De liedjes van juni: van feesten met Stromae tot roadtrippen in een Volkswagenbus

De muziekscene in Frankrijk ging los afgelopen maand. Het Chanson Offensief licht de vijf allermooiste liedjes van juni uit, maar bespreekt (onderaan) ook kort wat regelrecht in de salebak terecht mag komen. Luister hier naar de volledige afspeellijst. 

kleinliedjesjuni

Cœur de pirate – Mistral Gagnant
Hoe krijg je het voor elkaar om een bloedmooie Franse klassieker uit de jaren tachtig nóg prachtiger te maken dan hij al is? Gottogottogot… De 24-jarige Canadese Béatrice Martin, beter bekend als Cœur de pirate, doet het. En HOE! Mistral Gagnant is nóg hartbrekender dan hij al was. Het nummer is de eerste single van het verzamelalbum ‘La Bande à Renaud’, een tributeplaat waarop verschillende zangers en zangeressen een ode brengen aan de Franse zanger. En nee, hij is niet dood ofzo, dat deden ze puur omdat hij een levende legende is.

Stromae – Ta Fête
Deze man. Even serieus. Het maakt niet uit wat Stromae aanraakt: het verandert onherroepelijk in goud. Hij heeft de kop, de mimiek, de stem, de liedjes en de persoonlijkheid. Om over zijn geniale video’s maar niet te spreken. Stromae beschikt over het totaalpakket dat taal ondergeschikt maakt aan de muziek. Ta Fête is het officiële WK-strijdlied van de Rode Duivels. In een interview met 3voor12 vertelt Stromae over de dubbele betekenis van de titel, hardstyle als inspiratie voor het terugkerende themaatje (tudututututuuu) en de acteerprestaties van het Belgische voetbalteam (in deze onofficiële clip). Meesterlijk.

Louis Delort & the Shepherds – Outre-manche
Na het horen van dit nummer overweeg je op zijn minst om een Volkswagenbusje aan te schaffen. Verruil je je schoenen voor slippers. En laat je een baard staan (alleen van toepassing als je een man bent). Louis Delort & the Shepherds maken Franstalige popfolk en spelen daarmee slim in op de populariteit van het genre.  Viool en mandoline erbij, een meeslepende, meezingbare (ja, ook voor de non-francofonen onder ons), meerstemmige bridge en een clip waarin de wereld wordt verovert (en een mooi Engels meisje op de koop toe). Meeklappen mag. Het belooft de beste zomer sinds vorig jaar te worden.

Élodie Frégé – Il pleut
Renaud, Renaud, Renaud, man, man, wat heb je toch schitterende liedjes geschreven. Ja, ook dit liedje is afkomstig van ‘La Bande à Renaud’ en gezongen door Élodie Frégé, of liever: Élodie Fragile. Want die stem, die dictie… Er valt eigenlijk heel weinig te zeggen over dit liedje. Behalve dat je hem gewoon moet luisteren. Het liefst als het regent, op de bank met een kop warme chocolademelk en de liefde naast je (mag ook een hond/kat/hamster zijn). Misschien even in de wacht zetten tot de herfst?

Julien LOko – J’attends demain
Julien LOko maakt normaal gesproken ietwat flauwe en voor de hand liggende popliedjes (daar vraag je ook om als je meedoet aan het Franse equivalent van Idols en vervolgens de theaters in gaat), maar dit nummer rockt! Lekker futuristisch clipje, een catchy hitrefreintje en een goede upbeat electrodiscovibe. Daarnaast hangt Julien ook even de getalenteerde multi-instrumentalist uit en bewijst daarmee meer te zijn dan een simpele popliedjeszanger.

Maar er was meer…

Ook mooi:
Camélia Jordana heeft een heerlijk ‘niets-aan-de-hand-ik-zit-gewoon-op-de-fiets-en-zwaai-naar-iedereen-die-mij-passeert’- liedje gemaakt met ‘Dans la peau‘.
– Gypsypop is in. Zaz en Alex RenarT hebben eindelijk een video gemaakt bij het geweldige ‘Appât de velours‘. Theater wordt niet geschuwd. Lekker stel.
– Geeft Soprano met ‘Ils nous connaissent pas‘ de huidige middelbare schoolgeneratie een stem? Het zou zomaar kunnen. Lekker catchy en vast herkenbaar voor vele scholieren. De video doet behoorlijk denken aan de topfilm ‘Entre les Murs’.
Etienne Daho liet zijn ‘En Surface’ remixen door RONE. In het resultaat proeven we Depeche Mode.
Cécile Corbel steekt haar Bretonse roots niet onder stoelen of banken. Het Keltische ‘Entendez-vous‘ klinkt als een betoverende feeënzang.

Matig:
Amélie Larocque stelt het schoonheidsideaal aan de kaak met ‘Belle en Plastique‘. De video is een behoorlijk suf vriendinnenfilmpje, maar het nummer swingt wel aardig.
– Als je dan toch alle popcliché’s in een liedje wilt verwerken, doe het dan goed, zoals Baptiste Giabiconi. ‘Je t’emmène avec moi‘ is niet bijster origineel, maar luistert wel prima weg.
– Mustang eert met ‘Je Vis Des Hauts‘ de spelcomputer. Inclusief achterlijk filmpje met nog achterlijker commentaar. Rockabilly voor gamers. Ook nerds zijn cool.

Rommel:
– De Franse Justin Bieber: Ma2x. Dry humping met een minstens vier jaar oudere chick, tegen een auto waar je vermoedelijk nog niet eens in mag rijden: het is gewoon niet cool. De meningen op Youtube over ‘La Seule‘ zijn dan ook verdeeld. Huilen.
– Het refrein van ‘Maman m’avait dit‘ zijn we meteen alweer vergeten. Dumè heeft een goede stem, maar behoort wel tot de categorie ‘dertien in een dozijn’. Niet per se rommel. Maar wel een beetje.
– Merzhin en Manu proberen het met ‘l’Éclaireur‘, maar schrijven hiermee een vreselijk saai nummer dat nergens ook maar een béétje spannend wordt. Gaaaap.

Comments

comments