De Franse liedjes van zomer 2018

Welke uitgekomen Franse liedjes waren onze absolute zomerfavorieten? Het Grote Grasduinen is ten einde gekomen en we hebben ze even voor je op een rijtje gezet. We weten het best: op zowel meteorologisch als astrologisch vlak klopt er geen jota van dat we de maanden mei, juni, juli en augustus als ‘dé zomermaanden’ bestempelen, maar de kniesoor die daar over valt, gaat maar lekker aan de smartlappen. Wij presenteren u: de 20 fijnste Franse liedjes van onze prachtige zomerse zomer 2018!

Door Marlien Buyens en Tess van der Zwet

1. Madame Monsieur – Comme une reine

Dit meeslepende nummer van Eurovisie Songfestivalkandidaat Madame Monsieur is een heerlijke track op alle fronten. Een fijne beat, een aanstekelijk refrein en een goede tekst, waaruit velen ongetwijfeld heel wat positiviteit kunnen putten. Mocht de muziek je niet helemaal liggen, dan tovert de videoclip desondanks een glimlach op je gezicht. Madame Monsieur bezingt en bespeelt het verhaal van groepen én individuen in onze samenleving op integere, maar messcherpe wijze. Maak de mensen maar bewust van waarop ze precies dansen.

2. Amir – Longtemps

Ja hallo, hier spreekt een enorme sucker voor lieve, akoestische liefdesliedjes. Als daar dan ook nog eens een zomerse videoclip bij komt kijken met twee belachelijk mooie mensen, die door koren rennen en in een meer plonsen, dan ben ik om hoor. En dan dit liedje erbij: prachtig. Een essentieel ‘detail’ in deze liefdesromance, maakt het chanson bitterzoet.

3. Pomme – À peu près

Vergeef het ons als we het té vaak zeggen, als we de Pomme-indoctrinatie te ver laten gaan, maar we kunnen gewoon niet anders. We zijn verzot op Pomme, om heel veel redenen. En we hopen dat jij daar precies zo over denkt. Ook dit nummer meer. Machtigmensen, wat goed. Hebben we al gezegd dat we nogal gek zijn op Pomme?

4. Alice et Moi – J’veux sortir avec un rappeur

Heb je het gevoel dat je iets miste in je leven? Dan is dat waarschijnlijk de zuchtmeisjesrap van Alice et Moi.

5. Joyce Jonathan – Je te déteste pas du tout

We zijn niet áltijd hoteldebotel van Joyce Jonathan. Zo is haar single On een beetje té dertien in een dozijn. Je te déteste pas du tou is er juist weer een die ons wél heel erg kan bekoren. Poëtisch, eerlijk, recht uit het hart. Lief, ook dat.

6. Angèle – La Thune

Angèle is een toffe chick. In La Thune schiet ze iedereen die de hele tijd met zijn hoofd in zijn telefoon zit af. Of beter gezegd: dreigt ze iedereen met een glimlach af te schieten. Het nummer zelf luistert heerlijk weg, zoals al Angèle’s liedjes lekker wegluisteren.

7. Louane – No

De nieuwste van Louane, No, werd geschreven door Loïc Nottet en dat hoor je. Dit zomerse nummer met een romantisch kantje is een swingende oproep om een troebele relatie te redden. De nuchtere Louane heeft ondertussen al meer dan 300.000 exemplaren verkocht van haar album dat uitkwam in november, maar ze gaat nog niet zweven. Een vrouw met klasse!

8. Eugénie – Equilibre

De jonge Eugénie wordt wel eens vergeleken met de populaire Christine and the Queens. Ze is zelf dan ook goed op weg om de Franse hitlijsten te veroveren met keer op keer catchy electropopplaten. Wij vermoeden dat een eerste album niet lang meer op zich zal laten wachten.

9. Tim Dup – Йøцš ةмmэş

Tim Dup passeert vaker in onze maandlijstjes. Zijn unieke stijl lijkt aan te slaan: ideale muziek voor een avondje chillen in de zetel of op een terrasje, nu het nog even kan. Mourir vieux is trouwens ook een heel fijne track.

10. Nazim – On refera le monde

De muziek van deze Nazim heeft een zuiders tintje en doet een beetje denken aan de nummers van Boulevard des Airs. Toch is hij niet zomaar maar de zoveelste zanger die enkel zomertunes kan voortbrengen. Tot voor kort werkte hij vooral achter de schermen als schrijver, componist en producer van nummers als J’ai cherché, het eurosongsucces van Amir en ça va, ça va van de populaire Claudeo Capéo.

11. Mylène Farmer, LP – N’oublie pas

Farmer blijft verrassen met haar nieuwe nummers. Hier gaat ze in duet met LP en dat zorgt voor een bijzondere combinatie van Franse en Engelse coupletten en een aanstekelijk refrein. De clip werd opgenomen in de adembenemend mooie IJslandse natuur.

12. L.E.J. – Acrobates

L.E.J. staat voor Lucie, Elisa et Juliette, de namen van de drie muzikale dames die dit groepje vormen. Acrobates is het tweede nummer van hun album Poupées Russes.  Acrobates is een krachtig nummer, maar eerlijk is eerlijk: het klinkt soms wel heel erg als een vrouwelijke kopie van Stromae

13. Boulevard des Aires – Je me dis que toi aussi

We hadden het net al even over hen. En ja hoor, Boulevard des Airs zorgde deze zomer voor nóg meer zon met het vrolijke nummer Je me dis que toi aussi. In hun clipje géén food fight, maar een getormenteerde vrouw en een stel balletdanseressen.

14. Philippine et Théo – Pour la fin du monde

Wie echt nog eens een meezinger zoekt om tijdens het opruimen (of noem een andere bezigheid) helemaal los te kunnen gaan, moet beslist dit Pour la fin du monde opzetten. Vrijheid blijheid troef!

15. Etienne Daho ft. Flavien Berger

Etienne Daho blijft een vaste waarde in de Franse muziekscene. Voor dit lied tekende Daho voor een samenwerking met Flavien Berger die met zijn psychedelische electro-invloeden perfect bij Daho’s eighties-sound past.

16. Christine & the Queens – Damn, dis-moi

Get your soul, funk ’n disco on en trek je dansschoenen er ook even bij aan. In het Engels heet het nummer overigens ‘Girlfriend’. Ook best lekker, maar lang niet zo goed als de Franse versie. Is onze bescheiden mening, maar wij zijn wellicht ietwat bevooroordeeld…

17. Arthur H – Assassine de la nuit

Na ‘La boxeuse amoureuse’ krijgt arthur h. het wéér voor elkaar om niet alleen een waanzinnig mooi nummer, maar ook een beeldschone video af te leveren die zijn poëtische tekst eer aandoet. In ‘Assassine de la nuit’ vraagt hij de vrouw die zijn hart heeft veroverd dan ook maar keer op keer van het leven te beroven.

18. Jérémy Frerot – Revoir

Ook zónder Florian Delavega kan Jérémy Frerot zich muzikaal prima redden, zo blijkt uit dit nummer. Nu hij geen rekening meer hoeft te houden met de sound van Fréro Delavega, kan hij een eigen sound ontwikkelen, wat hij met verve doet.

19. Brigitte – Sauver ma peau

Wát een hitje is ‘Sauver ma peau’ van Brigitte! We hebben er deze zomer heel wat kilometers mee gemaakt. En ja, al die knappe kerels hebben we mooi aan de kant van de weg laten staan.

20. Feu! Chatterton – Sari d’Orcino

Feu! Chatteron is een van die groepen, waarvan je sommige nummers eindeloos achter elkaar kunt luisteren. Ook deze versie van Sari d’Orcino van de nieuwe plaat L’oiseleur is daar één van. Een geweldige opbouw, een ontroerende stem, een schitterende melodie en een tekst zwanger van melancholie.

 Staat jouw favoriete nummer van de maanden mei, juni, juli en augustus hier niet tussen? Dommage! Deel het hieronder alsnog met ons!

Comments

comments