De Franse liedjes van september 2016: tjokvol charmante nazomerchansons

September. De maand waarin debutanten én gerenommeerden een nieuwe single uitbrachten. De maand waarin Julien Doré ons lekker maakte met een handvol video’s. Waarin we Bretagne en Senegal zien samensmelten. Waarin bijzonder mooie en bijzonder weinigzeggende video’s uitkwamen.

septemberliedjesklein

 

1. Melissmell – Le chant des éclairés
Deze Franse zangeres is een groot liefhebber van Nirvana en dat is niet alleen af te leiden uit haar artiestennaam, een vlechtwoord voor klassieker Smells Like Teen Spirit, maar ook uit de sound van haar strot. Ongepolijst, rauw en hees grijpt ze je bij het jouwe met dit doorvoelde nummer. Door merg en been.

2.  Julien Doré – Le Lac
Julien Doré is een charmeur en weet ook als geen ander hoe te ’teasen’. Liet hij ons al een tijd wachten tot hij de volledige clip van Le Lac liet zien, nu keken we zo’n vier minuten lang door een steeds groter wordend sleutelgat naar de video’s van Sublime & Silence en Mon écho. Gelukkig is daar deze ‘akoestische’ versie. Voeten omhoog, hoofd in de wolken en wegdromen maar met deze romantische, muzikale krullenkop. Overigens is er ook van Mon écho zo’n pianoversie.

3. La Femme – September
Dit nummer hadden we nét gemist eind augustus, maar vergeef ons: het heet immers September. De Franse krautrockband La Femme is íets minder kraut, iets minder punk dan voorheen, maar wel weer iets meer surf, iets meer yéyé en iets meer ‘muziek pour sous le soleil’. Zeker niet hun beste nummer, maar hop, zet deze op je kop en je geniet in stijl van die laatste zonnestraaltjes.

4. The Pirouettes – L’escalier
Het is bijna een beetje ongemakkelijk om naar deze video te kijken. Is het lief? Is het sexy? Wat is het nou eigenlijk? The Pirouettes is vooral heel erg eighties én superhip. Het duo is verliefd: op het decennium waarin zij nét niet geboren zijn én op elkaar. Beide behoorlijk te zien en te horen en verdorie: wat is het aanstekelijk.

5. Clément Verzi – Elle est d’ailleurs
Hebben we er weer een: zo’n finalist van de Franse versie The Voice. Hoeveel van dit talent krijgen we nog te verduren? Verzi deed mee aan de vijfde editie van het tv-programma en liet de kijkers regelmatig met een brok in de keel achter. Ook met Elle est d’ailleurs, een cover van zanger en tv-producer Pierre Bachelet, raakt hij weer een gevoelige snaar. The Voice blijkt en France toch iets meer duurzame artiesten af te leveren dan hier…

6. Cécile Corbel feat. Faada Freddy – La fille sans nom
De Bretonse Cécile Corbel is net een elfje. Zowel haar uiterlijk als haar stem verraden iets sprookjesachtigs. Voor hen die dit iets té Keltisch vinden, is de Senegalese zanger Faada Freddy erbij gehaald. De samensmelting van twee culturen klinkt naar een nieuw, maar nu al tijdloos sprookje.

7. Marcie – Puisque
De uit Monréal afkomstige Marcie timmert nog niet eens zo heel lang aan de weg, maar zit nu al midden in een tour met Mickey3D. Elegant, minimalistisch, met een hoofdrol voor de heldere zang, is dit nummer in al zijn eenvoud stiekem een diamantje die ons meevoert naar de toestand tussen wakker zijn en slapen.

8. Paradis – Recto Verso
Soms heb je dat: dat een nummer gewoonweg heerlijk weg luistert, maar dat de video tenenkrommend is. We weten natuurlijk niet hoe het met jou zit, maar wij hebben halverwege gewoon lekker even onze ogen dicht gedaan. Dan is het namelijk genieten geblazen. Het Parijse elektronische muziekduo Paradis weet zeker sfeer te creëren, maar mag de video-editor er wel uit kicken.

9. Christophe Maé – La Parisienne
De immens populaire popartiest Christophe Maé gaat nog altijd lekker op zijn mainstream sound en ook deze single laat horen hoe goed de zanger weet wat zijn publiek wil horen. De lyric video is een grafisch kunstwerkje op zich en we moeten toegeven: dit vráágt gewoon om meezingen en -dansen. Tóch weer hopeloos gevallen voor die onvervalste Maé-charme, hè…

10. Cœur de Pirate – Drapeau Blanc
Cœur de Pirate heeft een behoorlijk bewogen tijd achter de rug. Een scheiding, een coming-out en vervolgens ladingen kritiek. Dat is allemaal terug te horen op haar album Roses, het Frans- én Engelstalige album dat vorig jaar uitkwam. Deze schitterende, ruimtelijke clip, waarin dochtertje Romy ook een rol krijgt, bewijst dat de Canadese zangeres zich door niets of niemand laat kisten en onvermoeibaar doorgaat met het maken van mooie dingen.

11. Olivia Ruiz – Mon corps mon amour
De stem van Olivia Ruiz is er een die je uit duizenden herkent. De afgelopen jaren was ze echter vooral bezig met andere projecten dan haar solocarrière. Zo droeg ze met haar stem bij aan verschillende compilatiealbums (La Bande à Renaud bijvoorbeeld en hommages aan Nina Simone en Gainsbourg), regisseerde ze de film Où elle est Maman en werd ze moeder. In november komt de zangeres terug met een volledig nieuw album, waar dit verleidelijke nummer dan weer de eerste single van is.

12. Yann Tiersen – Penn ar Lann
We sluiten af met een mooie, nieuwe, neo-klassieke van Yann Tiersen. Helemaal zen het weekend in.

Hebben we een septemberchanson gemist? Deel hem gerust hieronder met ons!

Comments

comments