voorbije jaren was het even stil rond haar, maar nu is ze helemaal terug.  Het nummer Wonder Human is een ode aan haar kinderen.

7. Maître Gims – Tout donner
Maître Gims is goed op weg om zichzelf de komende jaren te verzekeren van een vaste plaats in de hitlijsten. Tout donner is een typisch Gims nummertje dat ons niet bepaald omver weet te blazen. De spectaculaire clip met een hoog Amerikaanse film gehalte maakt dit nog enigszins goed.

8. Soprano feat. Marina Kaye – Mon Everest
Dat ook Soprano niet meer weg te denken is uit de Franse charts, zou ondertussen duidelijk moeten zijn. Deze maand kwam hij op de proppen met een duet met Marina Kaye. Mon Everest is een mix van Franse rap en een Engelse ballade. De tekst van het lied is weinig origineel, maar past wel perfect bij onze tijdsgeest.

9. Cali – Les choses défendues
Eén van mijn favoriete artiesten bracht op 18 november zijn nieuwe plaat uit. Met dit pareltje bewijst hij alweer dat hij niet alleen een bijzondere zanger, maar ook een geweldige tekstschrijver is. Dit album plaats ik toch maar op het verlanglijstje voor Kerstmis, denk ik.

10. Louane – Le chasseur (Fragment uit het album “Hommage à Michel Delpech”
Deze maand kwam er ook een bijzondere hommageplaat uit aan wijlen Michel Delpech. Verschillende populaire Franse artiesten vertolken op deze plaat nummertjes van Delpech in hun persoonlijke stijl. Louanne vertolkt het prachtige Le chasseur en maakt er een breekbaar nummer van.

https://www.youtube.com/watch?v=y_leBWAw4OY

11. Pink Martini – Fini La Musique
Vorige maand maakten we jullie al warm voor het nieuwe album van Pink Martini dat op 18 november zou verschijnen. De plaat met de titel Je dis oui! bevat alweer het beste dat Pink Martini te bieden heeft. Een heerlijke mix van dromerig nostalgische chansons zoals deze Fini La Musique, met een vleugje jazz en wereldmuziek. Het album is dus niet volledig in het Frans, maar daar malen we niet om.

12. Mell – Au cinéma
Elektronische roadpop, enigmatische gitaarrock, punky filmmuziek: de uit Nancy afkomstige Mell (Mélanie Frisoli) heeft haar zesde album gelanceerd met maar liefst twintig nummers. Déprime et collation heet het dubbelalbum en de single Au cinéma geeft een goed beeld van de rest van de cd. Verleidend, mysterieus en vol van genres. De clip is zowel old-fashioned als futuristisch, maar bovenal geweldig leuk.

13. MADAME MONSIEUR – Partir
Vertrekken, in onze vorige blogpost braken we er een lans voor. Ook MADAME MONSIEUR zoekt de vrijheid op met een video die meer zegt dan duizend woorden. Het liefdesduo Emilie Satt en Jean-Karl Lucas bracht begin november een tien nummers tellend album uit, Tandem genaamd: een zwoele popplaat die zwaar leunt op elektronica.

14. Jane Constance – À travers tes yeux
Jane won vorig jaar op 15-jarige leeftijd het tweede seizoen van de Franse The Voice Kids. De jonge zangeres wist de jury en het publiek tijdens de auditie al voor zich te winnen door The Prayer te zingen van Andrea Bocelli en Celine Dion, waarbij haar stem zowel sterk en volwassen als onschuldig en gevoelig klonk. Haar blindheid weerhoudt Jane er niet van een mooie muzikale carrière na te streven. Op À travers tes yeux betovert ze weer net zoals ze deed tijdens haar auditie.

Zijn  we nog iets vergeten? Laat het ons weten!

Comments

comments