De liedjes van oktober: dramatische break-ups, dikke kinderen en Tim Burtoninvloeden

Met al die mooie novemberreleases (o.a. Zaz, Julien Clerc, een hommage aan Aznavour) in het vooruitzicht, zouden we bijna vergeten dat de maand oktober ook nog heel wat te bieden had. Het Chanson Offensief licht de vijf allermooiste liedjes van oktober uit, maar bespreekt (onderaan) ook kort wat we liever achter ons laten. Klik hier voor de volledige YouTube-playlist.

oktoberliedjesklein

Adrien Gallo – Crocodile
De zanger van BB Brunes gaat lekker met zijn solocarrière. Als we zijn nieuwe single mogen geloven, gaat het er in de liefde alleen wat minder goed aan toe. In gedachten is hij nog steeds samen met de ware, maar de realiteit zadelt hem op met uitsluitend zijn geliefde huisdier. Nostalgische beelden van twee verliefde mensen in het gras in de zon, rijdend in een auto of op een skateboard of uitkijkend over de stad, worden afgewisseld door mistroostige shots met een lieve kwijlende, maar toch een stuk minder aantrekkelijke Bello. De 80’s vibe is nog altijd sterk aanwezig en maakt van dit nummer een perfecte sunday afternoon track.

Valentin Marceau – Sybille Kill
Hij richtte op vijftienjarige leeftijd de band BoXoN op en stond als solo-artiest in het voorprogramma van o.a. Patrick Bruel en Axelle Red: Valentin Marceau is een uitzonderlijk muzikaal talent en nog altijd piepjong (23) nu hij de tweede single van zijn tweede album presenteert. Een bijzonder sterk en mooi nummer. Het einde van de clip is te gek! Aanrader!

Daphne – Ballade Criminelle feat. Benjamin Biolay
Hauntingly beautiful, de spiksplinterhagelnieuwe ‘Ballade Criminelle’ van Daphné, die zij opnam met Benjamin Biolay. Het is overigens niet de eerste keer dat dit duo samenwerkt: eerder zongen D&B ook al het befaamde ‘Dis, quand reviendras-tu’ van Barbara… De verleidelijke, romantische clip had zomaar uit een film van Tim Burton kunnen komen. Of een scène van Fifty Shades of Grey meets Pride & Prejudice.

H Magnum – Idem
Te midden van alle Franse hiphop, horen we plots weer van H Magnum, terug van weggeweest. Zijn ‘Idem’ overstijgt het enorme huidige aanbod met sterke, herkenbare nummers en een slicke productie. Ook Maître Gims, Indila, Kendji Girac en Black M zijn groot fan van de artiest die in dit nummer zijn hart uitstort. ‘Ik was er zeker van dat onze band ijzersterk was, maar toen het erop aankwam vervaagden de vriendschappen en stierven de liefdes weg.’ Stoer mannetje, die H, maar ondertussen…

-M- – Bouboule
Matthieu Chedid doet altijd alles nét even wat anders dan anderen binnen de Franse muziek- en filmsoundtrackscene, maar dat maakt hem nu juist zo leuk. Het is niet vreemd dat juist deze excentriekeling gevraagd werd om de soundtrack te schrijven voor Bouboule die op 5 november uitkomt. Het resultaat is een redelijk minimalistisch, maar goed in het gehoor liggend nummer dat je na twee à drie keer luisteren pas echt begint de waarderen. Wij zijn ook erg benieuwd naar de film!

Maar er was meer…

Chouette!
– De Canadese Fanny Bloom infiltreert in de video van Danse een nogal smoezelige discotheek en maakt daarmee van haar clip bijna een korte documentaire. Dit zijn van die liedjes waarvan je denkt: ‘als het in het Engels zou zijn geweest, werd het door DJ’s in iedere club tot dancemix gesmeed’. Maar hé, wat de boer niet kent… Fijn liedje, engelenstem, lekkere beat, alles.
– De knappe, jonge 20-jarige Kinnie Lane heeft alles in zich om in Frankrijk een popster van formaat te worden: haar uiterlijk, haar stem en haar liedjes. Hoewel de titel en tekst nog wel dertien in een dozijn zijn, speelt Je te suivrai in op de wens die veel jongeren koesteren: er samen vandoor gaan en de grote mensenwereld nog even ontvluchten.
Patrick Fiori’s populariteit in Frankrijk groeit met de dag, niet alleen omdat hij jurylid is bij The Voice Kids, maar ook omdat hij in een razend tempo goede popliedjes uitbrengt. Hij was ons afgelopen maand met J’espère que tu vas bien een beetje ontgaan, maar we hopen dat hij ons vergeeft door te zeggen dat Choisir ons wel kan bekoren.
– Wegdromen op deze zaterdag met de sensuele elektropop van Noemie in Donne moi du feu mec, vergezeld door een clip met beelden van de klassieke Amerikaanse thriller Cape Fear. Hypnotiserend! Ook Adrienne Pauly leent haar markante stem voor een aantal lijntjes.

Comme ci, comme ça
– Er klopt iets niet aan Laisse-moi t’aimer van Amaury Vassili. De zanger nam dit jaar een heel album op ter nagedachtenis aan de Israëlische zanger Mike Brant, die in ’75 op het hoogtepunt van zijn carrière zelfmoord pleegde. Daarop mocht deze allereerste hit natuurlijk niet ontbreken. De klassieke orkestratie in combinatie met de videobeelden, zijn uiterlijk en de soms biefstukrauwe, maar meestal zeer binnen de lijntjes kleurende stem: het is hem gewoon niet. Terwijl er zoveel potentie in zit… Vreemd dit, heel vreemd…
– Nudity sells, zo blijkt maar weer. Je sais van Stan Malko is een leuk liedje dat lekker in het gehoor ligt, maar verder niet echt heel veel diepgang kent. Laat hij daarom twee halfnaakte mensen om elkaar heen cirkelen in een zwembad? Hoe dan ook: de muzikant heeft pas nét zijn eerste EP uitgebracht, dus er is nog genoeg ruimte voor ontwikkeling…
– De nog onbekende Emma Damecour zingt over het leven van de Parijzenaar in Parisiens en laat hierbij de nodige clichés langskomen. Het liedje heeft potentie, maar zou absoluut gebaat zijn bij een iets betere productie en dito arrangement.
– 300.000 exemplaren werden er verkocht van ‘We Love Disney’, een cd vol Disneycovers, gezongen door hedendaagse Franse artiesten. Label Mercury rekende zich meteen rijk en besloot direct een sequel te maken. Daarvoor is onder andere de eeuwige ‘Moi, Lolita’ Alizée gestrikt. Overladen in Disneyromantiek en vergezeld door filmbeelden zingt ze Assepoester’s Tendre rêve. Leuk voor de kinderen, jammer voor haar fans.
– Mysterieus, sensueel en avontuurlijk: dat is de clip van La malice wel. Shy’m heeft haar best gedaan, maar nergens wordt het écht spannend of bijzonder. Daar kan een sterke video dan niet meer van maken.
– In juni waren we vooral erg negatief over Ma2x, maar toegegeven: het is heel begrijpelijk waarom deze Franse mix van Gers Pardoel en Bieber zoveel fans heeft in Frankrijk. Reste avec moi is heel aanstekelijk liedje en als je even je best doet en je inleeft in een 13-jarige, dan begrijp je vast hoe tieners zich kunnen identificeren met deze jongeman en zijn liedjes.

Merci, mais non merci
– Zanger, acteur en musicalster Joseph Emmanuel heeft een goede stem, maar Changer de vie blijft niet erg hangen, ondanks de fascinerende clip. Dat geldt helaas ook voor de rest van zijn gelijknamige EP. Voer voor als je snel in slaap wilt vallen en geen slaappillen voor handen hebt.
– Als je de uiterst  simpele tekst en de pretentieuze, slecht geacteerde clip en  van On danse wegdenkt, blijft er eigenlijk bar weinig over van M. Pokora’s nieuwe single. Nu al verbannen naar de actiebak.

Tip: Zéér het beluisteren waard: alle clips van La bande à Renaud. Deze zijn ook opgenomen in de Youtubeplaylist.

Comments

comments